Nusa Lembongan – rantakohde juuri meille!

Pakko myöntää: Balin rannoista mikään ei luetun perusteella oikein säväyttänyt. Onneksi löysimme lopulta paikkamme: Nusa Lembongan ei pettänyt.  

Pääkohteemme Balilla oli Ubud, mutta sen lisäksi halusimme kokea myös vähän rantaelämää. Käytinkin ennen matkaa paljon aikaa sopivan rantakohteen valintaan. Ensin ajattelin, että kivoista paikoista tulisi runsaudenpula. Kävikin päinvastoin: luin ja katsoin kuvia monista vaihtoehdoista eri puolilla saarta, eikä mikään ihan täysillä kolahtanut.

Totuushan on, että Balilla käy todella paljon turisteja. Ja kun turisteja on, heitä varten rakennetaan palveluita. Me taas halusimme kauas isoista resorteista, ostoskeskuksista, pikaruokaravintoloista ja yöelämästä. Halusimme rauhallisen, valkohiekkaisen rannan äärelle kauniiseen kohteeseen, jossa turismi olisi enemmänkin pienimuotoista. Ja vieläpä sopuhintaan.

Onneksi laajensin etsintää myös Balin pääsaaren ulkopuolelle, sillä sieltä, vain puolen tunnin venematkan päästä Sanurista, löytyi Nusa Lembongan. Tästä aiemmin kirjoittamastani Matkaston jutusta voit lukea viisi syytä valita se rantakohteeksi!

Nusa Lembongan, Bali, Mangrove Beach.
Mangrove Beach, yksi Lembonganin monista rannoista.

Lembongan sopii samoille matkailijoille, jotka Meksikossa valitsevat Isla Holboxin sen sijaan, että menisivät vaikkapa Playa del Carmeniin (ja jotka eivät jalallaan astu Cancuniin). Ehkä hassu vertaus ottaen huomioon, että maat sijaitsevat niin kaukana toisistaan. Se nyt kuitenkin tuli mieleen, koska me olemme tehneet nämä molemmat valinnat ja olleet niihin tyytyväisiä. Jos siis olet Holbox-ihminen, pidät varmasti myös Lembonganista.

Nusa Lembonganissa viehättää konstailemattomuus: siinä on sopivasti aitoutta ja rosoa. Saarella mikään ei ole liian fiiniä ja siellä on helppo rentoutua ja olla oma itsensä. Toisin sanoen: Lembonganilla käytin meikkiä ja kampasin tukkaani aivan ennätyksellisen vähän. Kai sekin on yksi hyvän loman merkki.

Nusa Lembongan on juuri sopivan pieni, vain neljä kilometriä pitkä. Jos jaksaa, siihen voi tutustua vaikka kävellen. Mekin kävelimme paljon, mutta lisäksi vuokrasimme parina päivänä skootterin. Sillä pääsikin hetkessä joka paikkaan.

Saaren rannat ovat hienohiekkaisia, mutta joillakin niistä, varsinkin laskuveden aikaan, vastaan tulee kivettynyttä korallia suurina laattoina. Värikkäitä korallinkappaleita löytyy myös rantahiekalta, samoin kauniita simpukankuoria. Trooppinen, tuliperäinen luonto on kiehtovaa eikä rantoihin heti kyllästy, sillä ne ovat eri puolilla saarta kaikki omanlaisiaan. Lyhyesti sanoen kallioisessa eteläkärjessä on voimakkaat aallot, kun taas mangroven valtaamassa pohjoiskärjessä vesi on matalaa ja tyyntä.

Nusa Lembongan, Bali.
Rannoilta löytyi hämmästyttävän kauniita koralleja!

Monet menevät Lembonganille sukeltamaan ja snorklaamaan. Mekin harkitsimme ensin snorklausretkeä, mutta lopulta meillä oli niin paljon muuta tekemistä, että se jäi toteuttamatta. Tutustuimme saaren kaikkiin rantoihin ja kävimme veneajelulla mangrovealueella (kiva retki pienemmillekin lapsille). Ihailimme tuulisen etelärannikon upeita kalliomuodostelmia: aaltojen hakkaama Devil´s Tears oli vaikuttava näky. Pistäydyimme erikoisessa maanalaisessa talossa tai paremminkin luolaverkostossa, Gala Gala Underground Housessa. Kuljimme myös iloisenvärisen Yellow Bridge -sillan yli Ceninganin pikkusaarelle.

Nusa Lembongan, Bali. Devil´s Tears.
Devil´s Tears – mitkä mahtavat kuohut! Luola imaisee aallot sisäänsä ja ”hönkäisee” ne ulos kovalla pauhulla.
Nusa Lembongan, Bali. Yellow Bridge.
Yellow Bridge yhdistää Lembonganin ja Cheninganin saaret.

Mielenkiintoista oli myös vaellella ranta-alueiden ulkopuolella paikallisilla kujilla katsomassa, kuinka ihmiset Lembonganilla asuvat ja elävät. Lembongan ei ole pelkästään turistisaari – siellä on noin 5 000 vakituista asukasta, mikä on matkailijan kannalta ehdottomasti mukava asia. Löysimme lukuisia pieniä hindutemppeleitä ja ehkä vaatimattomimman koskaan näkemämme hautausmaan. Kaduilla ja rannoilla väistelimme kauniita canang sari -uhrikoreja.

Nusa Lembongan, Bali. Temppeli.
Lembonganilla on paljon pieniä temppeleitä.
Nusa Lembongan, Bali. Canang sari -uhrikorit.
Rannalle on tuotu uhrikoreja.

Lembonganista jäi kiva fiilis. Se oli meille juuri sopiva. Tarpeeksi simppeli ja paikallinen kohde, jossa kuitenkin oli turistipalveluita vähintään sen verran kuin tarvitsimme. Ravintoloitakin löytyi mukavasti, lähinnä sellaisia rentoja paikkoja, joissa sai istua ilman kenkiä, jalat hiekassa.

Monet menevät Balilta Gili-saarille ja vannovat niiden nimeen ihanina rantaparatiiseina. Yhä enemmän olen nyt kuitenkin huomannut kirjoituksia Lembonganista, joka on huomattavasti lähempänä Balia. Toivottavasti saari säilyy mahdollisimman pitkään sellaisena kuin se nyt on.

Nusa Lembongan, Bali. Paikallisia lapsia.
Paikalliset lapset leikkivät vedessä auringonlaskun aikaan.

Jos olet yhtään samantyylinen matkailija kuin me, suosittelemme Lembongania lämpimästi. Se on aivan eri maailma kuin esimerkiksi Sanur, josta näimme vilauksen siirtyessämme sen sataman kautta saarelle vievään veneeseen. Pakettimatkalla Sanurissa kannattaa ehkä jättää yö tai pari väliin ”omassa hotellissa” ja varata joku rento rantamesta Lembonganilta. Päiväretkellekin tietysti pääsee, mutta ainakaan meille se ei olisi riittänyt mihinkään.

Kuusi päivää Lembonganilla hurahti kuin siivillä, ja voisimme milloin tahansa mennä uudelleen – jatkamaan siitä, mihin jäimme.

Seuraavassa postauksessa esittelen Lembonganin rannat, jotta voit valita niistä mieleisesi! 🙂

Nusa Lembongan, Bali. Yellow Bridge yhdistää Lembonganin (oikealla) ja Cheninganin (vasemmalla).
Yellow Bridge yhdistää Lembonganin (oikealla) ja Cheninganin (vasemmalla).
Nusa Lembongan, Bali. Saaren eteläkärjessä on hurjia, teräviä kalliomuodostelmia luolineen.
Saaren eteläkärjessä on hurjia, teräviä kalliomuodostelmia luolineen.
Nusa Lembongan, Bali. Pohjoiskärki on aivan päinvastainen: sieltä pääsee veneellä mangroveajelulle.
Pohjoiskärki on aivan päinvastainen: sieltä pääsee veneellä mangroveajelulle.
Nusa Lembongan, Bali. Hindulaisia canang sari -uhrikoreja viedään rannalle.
Hindulaisia canang sari -uhrikoreja viedään rannalle.
Nusa Lembongan, Bali. Paikalliset lapset lennättävät Jungut Batu -rannalla itsetehtyjä leijoja.
Paikalliset lapset lennättävät Jungut Batu -rannalla itsetehtyjä leijoja.
Nusa Lembongan, Bali. Suuri puu.
Mopoajelulla löysimme satumalta ällistyttävän suuren puun.
Nusa Lembongan, Bali. Mäki.
Lembongan on suureksi osaksi tasainen saari, mutta muutamia jyrkempiä mäkiäkin löytyy.
Nusa Lembongan, Bali. Hautausmaa Jungut Batun kylän laitamilla.
Hautausmaa Jungut Batun kylän laitamilla.
Nusa Lembongan, Bali. Katunäkymä.
Ihan tavallisia katuja. Uhrikoreja ja alttareita näkyy kaikkialla.
Nusa Lembongan, Bali. Kukko ja kana.
Vapaana tepastelevat kukot ja kanat ovat Lembonganilla yleinen näky.
Nusa Lembongan, Bali. Koira.
Mitään kulkukoiraongelmaa emme havainneet. Satamassa viihtyi muutama hyvinhoidettu, kiltti koira.
Nusa Lembongan, Bali. Satamakatu Jungut Batu -rannan eteläpäässä.
Satamakatu Jungut Batu -rannan eteläpäässä.
Nusa Lembongan, Bali.
Lembonganin värit.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Nusa Lembongan – rantakohde juuri meille!”