Tallinna lapsille (ja aikuisille!)

Tallinna lapsille - Tallinn Card

3+1 uutta näkökulmaa tuttuun kaupunkiin: Tallinnassa koko perhe viihtyy niin puussa, vedessä kuin maan alla.

Kesäkuisen blogimatkamme tarkoituksena oli käydä katsomassa, mitä Tallinna lapsille tarjoaa – ja mehän kävimme!

Tallinnasta meille olivat etukäteen tuttuja lähinnä vanhankaupungin kujat. Vaikka ne kauniita ovatkin, oli ne jo niin nähty. Sitäpaitsi, upea arkkitehtuuri harvoin kiinnostaa lapsia siinä määrin, että he viitsisivät vain pyöriä sitä ihastelemassa. Onneksi Tallinnasta löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja perhematkan ohjelmaksi.

Tällä reissulla teimme oikeastaan kaiken eri tavalla kuin ennen:

  • Lähdimme keskustan ulkopuolelle.
  • Nousimme puuhun.
  • Menimme maan alle.
  • Rentouduimme altaissa.

Vaikka vietimme perillä vain yhden kokonaisen ja yhden puolikkaan päivän, pystyimme mahduttamaan niihin aika paljon tekemistä. Siitä syntyi hyvä resepti, jolla 7- ja 13-vuotiaat viihtyivät Tallinnassa (samoin kuin kaksi aikuista!).

1. Tallinnan eläintarha

Kuulostaa ehkä kliseiseltä viedä lapset eläintarhaan, mutta Tallinnassa se kannattaa. Olimme positiivisesti yllättyneitä, kuinka iso, siisti ja korkeatasoinen Tallinnan eläintarha oli. Puistomaisella, rauhallisella alueella viihtyy pitkään – kannattaa varata matkaan hyvät kengät, sillä paikka on valtava.

Tallinnan eläintarha avattiin jo vuonna 1939, mutta 1983 se siirrettiin nykyiselle paikalleen Veskimetsaan, jossa se levittäytyy nyt lähes 89 hehtaarin alueelle. Eläintarhassa on yli 500 eri lajia, ja siellä pääsee näkemään paljon sellaisia eläimiä, joita ei esim. Korkeasaaressa ole. Erityisesti Tropiikkitalo krokotiileineen oli kiinnostava.

Eläintarhoista voidaan tietysti olla montaa mieltä, ja jos jotakin negatiivista täytyy Tallinnan eläintarhasta sanoa, niin jääkarhujen tilat näyttivät ehdottomasti liian pieniltä. Tähän on onneksi tulossa parannusta, sillä meneillään on keräys uusien tilojen rahoittamiseksi. Piirustuksetkin olivat jo esillä. Toivottavasti jääkarhut pian pääsevät uuteen kotiinsa.

Tallinnan eläintarha sijaitsee osoitteessa Ehitajate tee 150 / Paldinski mnt 145 ja sinne pääsee bussilla Tallinnan keskustasta. Lisätietoa suomeksi eläintarhan omilta sivuilta!

Tallinna lapsille - eläintarha.
Muutamia Tallinnan eläintarhan asukkaita.

2. Zoo seikluspark (seikkailupuisto)

Seikkailupuistot tuntuvat olevan nyt muotia Suomessakin, mutta meidän piti mennä ulkomaille saakka kokeilemaan sellaista. Tallinnasta löytyy useita puistoja, esim. Pirita seikluspark ja Nõmme seikluspark. Kätevintä oli kuitenkin suunnata eläintarhavierailun jälkeen samalla alueella sijaitsevaan Zoo seiklusparkiin.

Seikkailupuisto näytti lipunmyyntikopilta katsoen aika pieneltä, mutta se oli todellinen virhearvio. Ehdimme parin tunnin aikana kiertää vain murto-osan radoista. Lasten radat olisivat olleet erikseen, mutta Alpo, 7, lähti rohkeasti kanssamme aikuisten radalle. ”Kokeneelta kävijältä menee kaikkien ratojen suorittamiseen noin neljä tuntia”, meille kerrottiin. ”Meiltä siihen menee noin neljä päivää”, päättelimme.

Tallinna lapsille - seikkailupuisto.
Valjaiden sovittelua Zoo seiklusparkissa.

Kokemus oli kyllä hauska. Auli tosin tuskastui melkein heti toisten hitauteen ja meni menojaan – silloin tällöin näimme vilkutuksen seuraavalta tai sitä seuraavalta radalta. Alpo kulki aikuisten välissä, jotta pystyimme auttamaan häntä lukitusten kanssa. Se olikin ainoa asia, jossa hän tarvitsi apua: eteneminen sujui ketterästi kuin apinalta. (Ajay ja minä muistutimme kai enemmän jotain eläintä, jota ei ole tarkoitettu puuhun).

Kun väsymys 1,5 tunnin jälkeen yllätti Alpon, ohjasi puiston työntekijä hänet alas. Me aikuiset jatkoimme sinnikkäästi, jalat kankeina, ykkösradan loppuun. Parasta oli ehkä se, kun viimeisessä liu´ussa Ajay unohti ottaa kiinni verkosta ja jäi roikkumaan ilmaan kuin langan päässä sätkivä hämähäkki.

Yläilmoissa seikkailu valjaat päällä kaikkine haasteineen oli jännittävää, mutta itse nautin eniten ihan yksinkertaisesta asiasta: luontokokemuksesta. Puiden latvuksissa avautui satumainen näkymä aivan huumaavan vehreään lehtometsään. Ympäristö oli niin kaunis, että suosittelen Zoo seiklusparkia ihan jo sen vuoksi.

Vinkki: jos haluat käydä saman päivän aikana sekä eläintarhassa että seikkailupuistossa, aloita mahdollisimman aikaisin! Viihdyt kumminkin pitempään kuin ajattelit. Lisätietoja seikkailupuistosta ja sen hinnoista täällä.


Hei saanko kertoa  tähän väliin vielä yhden jutun?

Oikeastaan lupasin olla kertomatta tätä, joten sovitaan, että se tapahtui jollekin ihan tuntemattomallle 7-vuotiaalle seikkailupuiston kävijälle. Tuli nimittäin sellainen tilanne, että korkealla puussa, aivan radan puolivälissä, olisi saanut olla vessat! No ei ollut. Katsoimme eteen ja taakse – kumpaankin suuntaan oli varmasti ainakin puolen tunnin matka. Varmistin selustan (ei yleisöä) ja viittoilin sitten toisesta puusta: nyt, anna mennä!  Sinä hetkenä tajusin, etten välttämättä koskaan enää tule näkemään niin pitkää kaarta. Reilusti yli viisi metriä! Se oli upea. (Mutta jätetään tämä asia nyt ihan meidän väliseksi.)


Tallinna lapsille - seikkailupuisto.
Vähänkö oltiin ylpeitä itsestämme!

3. Kiek in de Kök ja bastionikäytävät

Tallinnan vanhankaupungin suojaksi rakennettiin keskiajalla kaupunginmuuri, jossa on edelleen jäljellä 21 tornia. Yksi näistä on hauskanniminen Kiek in de Kök, jossa kävimme seuraavana päivänä opastetulla kierroksella. Nimi merkitsee ”kurkkaa keittiöön” ja viittaa siihen, että tornin ikkunoista todella saattoi kurkata ympäröivän maiseman lisäksi aika moneen tallinnalaiseen keittiöön.

Vuosina 1475–83 rakennettu 38-metrinen Kiek in de Kök on aikanaan ollut Euroopan jykevin tykkitorni. Sen kerroksissa toimii nyt yllättävän mielenkiintoinen museo, joka esittelee Tallinnan syntyä ja kehitystä, puolustustornien historiaa, erilaisia aseita sekä elämää keskiaikaisessa kaupungissa.

Tallinna lapsille - Kiek in de Kök.
Kiek in de Kökin näyttely esittelee elämää keskiaikaisessa Tallinnassa. Ylhäällä vasemmalla näkyvät kaikki kaupungin linnoitustornit. Alhaalla oikealla mustiin pukeutunut hahmo on lääkäri (ja valkosiin verhotut kai huono-onnisia potilaita!)

Huomasin Kiek in de Kökissä jännän jutun. Vaikka kuinka yrität kiinnittää lasten huomion johonkin muuhun, hakeutuu se koko ajan yhteen asiaan: kidutusvälineisiin. Varsinkin 7-vuotias poika oli aika täpinöissään kaikista niistä hervottoman kokoisista aseista, venytyspenkeistä ja muista kammottavista välineistä. Tuli selväksi, että kuolema oli alati läsnä keskiaikaisen Tallinnan asukkaiden elämässä erilaisilla tavoilla. ”Tämähän on jännittävää!” hykerteli poika ja seurasi opasta kuin hai laivaa. En muista, että missään muussa museossa olisi tapahtunut vastaavaa.

Tallinna lapsille - Kiek in de Kök.
Meillä oli mukanamme suomenkielinen opas Edith Ulm, joka esitteli tottuneesti erilaisia mielenkiintoisia rangaistus- ja kidutusvälineitä.

Kummitusjutunkin kuulimme. Tornin hälytysjärjestelmä oli joitakin vuosia sitten jatkuvasti pärähtänyt soimaan museon ollessa suljettu. Hälytyksen aiheuttajaa etsittiin pitkään. Viimein selvisi, että kutsumaton vieras oli tunkeutunut sisään seinässä olleesta reiästä. Tuo vieras oli lepakko. Reikä tukittiin ja hälytykset loppuivat.

Seikkailu maan alla

Tutustuttuamme torniin painuimme kirjaimellisesti maan alle. Pieni ovi vei jännittäviin linnoitus- eli bastionikäytäviin, 1600–1700-luvuilla rakennettuihin sotilastunneleihin, jollaisia en tiennyt Tallinnassa olevankaan. 470 metriä käytävää on avoinna yleisölle.

Käytäviä on historian kuluessa käytetty mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Kierros johdattaa satojen vuosien takaa nykypäivään ja esittelee kuvaelmien sekä video- ja ääniefektien avulla erilaisia ihmisryhmiä, jotka ovat syystä tai toisesta hakeutuneet maan alle. Vuodesta 1936 eteenpäin käytävät toimivat pommisuojina. Neuvostoaikana maan alla oli juokseva vesi ja puhelinlinjat, ja sinne muodostui kokonainen maanalainen yhteisö. 1970-luvulla käytävissä kukoisti nuorisokulttuuri, ja vielä 1990-luvulla niissä asui tallinnalaisia kodittomia.

Kiek in de Kök ja bastionin käytävät sijaitsevat Tallinnan vanhankaupungin etelälaidalla, osoitteessa Komandi tee 2. Tornissa voi vierailla ominpäin, mutta bastionikäytäviin pääsee vain etukäteen varattavan opastetun kierroksen mukana. Alhaalla on viileää (+7–10°C), joten takki on kesälläkin tarpeen.

Lisätietoa Kiek in de Kökistä ja bastionikäytävistä (englanniksi) täällä!

Tallinna lapsille - bastion.
Linnoituskäytävissä on erilaisia kuvaelmia sekä valo- ja äänitehosteita.

Bonuksena: Aqua Spa -kylpylä!

Joka kerta matkalla, kun meillä on ollut allas hotellissa – oli se sitten Bangkokissa tai Tallinnassa – on siitä ollut iloa.  Pakko myöntää: kun on koko päivän kävellyt ja kiipeillyt, on illalla aika ihanaa päästä kylpylään.

Tällä reissulla yövyimme Tallink Spa & Conference -hotellissa, joten kylpylään meno oli meille helppoakin helpompaa: kävelimme sinne suoraan huoneesta kylpytakit päällä. Aqua Span vastaanottotiskiltä meille annettiin kaksi aikuisten ranneketta – aivan erikokoista. ”This is Him and this is Her” meille sanottiin isoa ja pientä ranneketta osoittaen. Vähän nauratti tämä stereotypia miehestä ja naisesta – olisihan se periaatteessa voinut olla toisinpäinkin!

Kylpylän pääallas keskellä hotellia oli aika komea – sitä piti jälkeenpäin käydä katsomassa myös yläkerroksista (kuvat). Baarialue vedessä oli myös hieno, vaikkemme sieltä mitään tilanneetkaan. Sen sijaan kokeilimme kyllä pyöreää lämminvesiallasta baarin vieressä – mukavuusaste oli siellä melko maksimaalinen. Superlämpimässä vedessä oli kyllä huonokin puolensa: muun altaan vesi tuntui sen jälkeen todella kylmältä.

Parasta Tallink Spa & Conference -hotellin kylpylässä oli ehdottomasti se, että paikka oli auki klo 22 saakka. Meillä oli samana päivänä ohjelmassa sekä eläintarha että kiipeilypuisto, ja muuten olisi tullut kiire! Lilluimme altaissa vielä kun henkilökunta tuli ystävällisesti ilmoittamaan, että paikka suljetaan kohta.

Lisätietoja Aqua Spa -kylpylästä täällä.

Tallinna lapsille - Tallink Spa -kylpylä.

Tallinna-kortti teki matkasta helpomman

Oli vielä yksi juttu, jota kokeilimme tällä reissulla ensimmäistä kertaa: Tallinn Card. Sillä pääsee kätevästi moniin nähtävyyksiin, ja se käy myös lippuna julkisessa liikenteessä. Suosittelemme korttia, jos aiot liikkua ja nähdä Tallinnassa kerralla enemmän. Kortteja myydään 24, 48 ja 72 tunnin ajaksi ja niiden hinnat (aikuinen/lapsi) ovat vastaavasti 32/16€, 42/21€ ja 52/26€. Lisää Tallinn Card -infoa löytyy täältä.

Matkamme oli todella onnistunut, mutta yksi juttu jäi vähän harmittamaan: emme tällä kertaa ehtineet Tallinnassa mihinkään ravintolaan, siis muuhun kuin pikaruokapaikkaan. Ohjelmaa oli lyhyessä ajassa niin paljon. No, ruokamatkat ovat sitten kai erikseen.

Tutkimme myös monenlaisia esitteitä ja tajusimme, että meillä on Tallinnassa ja sen lähiympäristössä vielä todella paljon näkemättä. Esimerkiksi Glehnin puisto ja linna sekä  Viron ulkoilmamuseo alkoivat vähän kiinnostaa. Ehkä ensi kerralla niihin, ja sen lisäksi syömään! Tässähän tulikin seuraava reissu jo suunniteltua.

Tallinna lapsille - Tallinn Card.

Matkamme toteutettiin yhteistyössä Tallink Silja Linen ja Visit Tallinnan kanssa.

Tallinna lapsille

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.