Katse kaakkoon! Kotka-Hamina tarjoaa matkailijalle huikeita elämyksiä – ja on lisäksi yllättävän lähellä pääkaupunkiseutua.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Visit Kotka-Hamina
Tulipahan todistettua, että Kotka-Haminan seutu on mahtava viikonloppukohde. Lue myös Matkasto-lehden juttu, johon kokosin parhaat matkavinkit alueelle!
Mikähän siinä oikein on, että lähtiessämme Helsingistä suuntaamme melkein aina länteen tai pohjoiseen? Ne ovat tuntuneet helpoilta ja luontevilta suunnilta. Itäänkin olemme vähän menneet, tietysti Porvooseen (koska se on lähellä) ja kerran, pari jopa Loviisaan. Siitä eteenpäin Suomenlahden rannikko on ollut meille lähes tuntematonta aluetta. Emme ole sitä vältelleet, mutta ei meillä ole sinne oikein ollut asiaakaan.
Tunnustan: olen aina ajatellut, että Kotka olisi paljon kauempana Helsingistä!
Kotka-Haminan seutu on harvoin pääkaupunkiseutulaisten ”matkan varrella” (ellei nyt sitten ole menossa Venäjälle), joten se on jäänyt vähän kuin itsekseen odottelemaan Suomen kaakkoiskulmaan. Ne matkailijat, jotka tietävät seudun viehätyksen, osaavat siellä varta vasten käydä. Meille ensikertalaisille on aikamoinen yllätys, mitä kaikkea nähtävää ja koettavaa Kymenlaakson rannikolta löytyy. Silloin tuntuu harmilliselta, ettei ole ymmärtänyt tutustua seutuun aiemmin.
Etäisyyshän ei missään nimessä ole esteenä. Uskomatonta mutta totta: meiltä Helsingin Munkkivuoresta ajaa kotiovelta Kotkaan 1,5 tunnissa! Nyt kun olemme kesällä 2020 tutustuneet Kotka-Haminan lisäksi niinikään Kaakkois-Suomessa sijaitseviin Lappeenrantaan ja Imatraan ja tajunneet, että sillä suunnalla on valtavasti annettavaa kotimaanmatkailulle, oli syytä kehittää tällainen slogan:
”KAAKKO on kotimaanmatkailun uusi suunta.”

Kotka, puutarha- ja luontoihmisen unelmakohde
Kotka-Hamina on alue, johon kuuluvat Kotkan ja Haminan lisäksi Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä. Ne sijaitsevat niin limittäin, ettei aina edes muista, minkä paikkakunnan alueella milloinkin liikutaan. Onkin luontevaa, että seutua markkinoidaan yhtenä matkailualueena. Me keskityimme reissullamme ennen kaikkea Kotkaan, jonkin verran Pyhtääseen ja ihan vähän Virolahteen. Mukavaa on se, että nähtävää jäi runsaasti myös seuraavalle kerralle.
Olen suuri puutarhaintoilija, vaikkei meillä ole edes omaa pihaa, pieni kerrostaloparveke vain. Ehkä juuri siitä syystä pyrin aina matkoillani käymään kaikissa mahdollisissa puutarhoissa ja puistoissa. Kotkassa koin monta hienoa hetkeä tämän teeman ympärillä ja ymmärsin, miksi kaupunki on saanut nimen Suomen puistopääkaupunki.
Voisin lähteä Kotkaan ihan pelkälle puistomatkalle, jonka aikana ei tarvitsisi tehdä mitään muuta kuin kulkea puistoissa (eikä aikani kävisi ollenkaan pitkäksi). Koska en nyt ehtinyt nähdä kaikkia puistoja – siihenhän olisi mennyt koko viikonloppu ja perhe olisi saattanut hermostua – on minulla vielä jonain päivänä edessä sellainen täysipainoinen, kokonaisvaltainen puistomatka Kotkaan. Näin toivon.


Toinen juttu, johon hullaannuin Kotka-Haminan alueella, oli Pyhtään Kaunissaari. Se olisi vahva kandidaatti Suomen ihanin kesäkohde -kisassa – ja myös siellä yksi kohokohdista olivat kauniisti hoidetut pihat ja puutarhat. Tuskin olimme astuneet lautalta kuivalle maalle, kun jo melkein juoksin ihailemaan idyllistä saaristolaiskylää. Miten ihminen voikin mennä niin sekaisin tuollaisesta unenomaisen kauniista, kukkia pursuavasta miljööstä! (Tähän juttuun tulee vain muutamia kuvia. Loput kuvat julkaisen myöhemmin erillisessä postauksessa, sillä niitä on liikaa.)



Pyhtäällä sijaitsee myös Valkmusan kansallispuisto, jonne on Kotkan keskustasta noin puolen tunnin ajomatka. Me pysähdyimme Valkmusassa heti matkamme alkajaisiksi: ajaessamme Helsingistä Kotkaan käännyimme Pyhtään kohdalla päätieltä ja köröttelimme pikkuteitä kansallispuiston parkkipaikalle, jossa ei ollut saapuessamme yhtään autoa. Saimme siis kokea todellista luonnon rauhaa ruuhkaisiin pääkaupunkiseudun luontokohohteisiin verrattuna. Kiersimme 2,3 kilometrin pituisen pitkospuulenkin avarassa, rauhoittavassa suomaisemassa ja mietimme, että alue on varmasti upea myös syksyn väreissä.

Ruotsinsalmi-näyttely avasi silmät Kotkan historialle
Katariinan Meripuistossa erityisen vaikuttava yksityiskohta on Tammisotilaat-tilataideteos. Se kuvaa vuonna 1790 Kotkan edustalla Ruotsin ja Venäjän välillä käytyä Ruotsinsalmen meritaistelua, ja sen ”sotilaat” on tehty taistelussa uponneiden sotalaivojen massiivitammisista osista. Kypäräpäiset hahmot katsovat merelle, jonka pohjassa lepää valtava, monin paikoin vielä tutkimaton hylkyjen hautausmaa. Sen pelkkä olemassaolo on niin kiehtovaa, etten olisi uskonut Suomessa törmääväni mihinkään vastaavaan.

Kotkassa aivan erityisen mielenkiintoista onkin alueen historia. Pohjoismaiden suurin meritaistelu, Ruotsinsalmen meritaistelu, on ollut aikanaan uskomaton näytös. Kävimme tutustumassa sen vaiheisiin ja tuon ajan elämään Merikeskus Vellamon uudessa Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä, joka tarjosi elävän ja todentuntuisen kosketuspinnan aiheeseen. Sen nähtyämme pystyimme katsomaan Kotkaa ja sen ympäristöä uudesta näkökulmasta ja ymmärsimme sitä ehkä aavistuksen paremmin.
Ollaanpa rehellisiä: Ruotsinsalmen meritaistelu on sellainen pala historiaa, joka on monelta saattanut mennä ”koulussa ohi”. Jos näin on päässyt käymään, kannattaa sitä suuremmalla syyllä tutustua siihen nyt näyttelyn keinoin. Hämmästyt varmasti.

Panssariesteet pöytien alla
Pienet asiat jäävät usein parhaiten mieleen. jälkeenpäin ajatellen yksi reissumme erikoisimmista kokemuksista oli jäätelöhetki Salpalinjalla, Virolahden Bunkkerimuseon terassilla, jossa pöytien alta työntyi terassin laudoituksen läpi panssariestekiviä.
Vuosina 1940-41 ja 1944 rakennettu Salpalinja ulottuu Virolahdelta Lappiin, Savukoskelle saakka, ja panssariestekiviä on pystytetty sen varrelle yhteensä noin 350 000 kappaletta. On ollut hieno oivallus rakentaa terassi niiden päälle, konkreettiseksi muistutukseksi sota-ajoista kaikille kahvitteleville ja jäätelöä syöville nykyihmisille. Bunkkerimuseota voi muutenkin suositella käyntikohteeksi niin aikuisille kuin lapsille. Sen ulkokohteisiin on mahdollista tutustua kävellen tai vuokraamalla maastopyörän.




Kaupunkilaisen haave: mökissä meren rannalla, keskustan tuntumassa
Kotkan keskusta on kaupunkimiljöönä viehättävä, ja siellä olisi varmasti mukava majoittua. Sellaisen urbaanin matkan aika tulee ehkä myöhemmin. Juuri nyt meille tuntui täydelliseltä yöpyä vähän kaupungin ulkopuolella, merimaisemien ympäröimänä. Viihdyimme todella hyvin Santalahti Resortissa Mussalon saarella, vain noin 10 minuutin ajomatkan päässä keskustasta.
Meillä oli Santalahdessa siisti ja kodikas saunallinen mökki, jonka makuuhuoneeseen mahtui kolme ja olohuoneen sohvasänkyyn 1-2 henkeä. Varustetaso oli yllättävän hyvä: esim. keittiöstä löytyi kaikki tarvittava. Kyseessä ei siis missään nimessä ollut mikään perus-leirintämökki vaan vähän fiinimpi asumus. Alueella oli tarjolla mökkiimme verrattuna sekä yksinkertaisempaa että ylellisempää majoitusta, joten Santalahdesta luulisi jokaisen löytävän sopivan vaihtoehdon.
Santalahdessa saunoimme, pelasimme minigolfia ja ihailimme upeita auringonlaskun värejä. En edes muista, milloin olen viimeksi valokuvannut punertuvaa iltataivasta niin innoissani. Merelle kerääntyi lintuja, ja kuin pisteeksi iin päälle sekaan ilmestyi yksi tankkerikin. Ne voivat olla yllättävän kauniita osuessaan auringon viimeiseen valokiilaan! Ne tuovat myös sopivaa rosoa kotkalaiseen merimaisemaan – onhan kyseessä tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki, jossa luonto ja ihminen elävät yhteiseloa.

.







Kotka-Hamina kutsuu – nappaa vinkit talteen!
Kotka opetti meille, ettei kaiken tarvitse olla ”matkan varrella”. Oikeastaan on parempi mennä varta vasten. Opimme myös, että etäisyydet Etelä-Suomessa ovat todella lyhyet. Olemme lukuisia kertoja ajaneet Lappiin ja takaisin, joten Kotka-Haminan alueelle ei ole meiltä kotoa matka eikä mikään. Kiireisessä elämänrytmissä tällaiset kiinnostavatkin matkailuhelmet jäävät vain helposti huomaamatta.

Pääkaupunkiseudulta löytyy todennäköisesti vielä monia, jotka eivät ole käyneet Kotkassa. Kannattaisi mennä: se on niin lähellä, että päiväretkikin onnistuu. Yksi viikonloppu avasi meidän silmämme ja kiinnitti alueen pysyvästi mielemme kartalle. Nyt lähimatkailun yleistyessä entisestään on mukavaa, että on tällaisia hyväksi havaittuja kiinnekohtia sopivan etäisyyden päässä.
Kotkassa ja sen ympäristössä on valtavasti nähtävää koko perheelle. Kirjoitin aiheesta jo Matkaston artikkelissa Kotka – koe merikaupunki seitsemällä tavalla. Käy nappaamassa sieltä parhaat vinkit omalle reissullesi. Veikkaan, ettei se jää viimeiseksi!

heinäkuu 5, 2020 at 5:26 pm
Kyllä tuo Kotka vaikuttaa kiinnostavalta:) varsinkin innostus tuohon puutarhapuistoon heräsi, kun näin siitä jutun uutisissa:)
heinäkuu 6, 2020 at 12:26 am
Valkmusa on kyllä erittäin kiva paikka, joskin vähän lyhyeksi se reitti jää. Keväällä se näytti tältä, joten suo on kyllä täysin erilainen vuodenajasta riippuen: https://www.matkallamissamilloinkin.com/valkmusan-kansallispuisto-upea-avosuopuisto-kymenlaaksossa/
heinäkuu 6, 2020 at 10:40 am
Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä ja vinkeistä. Pitää vielä tutustua tuohon Kotka-artikkeliin, sillä suunnitteilla on ensimmäistä kertaa matka Kotkaan. Ensi viikonloppuna on tarkoitus lähteä juurikin Helsingin Munkkivuoresta puistomatkalle Kotkaan 😄
heinäkuu 7, 2020 at 7:38 am
Pitänee tehdä päiväretki Kotkaan ihan Valkmusan kansallispuiston tähden. Bonuksena monta muuta kivaa kohdetta, kiitos postauksesta
heinäkuu 7, 2020 at 10:50 am
Tuolla seudulla on kyllä paljon näkemistä ja tekemistä! Myönnän itsekin ajattelevani, että tuo olisi jotenkin tosi kaukana Helsingistä, vaikka eihän se tosiaan ole!
heinäkuu 7, 2020 at 5:30 pm
Nyt juuri löysit yhden pääkaupunkiseutulaisen, joka ei ole vielä tajunnut lähteä Kotkan suuntaan, kun kaikki sukulaisvierailut ja muut menot ovat sijoittuneet Tampereen ja Turun suuntaan ja Savonlinnan oopperajuhlille. On tämä muutaman kerran mielessä käynyt, koska lukeudumme juuri sellaisiin luonto- ja puutarhaihmisiin, joille Kotkan seutu tarjoaisi paljon. Kiitos!
heinäkuu 8, 2020 at 5:15 pm
Käväisin syksyllä Kotkassa pikaisesti työasioissa ja täytyy sanoa, että etenkin puistot löivät mut ällikällä! Ihan jo niiden puolesta voisi mennä uudestaankin.
heinäkuu 8, 2020 at 7:31 pm
Oma kokemukseni Kotkasta ajoittuu nuoruuteen ja Meripäivien aikaan jolloin keskityttiin siellä kesätöissä olleen ystävän kanssa kuulumisteen vaihtoon ja Meripäivien riemuihin. Sen vähän mitä kaupungissa kiertelin niin kyllä siitä jäi olo että hieno kesäkaupunki, johon mielellään palaisi uudelleen. Puistoalueet jäi itsellekin silloin mieleen!
heinäkuu 9, 2020 at 8:40 am
Kotkassa tulee käytyä joka kesä ystävän siirtolapuutarhamökillä, mutta tuonne Kaunissaareen en oo koskaan päässyt, vaikka haluaisin kyllä! Ihania idyllisiä kesäkuvia koko juttu täynnä ja kiva poseeraava lokki. 🙂
heinäkuu 11, 2020 at 8:12 pm
Kotkassa kerran vierailleena siitä jäi kyllä hyvä fiilis! Erityisesti Langinkosken keisarillinen kalamaja oli mun mieleen ja ne upeat metsät siinä ympärillä, oli ihana käyskennellä!