Olen onnellinen, että saimme kokea diwalin Intiassa. Saavuimme muutamaa päivää aiemmin osallistuaksemme paitsi juhlan viettoon, myös sen valmisteluun.
Karu totuus suomalais-intialaisesta perheestämme: minä ja lapset emme olleet viettäneet oikeaa diwalia koskaan, mitä nyt sytyttäneet kotona pari kynttilää. Ajayllakin oli vierähtänyt edellisestä Intiassa vietetystä diwalista 15 vuotta! Oli siis todellakin korkea aika päästä todistamaan valon juhlaa paikan päälle.
Diwali on hinduille tärkeä juhla, mutta sitä viettävät myös jainalaiset, sikhit ja buddhalaiset – kukin tavallaan. Meidän diwalimme oli sattuneesta syystä jainalainen, mutta juhlanviettotavoissa on eri ryhmien välillä hyvin paljon samaa.
Diwali tuo valon pimeyteen, ihan jokaiselle taustaan ja asemaan katsomatta. Suomalaisittain voisi ehkä sanoa, että siinä yhdistyvät joulu ja uusi vuosi: sytytetään paljon kynttilöitä, vietetään aikaa perheen parissa, syödään hyvin, annetaan lahjoja ja juostaan ulkona räjäyttelemässä ilotulitteita. On diwalissa toki paljon muutakin – sellaista, jota en ehkä koskaan pysty täysin ymmärtämään.
Saadaksemme juonesta kiinni kävimme ensin ostamassa vähän tarvikkeita. Ja niitähän riitti! Koko katu oli täynnä kojuja ja ulkona vallitsi iloinen kaaos. Ostoslistallamme oli savesta tehtyjä öljykynttiläkuppeja (diya), kynttilän sydänlankoja, värijauheita ja sabluunat rangoli-lattiakuvioita varten – sekä tietenkin ilotulitteita. Kun ne saatiin hankittua, alkoi diwalin kulku hahmottua paremmin ensikertalaisellekin.
Diwalin valmisteluihin kuuluvat myös uusien vaatteiden ostaminen (kaupoissa mahtava tungos!), kodin perusteellinen siivoaminen ja värivalojen ripustaminen. Myös puja– eli rukouspaikka piti järjestää. Koska meillä oli käytössämme suurin makuuhuone ja eniten tyhjää lattia-alaa, levitettiin kaikki uskonnollinen esineistö sinne. Näin huoneesta tuli pyhä eikä siellä saanut enää säilyttää kenkiä – edes laukuissa. Keräsin kuuliaisesti kaikki jalkineet ja vein ne toiseen huoneeseen liikoja kyselemättä.
Diwali on hyvin perhekeskeinen juhla, jota vietetään ilotulituksia lukuun ottamatta kodin seinien sisäpuolella. Matkailijalle se ei siksi oikein avaudu – ellei pääse jonkun paikallisen tutun kotiin. Sen vuoksi haluaisin tässä ja erityisesti seuraavassa postauksessa välittää sitä lämmintä tunnelmaa, jota koimme. Toivottavasti edes pieni osa siitä tavoittaisi teidät lukijat!
Tässä ensimmäisessä osassa on kuvia valmisteluista, ja seuraavassa päästään viettämään itse juhlaa. Tervetuloa katsomaan, miltä diwali näyttää aivan Delhin naapurissa, Ghaziabadissa!
4 ajatuksia aiheesta “Diwali tulee kynttilöin, valoin ja värein”
Vau! En ollutkaan kuullut diwalista aiemmin – tai siis, ohimennen kyllä, mutta en tiennyt yhtään minkälainen juhla on kyseessä. Todella mielenkiintoista 🙂 Ja voi mikä kaipuu Intiaan nyt iskikään taas!
Kiitos kommentista Anne! 🙂 Diwali on Intiassa tärkeä juhla, mutta niinkuin mainitsin, matkailija ei välttämättä saa siitä paljonkaan irti (ellei saa kutsua jonkun kotiin…). Öljykynttilöiden sytyttäminen on tosi tunnelmallista – siitä lisää seuraavassa postauksessa.
Mielenkiintoinen postaus! Me saavuimme juuri Kolkatalle, ja ensimmäiseksi Intia kokemukseksi pistää pientä kulttuurishokkia päälle. ? Missä paikoissa Intiassa matkustitte? Jään seurailemaan Intia postauksiasi! ? T. Titta / IKILOMALLA
Kiitos Titta! Mullakin oli ekalla ja vielä tokallakin Intian-matkalla aika karmea kulttuurishokki – nyt sitä ei enää tule, mikä on toisaalta vähän harmi! 😉 Me kierreltiin tällä reissulla Delhin lisäksi Keralassa, ja siitä on juttua tulossa… Oikein mukavaa matkaa teille! 🙂