Staycation: 5 syytä, miksi se on niin hyvä idea!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Sokos Hotels / Original Sokos Hotel Vaakuna.

Sokos Hotel Vaakuna osoitti, miksi staycation omassa kaupungissa voi olla jopa parempi kokemus kuin hotelliloma jossain muualla.

Yö hotellissa kotikaupungissamme Helsingissä, aivan rautatieaseman kyljessä. Mitä järkeä siinä oikein on? No ei mitään, ja juuri siksi se on niin loistava tapa viettää viikonloppua. Tämä selvisi meillekin vihdoin, ja kerron tässä postauksessa viisi syytä, miksi myös sinun kannattaa kokeilla. (Viimeinen syy oli yllättäen se tärkein.)

Meille avautui mahdollisuus testata Suomessakin nyt niin trendikästä staycation-konseptia, kun Original Sokos Hotel Vaakuna halusi tehdä kanssamme yhteistyötä pienen kokeilun merkeissä. Pakkasimme siis kassimme ja lähdimme kotoamme Helsingin Munkkivuoresta matkalle, joka oli maantieteellisesti lyhyempi kuin mikään aiempi reissumme koskaan. Periaatteessa olisimme voineet vaikka kävellä, mutta menimme nyt kuitenkin ratikalla.

Niin, se Sokoksen talo – kaikkihan sen tietävät. Se on maamerkki Helsingin ehkä vilkkaimmalla paikalla, juuri siinä, missä ratikka pysähtyy. Siinä olemme aina treffanneet kavereita tai juosseet junalle. Sokoksen tavaratalokin on vanha tuttu. Koskaan emme kuitenkaan ole käyneet rakennuksen hotellikerroksissa – eihän meillä ole ollut sinne mitään asiaa. Kunnes yhtäkkiä nyt.

Onpa hienot ovet, sanoi poikani, kun astelimme sisään ja suunnistimme vastaanottotiskille.

Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna on keskeisellä paikalla.

Tilaa, tyyliä ja näköaloja

On aina jännittävä hetki avata hotellihuoneen ovi. Tällä kertaa saimme tehdä sen kahdesti, sillä majoituimme erillisiin huoneisiin, joilla oli yhteinen eteinen. Tämä ratkaisu sopi meille erinomaisesti: lapset ovat jo isoja ja pärjäävät hyvin ilman jatkuvaa valvontaakin. Koska huoneet sijaitsivat seitsemännessä kerroksessa, osasimme jo avainkorttia vilauttaessamme odottaa jonkinlaista näköalaa.

Voi kyllä, ikkunoista näkyi hienosti Postitalo, Helsingin tuomiokirkko, aseman kello ja tietysti koko rautatieasema. Ihan mahtavaa!

Toinen ”huoneista” oli oikeastaan olohuoneen ja makuuhuoneen käsittävä huoneisto, jossa oli todella reilusti tilaa. Me aikuiset oletimme, että lapset haluaisivat vallata hienon sohvaryhmämme, mutta he linnoittautuivatkin nopeasti omaan pienempään boksiinsa. Siellä oli kuulemma niin kiva tunnelma.

Sokos Hotel Vaakuna
Meitä odotti pöydällä herkullinen yllätys.
Sokos Hotel Vaakuna
Huoneistoon kuului kokonainen suuri olohuone sohvaryhmineen ja pöytineen.
Sokos Hotel Vaakuna
Makuuhuoneesta löytyivät kylpytakit, tossut ja tyynyvalikoima.
Sokos Hotel Vaakuna
Minibaari oli laajentunut sohvapöydälle.
Sokos Hotel Vaakuna
Jes, ikkunasta näkyy aseman kello!
Sokos Hotel Vaakuna
Lapset kotiutuivat hyvin nopeasti omaan huoneeseensa.

Tuntui jännittävältä yöpyä niin Helsingin ytimessä. Äänieristyksen ansiosta saatoimme ihailla maisemia omasta kuplastamme, ilman kadulta kantautuvaa melua. Näimme ikkunoista paikkoja, joiden ohi olimme usein juosseet kiireessä. Nyt alhaalla kulki muita ihmisiä kuin muurahaisia – meillä ei ollut hoppua yhtään mihinkään.

Maisemat pitivät otteessaan. Yöllä puoli neljän aikaan havahduin hereille ja kävin katsomassa ikkunasta, oliko kaupunki viimein hiljentynyt. Ei se ollut. Rautatieaseman taksitolpan vilinä oli niin mielenkiintoista seurattavaa yläilmoista, että unohduin katselemaan sitä pitemmäksi aikaa kuin oli tarkoitus. Kun lopulta pääsin takaisin nukkumaan mukavaan sänkyyn muhkeiden vuodevaatteiden keskelle, saatoin edelleen tuntea ympärilläni Helsingin kuohun.

Sokos Hotel Vaakuna
Aamu aukesi näyttävästi Rautatieaseman vieressä.

Sokos Hotel Vaakuna valmistui olympialaisiin

Olympiavuosi 1952 on aina kiehtonut mieltäni ja tutustun innolla paikkoihin, joissa sen henki on edelleen läsnä. Minua ilahduttikin tieto siitä, että Sokos Hotel Vaakuna on aikanaan valmistunut Helsingin olympialaisiin. Saimme nyt kokea olympiavuoden tunnelmaa aivan erilaisessa, urbaanimmassa muodossa kuin pari vuotta sitten, kun kiipesimme Lapissa olympiatulen sytytyspaikalle.

Vaakunan huoneissa ja yleisissä tiloissa näkyi sykähdyttävästi 1950-luvun funkkistyyli. Hotellia on viime aikoina uudistettu vaiheittain, ja nyt keväällä 2019 työ on saatu lähes päätökseensä. Uudistukset on toteutettu 50-luvun henkeä kunnioittaen: esimerkiksi huonekalujen verhoilu noudattaa tuon ajan värimaailmaa. Myös paljon alkuperäisiä kalusteita ja esineitä on säilynyt ja ne pääsevät nyt esiin arvolleen sopivalla tavalla.

Rakastuin pehmeän aaltoilevaan muotoiluun ja ennen kaikkea yleisten tilojen kauniisiin valaisimiin, jotka on suunnitellut Paavo Tynell. Sekä huoneiden seinillä että aulatiloissa lentelivät olympialaisten rauhankyyhkyt valkoisina lintukuviointeina. Ne olivat ainakin minulle se pieni mutta tärkeä seikka, josta tulen muistamaan hotelli Vaakunan.

Teillä on kaunis hotelli, sanoin vastaanotossa lähdön hetkellä, eikä se ollut mikään tyhjä kehu.

Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna

Ehkä parasta oli sittenkin kattoterassi

Vaakunan sijainti on todella ainutlaatuisen keskeinen, ja parhaiten sen maisemista saa kaiken irti kymmenennen kerroksen terassilla. Kävimme heti hotelliin saavuttuamme katselemassa näkymiä ja bongasimme esimerkiksi Suurkirkon, Kallion kirkon ja Linnanmäen. Kyllä Helsinki on hieno kaupunki!

Maisemia Hotelli Vaakunan terassilta
Maisemia Hotelli Vaakunan terassilta
Maisemia Hotelli Vaakunan terassilta
Hotelli Vaakunan terassilla

Hotelli Vaakunan kymmenennessä kerroksessa sijaitsee myös ravintola Loiste, jossa laatutietoinen hotellivieras olisi tietenkin syönyt upean illallisen. Lasten toiveesta me päädyimme tällä kertaa lähellä sijainneeseen pikaruokapaikkaan. Kun koko Helsinki on ulottuvillasi, voit tehdä mitä haluat: syödä vaikka hampurilaisen! 😀

Ravintola Loiste
Ravintola Loiste tarjoaa upeita kaupunkinäkymiä suoraan pöydistä.
Ravintola Loiste
Loisteen ravintolasali on kaunis jatkumo Sokos Hotel Vaakunalle.

Riippumatta illallispaikasta kaikki hotellivieraat pääsevät kyllä tutustumaan Loisteen tiloihin aamiaisen merkeissä – niin mekin. Noutopöydät oli katettu saliin, mutta pääsiäisviikonloppuna sää oli poikkeuksellisen kaunis ja lämmin ulkona istuskeluun. Nappasimme siis kulmapöydän Mannerheimintien yltä ja istuimme terassille nauttimaan kahvista, aamiaisesta ja aamuauringosta.

Matkojamme seuranneet tietävät mieltymykseni kahvikuppien kuvaamiseen. Olen vuosien varrella ikuistanut niitä paljon vaatimattomammissakin puitteissa.

Sokos Hotel Vaakuna

Istuimme aamiaisella pitkään, ja sen jälkeen oli vielä aikaa laiskotella huoneessa puoleenpäivään saakka. Eihän meillä ollut omassa kotikaupungissamme mitään sen kummenpaa tekemistä – ei ainakaan sellaista, mitä emme olisi voineet tehdä joskus toistekin.

Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna
Sokos Hotel Vaakuna

Miksi jokaisen kannattaa kokeilla staycation-lomaa?

  1. On ympäristöystävällisempää, kun ei tarvitse lentää tai edes autoilla. Oman kaupungin keskustassa sijaitsevaan hotelliin pääsee julkisilla!
  2. Lähteminen ja palaaminen ei rasita. Heti hotelliin saapuessasi olet virkeä ja levännyt – et matkanteosta rättiväsynyt niin kuin pitemmillä reissuilla.
  3. Staycation on helppo toteuttaa kiireisemmälläkin aikataululla, sillä siirtymisiin ei tuhlaannu aikaa. Alle 24 tunnissa ehtii hyvin nauttia matkailun tunteesta ja palata sitten sujuvasti omaan arkeen.
  4. Kotikaupungista avautuu uusia ovia. Tuntuu mukavalta päästä sisään ulkopuolelta tuttuun paikkaan, jota on aina katsellut ohikulkiessaan.
  5. Ei ole kiire tutkimaan kaupungin nähtävyyksiä. Voi kerrankin olla ihan rauhassa ja luovuttaa huoneen vasta viime hetkellä. Kaikki se lomamatkoilta tuttu kiire on poissa, kun ei tarvitse tehdä tai nähdä kohteessa yhtään mitään. (Tämä pätee varsinkin meihin, sillä uudessa paikassa haluamme aina nähdä ”kaiken” ja aikataulumme on monesti jo aamusta hermoja raastava.)

No, saimmeko myytyä sinulle staycation-konseptin? Mahtavaa! Voit nyt käydä katsomassa oman kaupunkisi hotellitarjontaa. Pääkaupunkiseutulaisille voimme kyllä suositella Original Sokos Hotel Vaakunaa.


Vaikein asia oli saada lapset lähtemään takaisin kotiin. He asettuivat huoneeseensa niin hyvin, että olisivat voineet kai jäädä sinne asumaan.

Maisemia Sokos Hotel Vaakunan terassilta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.