Kulttuurien tutkimuksen fuksivuosi alkaa

Miten tässä näin pääsi käymään? Tarkoitushan oli vain vähän harrastella.

Kerroin keväällä, että sain Helsingin yliopistolta opinto-oikeuden palautuksen ja pääsin opiskelemaan Kulttuurien tutkimuksen laitokselle. Edellisestä kerrasta olikin vierähtänyt jo jonkin verran aikaa: aloitin vuonna 1994 Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitoksella, jota ei enää ole olemassakaan.

Opinto-oikeuden saatuani ajatuksena oli käydä vähän katsomassa, mitä mielenkiintoisia kursseja voisin suorittaa – ihan vain tiedonkaipuusta ja mielen virkistykseksi. Suoritinkin keväällä kaksi kurssia: Humanistit yrittäjinä ja Kulttuurien tutkimus käytännössä. Tuntui mukavalta kurkistaa pitkästä aikaa opiskelijaelämään.

No miten sitten kävi?

Yliopisto-opiskelu on kuulkaa muuttunut näiden vuosikymmenien aikana. Siellä on todella vaikea piileskellä takarivissä anonyyminä kovin pitkään, sillä nykyään yksittäiseen opiskelijaan ja hänen suunnitelmiinsa valmistua kiinnitetään paljon enemmän huomiota. Hyvin nopeasti alkoikin tuntua siltä, että pitäisi olla joko kunnolla mukana tai sitten ei ehkä ollenkaan.

Heräsi pieni taistelutahto. Minähän teen tämän!

Rohkaistuin lähettämään viestin koulutusohjelmani vastuuhenkilölle, joka välitti tiedon olemassaolostani vuoden 2023 fuksiryhmän vetäjille. Sen jälkeen sainkin sähköpostiviestin, jossa onniteltiin opiskelupaikasta – aivan kuin olisin päässyt yliopistoon tämän kesän pääsykokeen kautta – ja jossa oli liitteenä orientaatioviikon aikataulu. Kyseessä on varsinaisten opintojen alkua edeltävä viikko, jonka aikana uusille opiskelijoille selvitetään kaikki käytännön asiat. Myöhemmin siihen liittyen on tulossa myös opettajatuutorin henkilökohtainen tapaaminen.

Olen nyt siis virallisesti Helsingin yliopiston fuksi vuosimallia 2023, eikä tästä enää takaisin käännytä – tuli mitä tuli.

Kursseista valitsen pakollisten lisäksi sellaisia, jotka tukevat työtäni kulttuurimatkailusta kirjoittavana toimittajana ja sisällöntuottajana. Mukava huomata, että niitä löytyy paljon! Itse asiassa liikaa. Olen joutunut suorittamaan tiukkaa karsintaa jo heti ensimetreillä, että saisin pidettyä paketin jotenkin kasassa enkä lähtisi rönsyilemään kaikkialle.

Jos kulttuurien tutkimus oppiaineena tai aikuisopiskelijan maailma yleisesti ottaen kiinnostaa, kannattaa seurata Instagram-tiliäni. Päivittelen sinne kuulumisia ja havaintoja yliopistosta ja kerron opiskelemistani aiheista. Luulen, että on tulossa ihan mielenkiintoinen syksy – jonka katkaisee puolivälissä sopivasti Rooman ja Firenzen reissu! Siitä aivan varmasti lisää myöhemmin, sillä voitte kuvitella, että olen melko innoissani.

Hyvää syksyä kaikille!

(Kuvassa tietenkin Kansalliskirjaston upea kattokupoli.)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Kulttuurien tutkimuksen fuksivuosi alkaa”