Vähän jännitti, onnistuisimmeko Sri Lankan matkallamme näkemään Udawalawen kansallispuistossa norsuja. Arvatkaa kuinka kävi!
Kaupallinen yhteistyö / Collaboration with Safari in Sri Lanka
Sri Lanka on kuuluisa norsuistaan, eikä sieltä oikein voi lähteä näkemättä noita upeita eläimiä. Maassa on lukuisia kansallispuistoja, joissa norsuja kohtaa varmimmin. Emme kuitenkaan alun perin olleet suunnitelleet safaria matkaohjelmaamme, sillä meitä aina vähän mietityttää eläinmatkailun eettisyys. Olimme sen takia kuulostelevalla kannalla – jos siltä tuntuisi, saattaisimme varata safarin.
Saavuttuamme Sri Lankaan ja julkaistuani ensimmäisiä matkakuvia Instagram-tililläni jotkut paikalliset yritykset lähettivät viestejä ja toivottivat tervetulleeksi maahan. Yksi näistä oli Safari in Sri Lanka, jonka kanssa keskustelu kääntyi lopulta siihen, että saimme kutsun safarille joko Yalan tai Udawalawen kansallispuistoon. Otimme selvää niin kansallispuistoista kuin yrityksestäkin ja suostuimme ehdotukseen – olisihan safari varmasti ainakin lapsille hieno kokemus (ja saattaisi kiinnostaa blogin lukijoitakin).
No, siitähän tuli yksi matkamme huippukohdista!
Valitsimme Udawalawen kansallispuiston, koska se oli lähes reittimme varrella. Parin tunnin vierailu oli mukava pysähdys pitkällä automatkalla Ellasta rannikolle, Unawatunaan. Myös Yalan kansallispuisto olisi houkutellut, mutta se oli tällä kertaa liian kaukana. Se voisi olla seuraava kohteemme, jos vielä lähdemme Sri Lankaan. Lisäksi olisi hienoa nähdä esimerkiksi Sinharajan sademetsä, vaikkei siellä norsuja taida ollakaan.
Upea Udawalawe oli elämys
Oppaamme Sugath tuli hakemaan meitä Niwahana-ravintolan edestä, noin kaksi kilometriä Udawalawen kansallispuiston portin jälkeen, aivan kuten yrityksen omistaja Pradeep oli luvannut. Kiipesimme jeeppiin, joka jo itsessään oli elämys: harvemmin sellaisella tulee ajeltua. Jeepin kyydissä pääsimme unohtumattomalle eläinseikkailulle Udawalawen luontoon.
Sugath oli ilmiömäinen havaitsemaan pieniäkin lintuja, hyönteisiä ja liskoja kasvillisuuden seasta. Hän pysähtyi aina tien laitaan ja osoitti sormellaan jonnekin pusikkoon, josta me kaikki neljä sitten yritimme sihtailla kyseistä lajia. Hei tuolla se on! joku lopulta huusi, ja päästiin jatkamaan matkaa. Näki selvästi, että oppaamme oli bongauksen ammattilainen.
Jälkeenpäin huvitti, kuinka innostuneesti reagoimme ensimmäiseen norsuhavaintoomme. Kun selkä ja päälaki vilahtivat jossain kaukana pensaikossa, otimme kuvia kuin viimeistä päivää. Ehkä se olisi paras tilaisuutemme ikuistaa tuo upea eläin? Emme silloin vielä tienneet, mitä oli edessä: norsut tulivat myöhemmin laumoina tielle, lähes kosketusetäisyydelle.
Näimme myös krokotiileja, vesipuhveleita, riikinkukkoja, värikkäitä lintuja ja erilaisia apinoita. Punaisessa savimaassa näkyvissä koloissa olisi kuulemma saattanut olla käärmeitä, mutta onneksi emme jääneet niitä tonkimaan. Udawalawen vesialueet ja suuret, maisemasta siluetteina kohoavat puut olivat nekin hienoa katsottavaa. Matka oli möykkyinen ja jeeppi heilui, tukka meni tuulesta takkuun ja muutenkin vähän rähjäännyimme, mutta se oli sen arvoista. Koko perheen mielestä kokemus oli aivan mahtava.
Retken kohokohta oli se, kun saavuimme järven rannalle ja pääsimme siellä pienen norsulauman viereen. Laumaan kuului myös harvinainen yksilö, jolla oli kaksi pitkää syöksyhammasta. Sellaisia ei kuulemma ollut koko puiston alueella kuin muutama, joten meillä oli onnea. Rannalle tuli pari muutakin jeeppiä, joiden matkustajat katselivat norsuja hipihiljaa niin kuin mekin. Kun autoja alkoi kerääntyä enemmän, totesimme kuljettajalle, että voisimme nyt lähteä. Olimme siihen mennessä jo nähneet kaiken tarpeellisen ja enemmänkin, eikä kokemusta olisi voinut nostaa millekään paremmalle tasolle jäämällä sinne tien tukkeeksi.
Mikä safariyritys kannattaa valita?
Sri Lankassa on todella paljon erilaisia safariyrittäjiä, ja matkailijan on vaikea, lähes mahdoton, tehdä valintaa niiden välillä. Kokemuksemme perusteella uskallan kuitenkin suositella Safari in Sri Lankaa. Kaikki sujui mukavissa merkeissä ja myös kommunikaatio toimiston kanssa onnistui sujuvasti englanniksi. Opaskin puhui sen verran englantia, että saimme matkan varrella paljon tietoa eri lajeista. Hän oli todella motivoitunut löytämään mahdollisimman paljon näytettävää. Me olimme yritykseen yhteydessä rennosti Instagramin kautta, mutta virallisempiakin tapoja löytyy (tiedot jutun lopussa).
Muista kuitenkin ennen safarille lähtöä…
Me olimme safarien suhteen epäileväisiä siksi, että olimme ennen matkaa lukeneet kuvauksia tilanteista, joissa 200 jeeppiä piirittää norsulaumaa ja suorastaan ajaa eläinten perässä, eikä se kuulostanut hyvältä. Jos harkitset osallistuvasi Sri Lankassa safarille minkä tahansa yrityksen kautta, haluaisin mainita muutaman asian.
Ensinnäkin, virallisia lähtöaikoja on yleensä vain kaksi (yksi aamulla ja toinen iltapäivällä). Jos mahdollista, kannattaa sopia lähdöstä johonkin muuhun aikaan. Me lähdimme klo 13, kun varsinainen lähtöaika olisi ollut klo 14 tai 14.30. Saimme ajella aivan rauhassa ja välillä näytti, että olimme puistossa lähes yksin. Vasta lopussa, käännyttyämme takaisin, näimme totuuden: ohitimme ainakin 60–70 jeeppiä, joten niitä oli pakko olla puistossa satoja. Olisi ollut hyvin erilainen kokemus ajaa pitkässä autoletkassa eläimiä etsimässä.
Toinen tärkeä asia: jos olet liikkeellä yksin, yritä löytää muita matkailijoita ja jaa jeeppi heidän kanssaan. Meitä oli kuuden hengen jeepissä neljä, ja se nyt vielä jotenkin menetteli. Olisimme hyvin voineet ottaa kyytiin lisäksi vaikkapa jonkun pariskunnan. Näimme kuitenkin lukuisia jeeppejä, joissa istui YKSI IHMINEN. Siinä selitys, miksi autoja oli niin paljon. Safariyritykset saavat tietysti sitä paremman katteen, mitä enemmän autoja heillä on liikenteessä. Turistin velvollisuus on kuitenkin varmistaa, ettei nyt ainakaan yksin lähde kuuden hengen jeepillä eläimiä häiritsemään.
Muuten emme havainneet Safari in Sri Lankan tai muidenkaan safariyritysten taholta epäeettistä toimintaa Udawalawen kansallispuistossa. Mielestämme näytti, että oppaat kunnioittivat luontoa. Oma oppaamme mm. pyysi meitä puhumaan hiljaisella äänellä, kun lähestyimme norsuja – etteivät eläimet hermostuisi. (Ihan aiheellinen pyyntö äänekkäälle perheellemme!)
Ongelma on kuitenkin siinä, että turisteja käy monissa Sri Lankan kansallispuistoissa liikaa yhtaikaa. Se on maalle kaksipiippuinen juttu: matkailijoita tietysti halutaan mahdollisimman paljon, mutta luonnon kannalta he voisivat jakautua tasaisemmin. Tähän turistit voivat jonkin verran itse vaikuttaa omilla valinnoillaan. Kaikkien ei tarvitse ängetä samaan paikkaan. Sillä tavalla safarikokemus on parempi sekä eläimille että ihmisille.
Sri Lankassa kannattaa kuitenkin ehdotomasti lähteä safarille. Se on hienompi kokemus kuin etukäteen voisi kuvitellakaan.
Sri Lanka Safari kuvina – tervetuloa mukaan!
Safari in Sri Lanka
Pieni paikallinen safariyritys, joka järjestää eri pituisia safareita lukuisissa luontokohteissa Sri Lankassa.
Puh: +94772261530
Sähköposti: info@safariinsrilanka.com
Nettisivut: safariinsrilanka.com
Facebook: safariinsrilanka
Instagram: safariinsrilanka
3 thoughts on “Sri Lanka Safari – Udawalawen kansallispuisto”
Udawalawen kansallispuisto vaikuttaa mainiolta vierailukohteelta, jos Sri Lankaan suuntaamme. Toinen hyvä vaihtoehto olisi Yala. Udawalawessa näköjään ainakin näkee lähes takuuvarmasti paljon norsuja!
Great article why not visit yala national park
Thanks! Next time in Sri Lanka we will visit Yala for sure… 🙂