Se on yhtaikaa rappioromanttinen, yltiömoderni, pariisilainen ja ex-kommunistinen. Ei ole toista sellaista kaupunkia kuin Bukarest.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: BLUE AIR JA FINAVIA.
Ensimmäinen mielikuvani Bukarestista oli hämmennys. Matkalla lentokentältä hotellille ohitimme Ferrarin ja Aston Martinin showroomit, kommunisminharmaita kerrostalokolosseja ja palatsimaisia, koristeellisia huviloita, joista osa oli tiptop-kunnossa, osa ränsistyi autiona ikkunat rikki. Mikä ihmeen kaupunki oli tämä Bukarest, jossa mikään ei tuntunut loksahtavan kohdalleen? Oliko koko paikassa mitään järkeä?
Myöhemmin aloin hahmottaa, että ensimmäinen mielikuvani oli oikea. Bukarest koostuu pienistä palasista, jotka eivät sovi yhteen. Ne asettuvat jotenkuten limittäin, ja kun sen hyväksyy, on kokonaisuus oikeastaan melko viehättävä. Roso ja kiilto, kauneus ja rumuus, vauraus ja köyhyys – kyllä ne kaikki samaan käsityskyvyn kenttään mahtuvat, kun sitä vähän venyttää.
Matkan jälkeen totesin itselleni: pidän Bukarestista, vaikken tiedä miksi.
Jokainen uusi kaupunki on aina mahdollisuus oppia jotakin ja nähdä asiat vähän toisella tavalla. Vaikka olen kokenut melkoisen hämmentäviä kaupunkeja kauempana, oli Bukarest jotakin sellaista, jota en olisi uskonut löytäväni Euroopasta. Paikoitellen se oli aivan kuin Delhi. Toisessa kadunkulmassa se olikin Pariisi. Vaikka Bukarestissa mikään ei sopinut yhteen, tuntuivat siihen sopivan kaikki maailman kaupungit.
Bukarest, jota myös Pikku Pariisiksi on kutsuttu, oli aikoinaan täynnä kauniita belle epoque -rakennuksia ja hienostunutta eurooppalaista tunnelmaa. Osa siitä on edelleen jäljellä. Kun Nicolae Ceausescu alkoi toteuttaa suuruudenhullua kommunistista unelmaansa, muovautuivat Bukarestin pääväylät kolossaaliseksi betonihelvetiksi. Ceausescun tie katkesi vuoden 1989 vallankumoukseen, mutta aikakausi jätti Bukarestiin pysyvät arvet – ja ne ovat rujot. Sen jälkeen, kuin viimeisenä silauksena, joukkoon on heitetty sekalainen kokoelma virtaviivaisia lasitaloja.
Bukarestin katukuvassa näkyvät dramaattisten historiallisten tapahtumien lisäksi Romanian suuret luokkaerot. Jotkut siemailevat shampanjaa kattoterasseilla, toiset nukkuvat pahvin päällä jalkakäytävällä. Värikkäät graffitit ja takkuiset sähköjohtovyyhdit kuuluvat Bukarestiin yhtä lailla kuin tunnelmalliset kirkot ja elegantit kirjakaupat. En haluaisi käyttää kliseitä, mutta tässä kohtaa se sopii: Bukarest on vastakohtien kaupunki.
Nämä kuvat näyttävät, millainen oli minun Bukarestini marraskuussa 2018. Sinä saatat kokea sen toisin. Usein jo paikallaan seisten, kuvakulmaa hieman muuttamalla voi nähdä aivan erilaisen kaupungin – ja juuri se onkin Bukarestissa niin hienoa.
Täsmällisempiä Bukarest-vinkkejä voit lukea Matkasto-verkkolehden artikkelista. Nyt tervetuloa pienelle hämmentävälle kävelylle kaupunkiin, joka järjestää erilaisia yllätyksiä jokaisessa kadunkulmassa.
Tämä postaus toteutettiin KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ Blue Airin ja Finavian kanssa. Romanialainen lentoyhtiö Blue Air on liikennöinyt Bukarestin ja Helsingin väliä kolme kertaa viikossa kesäkuusta 2017 lähtien.
2 thoughts on “Bukarest – Euroopan hämmentävin pääkaupunki?”
Kutkuttava juttu! En ole käynyt Bukarestissa, mutta lauseesi “Bukarest koostuu pienistä palasista, jotka eivät sovi yhteen” sai mielenkiintoni heräämään. Jään siis odottelemaan muitakin kirjoituksia Bukarestista.
Kiehtovia kuvia. Olen ollut Bukarestissa 25 vuotta sitten ja paljon on muuttunut siitä.