Marrakech jätti ensimmäisellä pintaraapaisulla minuun lähtemättömän jäljen. Nyt haaveilen paluusta Marokkoon.
Matkakuume on kauhea tauti. Eihän se riitä, että varasimme syksyksi lennot Balille – olen ollut niin pitkään matkustamatta, että voisin seisoa vaikka päälläni, jos se auttaisi näkemään tänä vuonna vähän enemmän maailmaa. Indonesian lisäksi toinen pitempiaikainen haaveeni on, ehkä vähän yllättäen, Marokko!
Olen ollut Marokossa kerran aiemmin: lehdistömatkalla Marrakechissa vuonna 2008. Siihen aikaan ei tätä blogia tai Matkasto-verkkolehteä ollut, vaan kirjoitin muihin lehtiin freelance-toimittajana. Jotta pääsin reissuun, piti siis löytää lehti, joka suostui painamaan Marokko-stoorini. Lopulta onnistuin ujuttamaan hengentuotteeni kuvineen Turun Sanomiin.
Viiden päivän matka oli tiivisohjelmainen paketti, niinkuin lehdistöreissut ovat. Pintaraapaisu, joka jätti halun lähteä jonain päivänä tutkimaan Marokkoa omin päin. Marrakechista mieleen jäivät erityisesti kapeat, mutkittelevat kujat, joille haluaisin päästä eksymään oikein kunnolla!
Kävimme myös upeassa Jardin Majorellessa, jonka ranskainen taiteilija Jacques Majorelle rakennutti 1920-30 luvuilla. Ikoninen muotisuunnittelija Yves Saint-Laurent ja liikemies Pierre Bergé ostivat paikan 1980-luvulla, ja kun Saint-Laurent kuoli vuonna 2008, hänen tuhkansa siroteltiin Jardin Majorellen puutarhaan.
Jardin Majorellen ominaisväri on raju koboltinsininen, jota en koskaan harkitsisi omaan kotiini. Puutarhassa se kuitenkin yhdistyy upeasti erilaisiin kasveihin – kaktuksista alkaen. Tuo puutarha väreineen inspiroi minua yhä. Jos menet Marrakechiin, älä vain jätä Jardin Majorellea väliin!
Päiväretki Marrakechista Ourikan laaksoon näytti aivan toisenlaisen Marokon. Kuohuvan joen halkaisema Setti Fatman berberikylä laakson pohjalla oli inspiroiva vierailukohde siitä huolimatta, että elämä kylässä pyöri pitkälti turismin ympärillä. Kohtasimme koululaisia, vuohipaimenia ja pyykkiä peseviä mummoja ja kävimme myös paikallisessa kodissa juomassa teetä. Tuskin olimme aivan ensimmäiset ulkomaalaiset vieraat siinä huushollissa, mutta jonkinlainen katsaus paikalliseen elämään se kai kuitenkin oli.
Marrakechissa yövyin tietenkin riadissa, tyylikkäässä marokkolaistyylisessä majatalossa, jossa oli vähän jopa palatsin tuntua. Kun sellaisessa on kerran majoittunut, ei mikään muu vaihtoehto Marokossa tunnu enää miltään. Riadin ei tarvitse olla kallis – nyt jälkeenpäin varaussivustoja selaillessa on ollut mukava huomata, että niitä löytyy kaikissa hintaluokissa.
Marrakechin riadiin liittyi kuitenkin asia, jota en ole sen koommin joutunut missään tekemään: allekirjoitin sopimuksen, jossa sitouduin olemaan julkaisematta riadista yhtäkään valokuvaa missään yhteydessä, lehdessä tai netissä. Joudutte siis arvailemaan, miltä ylellinen huoneeni näytti. Vilautetaan tässä nyt ihan vähän rakennuksen yläkulmaa – ei siitä varmaan vankilaan joudu.
Marrakech on upea kaupunki ja mielelläni menisin sinne uudelleen, mutta toisaalta nyt muu Marokko vetää puoleensa vielä voimakkaammin. Haaveenani on päästä näkemään Marokon vanhat kuninkaalliset kaupungit Fez ja Meknes sekä siniseksi maalattu Chefchaouen. (Vielä kun oppisi lausumaan sen!)
Olen ihastunut Marokkoon puhtaasti visuaalisista syistä. Minua viehättää ennen kaikkea arkkitehtuuri: pienet ovet, joista puikahdetaan paratiisimaisille sisäpihoille. Kattoterassit kukkaruukkuineen. Kauniit, värikkäät mosaiikit, jotka saavat huokailemaan ihastuksesta. Ikivanhat rapistuneet seinät ja sokkeloinen kujien labyrintti, jossa joutuu välillä kumartumaan päästäkseen eteenpäin. Haluan Marokkoon valokuvaamaan niin että kamera laulaa!
Vielä kun saisi tämän markkinoitua koko perheelle siten, että siitä tulee houkutteleva lomakokemus.
Pitäkää siis peukkuja, että onnistun vakuuttamaan koko Mangostanian matkaryhmän Marokon-matkan tarpeellisuudesta – ja että löydämme lennot edulliseen hintaan. Toivottavasti pääsemme kertomaan teille seikkailuistamme Marokossa mahdollisimman pian. Jutut ovat jo päässäni lähes valmiina – enää pitäisi omin silmin nähdä paikat, joista ne kertovat.
Tässä postauksessa on kuvia edelliseltä Marokon-matkaltani. Kenties ne inspiroivat sinuakin varaamaan lennot. 😉