Bali: mitä, miten, paljonko maksoi?

Koska olemme saaneet paljon kyselyitä Balin-matkastamme sekä yksityisviesteillä että sosiaalisessa mediassa, päätimme nyt avata reissumme teille nähtäväksi kokonaisuudessaan!

Kaikki tämän postauksen tiedot perustuvat neljän hengen perheemme matkakokemuksiin Balilla lokakuussa 2017 – myös hinnat ja valuuttakurssit. Kokemuksemme ovat henkilökohtaisia, mutta toivomme niistä olevan hyötyä muillekin Balin-matkaajille.

Onko sinulla kysymyksiä, joihin ei löydy vastausta tästä postauksesta? Kerro kommenttikentässä, niin yritämme lisätä vastaukset tekstiin! 🙂

Lennot Suomesta Balille

Mitä sitä kiertelemään: syy matkaamme oli Qatar Airways ja sen tarjoushintaiset lennot Balille : noin 400€/henkilö. Testasimme siis tällä reissulla Qatar Airwaysin lennot Helsinki–Doha–Denpasar ja Denpasar–Doha–Helsinki noin kolmen tunnin vaihtoajalla.

Bali matkavinkkejä. Qatar Airways.

Tämä oli ensimmäinen kertamme Qatar Airwaysin kyydissä, ja QA meni kyllä heittämällä suosikkilentoyhtiöidemme joukkoon. Matka sujui mukavasti viihdejärjestelmän parissa (aivan uskomaton määrä elokuvia!) ja ruokakin oli suurimmaksi osaksi suorastaan hyvää. Pienempi lapsemme sai jokaisella lennolla melko tasokkaan puuhapaketin – pieni mutta suuri asia, jonka jotkut muut yhtiöt ovat jo karsineet palveluistaan. Dohan lentokenttä Hamad oli ultramoderni, tyylikäs ja toimiva, ja vaihdot sujuivat helposti. Suosittelemme siis ehdottomasti kokeilemaan Qatar Airwaysin lentoja, jos et ole sitä vielä tehnyt. Kun yhtiö avasi Helsinki–Doha-reitin, on meillä suomalaisilla nyt todella paljon kohteita vain kahden lennon päässä!

Lennot neljälle yhteensä 1600€.

Bali: kolme kohdetta, 5 hotellia, 16 yötä

Käytin ennen matkaa todella paljon aikaa selvittääkseni, minne meidän kannattaisi Balilla mennä. Se tuotti tulosta: kaikki kolme kohdettamme osoittautuivat aivan nappivalinnoiksi. Jokainen oli erilainen mutta omalla tavallaan juuri meille sopiva. Jos etsit rauhallisia, luonnonkauniita, pienimuotoisia ja vähän autenttisempia paikkoja, joissa kuitenkin on turistipalveluita hyvin saatavilla, kannattaa sinunkin ehkä harkita Uluwatua, Ubudia ja Nusa Lembongania.

Myös hotellivalintamme olivat valtavan (lue: aivan liiallisen!) työn ja iltakausien selaamisen tulosta – halusimme upean ympäristön, kauniin uima-altaan ja kävelymatkan tärkeisiin paikkoihin – halpaan hintaan! 😉 Mielestämme onnistuimme tässäkin kohtuullisen hyvin. Hotellimme eivät olleet ihan kaikista halvimpia, mutta edullisia ne olivat. Vinkki hotellien etsijöille: Booking.comin kuvat eivät aina ole parhaita mahdollisia. Kannattaa hakea kuvia hotelleista myös esim. Googlesta ja Instagramista (hashtagit/osoitehaku), jotta saa paremman käsityksen paikasta.

Tässä kaikki kohteemme ja hotellimme järjestyksessä:

1. Uluwatu

Medori Putih Homestay

2 yötä – 2 erillistä bungalowia, à 17 €/yö eli yhteensä 34 €/yö

Kaunis, puutarhamainen ympäristö, paljon kukkia ja kiva uima-allas, jossa infinity-reuna. Ihan toimivat, tilavat perusbungalowit. Ei mitään ekstraa, mutta sellaisesta emme maksaneetkaan.  Kävelymatkan (800 m) päässä Padang Padang -rannalta, joka on kuuluisa elokuvasta Eat Pray Love. Lähistöllä oli jonkin verran ravintoloita, kauppoja ja palveluita, mutta yleisilmeeltään seutu oli hiljaista ja rauhallista. Tämä oli ainoa hotelli, jossa aamiainen ei kuulunut hintaan. Vastaanoton vieressä oli hotellin oma pieni marketti, josta saattoi ostaa eväitä.

Bali matkavinkkejä. Medori Putih Homestay.
Medori Putih Homestay.

2. Ubud

Ani´s Villas

4 yötä – perhehuone neljälle, 43,30 €/yö

Ehdoton suosikkihotellimme! Ani´s Villas sijaitsee upealla paikalla vihreässä rotkossa, vanhaa hindutemppeliä vastapäätä, kuitenkin lyhyen kävelymatkan (650 m) päässä Ubudin keskustasta. Uima-allas rotkon pohjalla virtaavan kuohuvan joen vieressä oli lasten mielestä yksi koko matkamme kohokohdista. Huoneessa oli jotakin ekstraa, kuten vedenkeitin sekä tee- ja kahvipusseja, ja erillisestä ovesta pääsi omaan minikeittiöön, jossa oli jääkaappi. Aamiaisnäkymä sademetsään ja temppelille oli unohtumaton – ehkä paras koskaan. Hotellialue oli kuin suuri, porrastettu trooppinen puutarha, jossa oli jännittävä tunnelma. Suosittelemme lämpimästi!

Bali matkavinkkejä. Ani´s Villas.
Ani´s Villas.

3. Nusa Lembongan

Bungalow No 7

2 yötä – 2 erillistä huonetta vierekkäin yläkerroksessa, à 20 €/yö, yhteensä 40 €/yö

Perinteiseen tyyliin rakennettu hotelli, jossa oli kaunis allasalue (infinity-reuna merelle) ja jossa aamiaista sai nauttia lähes veden äärellä. Hiekkarantaa ei ollut aivan hotellin kohdalla – paremmat uimapaikat sijaitsivat parinsadan metrin päässä. Maisema oli kuitenkin todella upea ja auringonlaskut taianomaisia. Hotellin baari/ravintola ei ollut ilta-aikaan toiminnassa, joten paikka oli rauhallinen ja hiljainen, mistä nautimme kovasti. Meillä oli kaksi erillistä huonetta yläkerroksessa. Huoneiden edessä oli valtava parveke/terassi, joka oli yksityisessä käytössämme. Iltamyöhällä läheisestä temppelistä kantautui kovaäänistä musiikkia.

Bali matkavinkkejä. Bungalow No 7.
Bungalow No 7.

Tarci Bungalows

3 yötä – perhehuone neljälle, 28,40 €/yö

Tämä hotelli oli aivan Lembonganin pisimmän ja hienoimman rannan, Jungut Batun, äärellä: sijainti täysi kymppi! Perhehuone pihan perällä oli vähän ahdas ja aikansa elänyt, mutta kyllä me sinne mahduimme. Paikka tunnetaan ehkä paremmin baaristaan (Agus Shipwreck), jossa soitettiin livemusiikkia iltaisin. Uima-allas oli tässä hotellissa vähän likainen (pinnalla kellui ainakin aurinkorasvaa), mutta upean hiekkarannan äärellä se ei paljon tahtia haitannut. Sitäpaitsi, saimme hotellin todelliseen pohjahintaan – henkilökuntakin ihmetteli, kuinka huoneemme oli maksanut Booking.comissa niin vähän. (Ehkä he ovat nyt jo päivittäneet hintansa.) 😉

Bali matkavinkkejä. Tarci Bungalows.
Tarci Bungalows.

4. Ubud

Rumah Roda

5 yötä – perhehuone ylimmässä kerroksessa, 35,40 €/yö

Tämä paikallisen perheen omistama majatalo sijaitsee Ubudin keskustan ihanimmalla kadulla (Jalan Kajeng) ja tarjoaa todellisen balilaisen kokemuksen. Ympäristössä jokainen rakennus oli kaunis ja perinteinen, ja vaikka pääkadulle oli vain kivenheiton matka, oli tunnelma suorastaan idyllisen rauhallinen. Kadun toinen pää vei riisipelloille, joiden laidassa teimme ihanan aamulenkin. Puutarhassa oli mukava uima-allas, jonka vesi tuntui viileältä ja puhtaalta. Omistajaperheeseen kuului laskujemme mukaan kymmeniä jäseniä, jotka kaikki olivat jollain tavalla mukana majatalon toiminnassa: pyörittämässä ravintolaa, ajamassa taksia, siivoamassa huoneita. Tunnelma oli lämmin ja välitön – kuin olisimme olleet jonkun kotona (niinkuin olimmekin!).

Meillä oli perhehuone ylimmässä kerroksessa, ja siihen sisältyi pieni erikoisuus: ikkunalaseja ei ollut. Koko etuseinä oli tehty reiällisistä koristetiilistä ja siinä oli suuri, avonainen parvekkeen aukko, jonka eteen laskettiin yöksi bambukaihtimet. Totuimme tähän tavanomaisesta poikkeavaan asumismuotoon yhdessä yössä. Itse asiassa se oli aivan mahtava!

Bali matkavinkkejä. Rumah Roda.
Rumah Roda.

Hotellit neljälle 16 yöksi yhteensä 583 €.

Kahden hengen huoneet samoissa hotelleissa maksavat suunnilleen puolet neljän hengen huoneiden hinnoista. Manitut hotellit tulevat siis aika paljon edullisemmiksi esim. ilman lapsia matkaavalle pariskunnalle.

Tässä kohtaa sananen maksamisesta ja rahasta Balilla, sillä hotelli on usein se kallein menoerä matkalla. Varasimme kaikki hotellit etukäteen Booking.comin kautta (peruutusoikeudella) ja maksoimme ne paikan päällä kunkin hotellin vastaanotossa. Kannattaa olla tarkkana isoja summia maksaessa, sillä Indonesian rupiassa on hirveä määrä nollia (kolme ”ylimääräistä”). On metka tunne, kun luottokortti raksuttaa ja omalta tililtä on juuri lähdössä yli 2 miljoonaa. Jos käytät Booking.comin kännykkäappia (suosittelen!), voit vaihtaa siihen valuutaksi Indonesian rupian. Tällöin näet kaikkien varaamiesi hotellien hinnat rupioissa ja voit verrata lukua hotellin antamaan. Luottokorttimaksusta veloitetaan 2–3% ylimääräistä. Usein on vähän siinä ja siinä, onko parempi hakea käteistä rahaa vai maksaa kortilla. Helppouden vuoksi me maksoimme kaikki hotellit luottokortilla.

Kaiken muun paitsi hotellit maksoimmekin sitten Balilla käteisellä. Käteisautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä löytyy vähän kaikkialta (no ehkei ihan syrjäseuduilta, mutta kaupunkialueelta ainakin). Niissä kannattaa aina tarkistaa euron kurssi. Ja taas kerran, tarkkana niiden nollien kanssa! Kun vaihdat ensimmäiset rahasi (ehkä jo lentokentällä), sinusta tulee välittömästi miljonääri.

Liikkuminen Balilla

Meidän kokemuksemme mukaan Balilla saa takseja todella helposti joka paikasta – niistä näytti olevan reilusti ylitarjontaa ja kuljettajat metsästivät asiakkaita, ei päinvastoin. Yhdensuuntaiset matkat ovat paikalliseen hintatasoon nähden aika kalliita, joten kannattaa harkita taksin vuokraamista puoleksi tai kokonaiseksi päiväksi. Koko päivän taksi (sis. kuljettaja ja bensat) maksaa 500 000–600 000 rupiaa eli noin 32–38 €.

Lentokenttätaksien hinnoissa oli paljon vaihtelua. Saavuttuamme Ngurah Rain lentokentälle kyselimme hintoja Uluwatuun (noin 20 km matka). Ensimmäiset hinnat pyörivät 350 000 rupian paikkeilla (22,10 €). Lopulta saimme taksin 150 000 rupialla (9,50 €). Kuka tietää, ehkäpä sekin oli ylihinnoiteltu.

Uber on olemassa Balilla, mutta käytännössä sen toiminta on useissa paikoissa estetty. Uber-takseja ei haluta monille kaduille (logon päälle vedetty ärhäkät rastit) ja kuljettajat pelkäävät jäävänsä kiinni. Käytimme Uberia pari kertaa menestyksekkäästi, jolloin kyydin hinta oli edullinen. Kerran taksi ei uskaltanut tulla hotellillemme, sillä paikalliset kuulemma raportoivat herkästi, jos sattuvat Uber-kuskin näkemään. Jouduimmekin ottamaan tavallisen, kalliimman taksin.

Venematka Sanurista Nusa Lembonganille kestää vain noin puoli tuntia, mutta se oli ehkä hirvein kokemuksemme vesiliikenteessä koskaan. Luulin tähän saakka kärsiväni ainoastaan jonkinasteisesta lentopelosta (kyllä!), mutta nyt joudun liittämään veneet samaan kategoriaan. Meri tekee Balin rannikolla suurta, vellovaa liikettä, ja koska veneen vauhti on kova, hyppää se aaltojen harjalta pelottavalla tavalla. Saavuimme perille rystyset valkoisina ja henki lähes salpautuneena. Sen koettuani en tulevaisuudessa edes harkitse matkaa Sanurista Gili-saarille (monta tuntia samanlaista rytkettä). Paluumatkalla tuijotin koko puolen tunnin ajan samaa pistettä veneen etuikkunassa enkä kääntänyt päätäni kertaakaan sivuille. Tämä auttoi vähän hillitsemään pelkoa (vinkki!). Tämä siis oma kokemukseni – voihan jollain muulla olla parempi tuuri tai erilainen sietokyky.

Skootterin vuokraaminen on Balilla todella paljon edullisempaa kuin taksilla ajelu. Balin liikenne on kuitenkin sen verran kaoottista, ettemme vuokranneet skootteria Ubudissa tai varsinkaan Uluwatussa (jyrkkiä mäkiä!). Lembonganin saarella sen sijaan vuokrasimme – yhden. Nelihenkisellä perheellä se toimii näin: äiti lähtee rauhallisesti kävelemään kohti paikkaa X, tienpientareita valokuvaillen ja maisemia fiilistellen. Sillä välin isä heittää kaksi lasta skootterilla kohteeseen, palaa hakemaan äitiä (joka edelleen kulkee valokuvaamassa ja fiilistelemässä), nappaa tämän matkaansa ja hurauttaa lasten luokse, jotka odottavat kahvilassa jäätelöä syöden. Hyvin toimii, eikä toisen tarvitse ollenkaan ajaa! 😀

Tässä listattuna kaikki matkamme Balilla, hintoineen:

  • Lentokentältä Uluwatuun, Padang Padangin alueelle – 150 000 IDR (9,50 €)
  • Padang Padangin alueelta Uluwatun temppelille – Uber 50 000 IDR (3,15 €)
  • Uluwatun temppeliltä Uluwatu (Suluban) Beachille – 60 000 IDR (3,80 €)
  • Uluwatu (Suluban) Beachilta Padan Padangin alueelle – Uber 25 000 IDR (1,60 €)
  • Uluwatun hotellilta Ubudiin – epävirallinen Uber eli sama kuski yksityisesti, 300 000 IDR (19 €)
  • Ubudista Nusa Lembonganille ja takaisin (sis. taksi Sanuriin ja takaisin, lautalla Lembonganille ja takaisin, Mushroom Beachin satamasta hotellille ja takaisin) 1 600 000 IDR (101 €) eli 400 000 IDR (25,25 €)/hlö
  • Skootterin vuokra Lembonganilla kahdeksi päiväksi: 70 000 IDR (4,45 €) + 50 000 IDR (3,15 €), yhteensä 120 000 IDR (7,60 €)
  • Kaksi kokopäiväretkeä Ubudista taksilla: 600 000 IDR (38 €)/päivä
  • Taksi Ubudista lentokentälle: 300 000 IDR (19 €)

Liikkuminen yhteensä: 241 €.

Retkikohteet ja pääsymaksut

Balilla veloitetaan pieni summa lähes kaikesta – sellaisestakin, joka ei suomalaiselle ihan ensimmäisenä tule mieleen. Esim. riisipellolle tai vesiputoukselle voi olla pääsymaksu. Kaikista suosituimmissa ja ikonisimmissa kohteissa maksut ovat vähän korkeampia. Paikallisille on joissain kohteissa eri hinnat kuin turisteille. Joskus turisteilta pyydetään yllättäen rahaa vaikkapa ”sillan käyttämisestä” (Tegallalang) tai ”parkkeeraamisesta” (Suluban Beach) – vaikkei taksi edes jäisi odottamaan. Tällaisissa tilanteissa kävelimme yleensä vain ohi sanoen, ettei meillä ole yhtään rahaa! Peräämme huudeltiin hetken, mutta ei siinä sen kummenpaa. Tämäkin on matkailijoiden hyvä tietää, ettei tule yllätyksenä.

Tässä listattuna kohteet, joissa kävimme. Maksoimme useimmissa kolmesta aikuisesta ja yhdestä lapsesta (14 v. laskettiin aikuiseksi). Vinkkinä toimittajakollegoille: lehdistökortti ei kelvannut missään! 😉

Uluwatu

Pura Luhur Uluwatu (temppeli) – aikuinen 30 000 IDR (1,90 €), lapsi 20 000 IDR (1,30 €)

Padang Padang Beach (Pantai Labuan Sait) – aikuinen 10 000 IDR (0,65 €), lapsi 5 000 IDR (0,30 €)

Uluwatu (Suluban) Beach – ilmainen!

Ubud

Ubud Palace – ilmainen!

Pura Taman Saraswati (temppeli) – ilmainen!

Sacred Monkey Forest Sanctuary – aikuinen 50 000 IDR (3,15 €), lapsi 40 000 IDR (2,50 €)

Campuhan Ridge Walk – ilmainen!

Ubudin keskustasta lähtevät riisipeltokierrokset – ilmaisia!

Ubudin ympäristössä

Goa Gajah (temppeli) – aikuinen 15 000 IDR (1 €), lapsi 7 500 IDR (0,50 €)

Tegallalang Rice Terraces – aikuinen 10 000 IDR (0,65 €), lapsi ilmainen

Pura Tirta Empul (temppeli) – aikuinen 15 000 IDR (1 €), lapsi 7 500 IDR (0,50 €)

Gunung Kawi (temppeli) – aikuinen 15 000 IDR (1 €), lapsi 7 500 IDR (0,50 €)

Muualla Balilla

Pura Ulun Danu Bratan/Beratan (temppeli) – aikuinen 50 000 IDR (3,15 €), lapsi 25 000 IDR (1,60 €)

Banyumala Twin Waterfalls – aikuinen 15 000 IDR (1 €), lapsi ilmainen

Tanah Lot (temppeli) – aikuinen 60 000 IDR (3,80 €), lapsi 30 000 IDR (1,90 €)

Lembonganilla

Rannat: Jungut Batu, Mangrove, Coconut, Tamarind, Mushroom, Sunset & Dream Beach – ilmaisia!

Mangrove Tour – koko vene 100 000 IDR (6,30 €)

Yellow Bridge – ilmainen!

Devil´s Tears – ilmainen!

Gala Gala Underground House – lähes ryöstöhinta 50 000 IDR (3,15 €)/hlö. Pääsimme lopulta sisään maksamalla vain 2 lippua.

Pääsymaksut neljältä hengeltä yhteensä 71 €.

Lisäksi joitakin pieniä pysäköintimaksuja, esim. Tanah Lot 5000 IDR (0,50 €).

Syöminen

Bali matkavinkkejä. Satay ayam (kanavartaat) oli pienemmän lapsemme ehdoton suosikkiruoka Balilla.
Satay ayam (kanavartaat) oli pienemmän lapsemme ehdoton suosikkiruoka Balilla.

Balilla ruoka on halpaa ja hyvää – jos välttää ylihinnoiteltuja turistirysiä. Meidän kokemuksemme mukaan sopiva hinta lämpimästä ateriasta on noin 20 000–40 000 IDR eli 1,25–2,50/hlö. Hinta koskee indonesialaista/balilaista ruokaa turistialueella (syrjäseuduilla voi saada halvemmallakin). Länsimainen ruoka on usein kalliimpaa (ja aivan varmasti myös huonompaa!).

Hotellien aamiaisten lisäksi söimme ravintoloissa 1–2 kertaa päivässä. Lisäksi ostimme kaupasta eväitä, jäätelöä ja juomia. Karkeasti arvioituna neljän hengen ravintolakulumme koko matkan ajalta olivat  225 € ja eväiden/juomien osalta 50 €.

Ruokakulut neljälle yhteensä 275 €.

Balilla hinnat vaihtelevat aivan laidasta laitaan. Saman ruoka-annosen voi saada pääkadulta 50 000 rupialla, kun se kulman takana kahdenkymmenen metrin päässä maksaa 20 000. Kannattaa siis astua se muutama askel sivuun. Ruoka on erittäin hyvää ja listat helppoja ymmärtää. Samoja herkullisia perusannoksia tarjotaan lähes kaikkialla, joten ravintolaa ei yleensä tarvitse valita sen mukaan, mitä siellä on listalla. Tyypillisiä ruokia ovat nasi goreng (paistettu riisi), mie goreng (paistettu nuudeli), satay ayam (kanavartaat ja maapähkinäkastike), soto ayam (kana-nuudelikeitto), pepes ikan (banaaninlehtikääreessä kypsytetty kala) sekä erilaiset curryt.

Drinkkejä saa monista paikoista Happy Hour -hintaan alkuillasta: 2 yhden hinnalla. Yhden drinkin (esim. Mojito) hinta on normaalisti noin 80 000 IDR eli 5 €. Ruoan hintaan nähden alkoholijuomat ovat siis Balilla todella kalliita.

Älä muuten unohda kokeilla balilaista kahvia (Bali kopi) – me jäimme siihen aivan koukkuun! Kahvi hörpätään niin, että purut jäävät kupin pohjalle. Lisää tilkka maitoa jos haluat (niin me teimme) ja nauti. Parhaimmillaan balilaisessa kahvissa on suorastaan samettisen pehmeä maku.


Näin paljon maksoi 16 yötä Balilla!

Koko neljän hengen matkan kustannukset yhteensä: 2770 € (692,50 €/hlö)

Matkan kokonaiskustannukset neljälle ilman lentoja: 1170 € (292,50 €/hlö)

Matkan kustannukset neljälle, jos huomioidaan vain lento + hotelli (eli ”omatoiminen pakettimatka”): 2183 € (545,75 €/hlö)


Ostokset Balilla

Näitä emme laske matkan kokonaiskustannuksiin. Tässä kuitenkin hintoja, joita maksoimme Ubud Marketissa:

Sarong (paikallistyylinen huivi) 20 000 IDR (1,25 €)

Puisia jääkaappimagneetteja (viiden pakkaus) 20 000 IDR (1,25 €)

Metalliset korvakorut 35 000 IDR (2,20 €)

10 cm korkea metallinen Buddha-patsas 40 000 IDR (2,55 €)

T-paita 35 000 IDR (2,20 €)

Varvastossut 35 000 IDR (2,20 €)

Iso unisieppari 100 000 IDR (6,30 €)

Bali matkavinkkejä. Ubud Market.
Ubud Market.

Tinkiminen Balilla on oma taiteenlajinsa. Esimerkki: näet kivan huivin ja katsot sitä vähän liian pitkään, jolloin kuulet hinnaksi esim. 150 000 rupiaa. Jatkat matkaa, sillä summa on pöyristyttävä. Myyjä huutaa perääsi seuraavan tarjouksen: 100 000. Tässä vaiheessa ehkä pysähdyt ja käännyt, jolloin myyjä iskee kovan kysymyksen: no paljonko haluaisit siitä maksaa? (Näin tekivät kaikki myyjät ainakin Ubudissa.) Nyt pallo on sinulla, älä mokaa! Vaikka aloitushinta oli 150 000, sano silti 20 000. Ihan totta, se on oikea hinta siitä huivista! Tiedän, koska ostin useita. 😉

Ei siis todellakaan mitään puolita pyyntö -sääntöjä, vaan todella raakaa tinkimistä, jos et halua päästä rahoistasi. Meillä on paljon kokemusta tinkimisestä Intiassa, tuossa kaoottisessa basaarien maassa, mutta sekään ei aina vedä vertoja balilaiselle kaupankäynnille.

Supermarketeissa on kiinteät hinnat, mutta nekin vaihtelevat marketista toiseen. Yhdessä iso vesipullo voi maksaa 8000, toisessa 20 000. Indonesialaiset snacksit ja muut tuotteet ovat melko edullisia, länsimaiset kalliita. Kannattaa miettiä, onko pienenpieni sipsipussi hintansa arvoinen, jos samalla rahalla saa kokonaisen aterian ravintolassa.

Bali – matkavinkkejä ja muuta huomioitavaa

Ilmasto. Sadekausi alkoi tänä vuonna Balilla aikaisin. Ja kun Balilla sataa, vettä tulee kirjaimellisesti kuin saavista kaataen. Silloin kadut tulvivat ja kengät ovat koko ajan märät. Muovisandaalit ovatkin sateella (ja sen jälkeen) kätevimmät jalkineet. Pidä laukussa myös isoa muovipussia, jolla voit suojata koko laukun sateen sattuessa. Passit ja muut tärkeät paperit, jos niitä kantaa mukanaan, kannattaa myös pakata muoveihin. Sateen jälkeen aurinko paistaa ja on paahtavan kuuma. Silloin hattu on pakollinen varuste. Vettä voi onneksi ostaa lähes joka paikasta – sitä kuluu paljon.

Hyttyset. Emme nähneet koko matkamme aikana yhtään hyttystä (tai no, lapset väittivät nähneensä 1-2, mutta ne saattoivat olla jotain muitakin ötököitä). Oliko meillä onnea vai onko tämä totuus, siitä emme mene takuuseen. Melkein kaikissa hotelleissa oli katossängyt ja niissä tiiviit, koko sängyn päälle viritettävät hyttysverkot. Käytimme niitä varmuuden vuoksi. Hyttyssuihkeille ei ollut käyttöä.

Muu eläimistö. Tropiikissa kuhisee. Me näimme matkamme aikana valtavat määrät liskoja ja sammakoita, lukuisia kämmenenkokoisia hämähäkkejä (verkoissaan), yhden myrkkykäärmeen (Gunung Kawi -tempelissä) ja monenlaisia kummallisia hyönteisiä. Varsinkin Uluwatu-temppelissä ja Ubudin Monkey Forestissa teimme läheistä tuttavuutta apinoiden kanssa. Kun sellainen tulee lähelle, pidä aurinkolaseistasi/hatustasi/kassistasi kiinni! Merestä löytyi merisiilejä, meritähtiä ja jonkinlaisia kummallisia ”lankamatoja”, kirkkaanvihreitä paksua villalankaa muistuttavia 20 cm pitkiä kiemurtelijoita. Kannattaa siis pitää silmät auki.

Bali matkavinkkejä. Ubud: nakkimakkaran paksuinen tuhatjalkainen - pituus luonnossa noin 25 cm.
Ubud: nakkimakkaran paksuinen tuhatjalkainen – pituus luonnossa noin 25 cm.

Sähkö. Ihan samanlaiset pistorasiat kuin Suomessa. Adapteria ei tarvittu. Ei siitä siis sen enempää.

Internet. ”Onko täällä WiFiä” on nykyään matkailijan ensimmäinen kysymys paikassa kuin paikassa. Balilla on! WiFi-yhteys löytyy yleisesti niin hotelleista, kahviloista kuin ravintoloista. Joskus se tosin on vähän heikko ja pakottaa parvekkeelle chattailemaan. Meidän havintojemme mukaan Balilla käytetään yhteydenpitoon paljon WhatsAppia. Mekin viestittelimme hotellien kanssa ja neuvottelimme mm. takseista WhatsAppin kautta, mikä oli tosi kätevää (ja ilmaista, kunhan se WiFi löytyi.). 😉

Uiminen. Jos rannalla on varoituksia voimakkaista virtauksista tai muista vaaroista, ethän mene uimaan! Ihan jo rantaviivalla tyrskyissä seisoessakin on helppo huomata, kuinka pelottavan voimakas meri voi Balilla olla. Kokemuksemme mukaan tällaisia vaarallisia rantoja olivat Nusa Lembonganilla Dream Beach ja Sunset Beach. Ota myös mukaan uimalaastareita (siis sellaisia vedenkestäviä, jotka kiinnittyvät ihoon neljältä sivulta). Raapaiset kuitenkin jalkasi koralliin ainakin kerran.

Luonnonkatastrofit. Gugung Agung -tulivuoren on ennustettu purkautuvan Balilla 22.9.2017 lähtien, mutta purkausta ei ole tähän päivään mennessä tapahtunut. Ollessamme Balilla tulivuorenpurkauksen vaara oli välitön ja hälytystila oli neljännellä eli korkeimmalla tasolla. Matkamme jälkeen 29.10. se laskettiin kolmannelle tasolle. Balille menijöiden kannattaa seurailla tilannetta, mutta on hyvä muistaa, ettei purkaus itsessään uhkaa turistialueita. Suurin haitta turisteille on mahdollinen tuhkapilvi, joka voi sekoittaa lentoliikenteen. Sekään ei ole kovin todennäköistä. Balille siis voi ja kannattaa ehdottomasti matkustaa!

Bali matkavinkkejä. Tsunami-varoitussysteemi Lembonganilla.
Balin rannoilla voi tutustua tsunamista varoittaviin hälytysjärjestelmiin ja kyltteihin, joissa näytetään turvalliset (=korkeammalla sijaitsevat) vyöhykkeet. Kuva on Lebonganin saarelta.

Lopuksi: mitä pidimme Balista?

Muutama ihan erityinen asia on noussut selvästi esiin, kun olemme keskustelleet Balin-matkastamme jälkeenpäin. Ensinnäkin, meidän kokemuksemme mukaan ihmiset olivat Balilla erittäin ystävällisiä, ystävällisempiä kuin oikeastaan missään maassa, missä olemme tähän mennessä matkustaneet. Lisäksi Balilla oli yllättävän siistiä. Panimme myös merkille, että muovia käytettiin ilahduttavan vähän. Balilaiset tuntuivat aidosti arvostavan kauneutta: he tekevät luonnonmateriaaleista kaiken minkä pystyvät. Uskonto näkyi Balilla joka päivä mielenkiintoisella ja visuaalisesti upealla tavalla, ja luonto oli luultavasti hienointa, mitä olemme nähneet missään koskaan. Valokuvauskohteena Bali olikin vertaansa vailla, suorastaan mykistävä.

Lyhyesti: meille Bali oli niin hieno kokemus, ettei se varmasti jäänyt viimeiseksi. Suosittelemme todella.

Käy fiilistelemässä Balia myös täällä:

Canang sari – pientä, pyhää ja kaunista Balilla ♥

Bali – 50 kauneinta kuvaa

Bali matkavinkkejä. Mangostanian matkaryhmä Nusa Lembonganilla, Mushroom Beachilla.
Mangostanian matkaryhmä Nusa Lembonganilla, Mushroom Beachilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 ajatuksia aiheesta “Bali: mitä, miten, paljonko maksoi?”