Kun tarvitset kekseliästä ja tarkkaa sanankäyttäjää printtiin, verkkoon tai someen, ota yhteyttä!

Lyhyesti:

Tarjoan sisällöntuotanto- ja kielenhuoltopalveluita joustavalla periaatteella. Maksat vain kuluneista minuuteista – ei minimiveloitusta! Isommissa projekteissa annan selkeän tarjouksen ja takaan, ettei aika-arvio ylity.

Autan mielelläni esimerkiksi näissä:

 • Kirjoittaminen – artikkelit, blogipostaukset, nettisivujen tekstit, lehdistötiedotteet, markkinointimateriaali, asiakasviestintä
 • Sosiaalinen media – sisällön ideointi ja somekanavien päivittäminen (myös valokuvaus)
 • Kielenhuolto – kaikenlaisten tekstien editointi ja oikoluku
 • Käännökset – englannista suomeen

Olen ennen kaikkea matkailualan tekstiammattilainen, mutta innostun helposti muistakin aiheista. Ota yhteyttä, kerro toiveesi ja kysy tarjousta: paivikaarina@matkasto.net.

Jos kolahti, lue työstäni tarkemmin Matkaston tekstipalvelusivulta.

Jos sinulla on paljon lyhyitä oikoluettavia tekstejä, joita tulee aina silloin tällöin lisää, suosittelen seuraavaa: 

Oikolukupalvelu

Sujuva teksti antaa yrityksestä luotettavan ja asiantuntevan kuvan. Älä kuitenkaan turhaan kamppaile kirjoittamisen kanssa, jos se tuottaa sinulle vaikeuksia. Toimin mielelläni virtuaaliassistenttinasi. Korjaan yrityksesi tekstit nopeasti sujuviksi ja tyyliltään vakuuttaviksi. Sillä välin sinä voit keskittyä ydinosaamiseesi eli todennäköisesti johonkin aivan muuhun.

Vuosien kokemuksesta tiedän, ettei varsinkaan pienten yritysten tekstintuotanto ole aina kovin suunniteltua. tekstiä saattaa tulla vain muutama rivi kerrallaan. Olisi mukavaa, jos joku tarkistaisi sen. Moni kuitenkin ajattelee, ettei niin pientä pätkää voi mihinkään lähettää – sehän tulee kalliiksi.

TILANNE: sinulla on pätkä tekstiä, joka pitäisi lisätä yrityksen nettisivuille. Ennen julkaisemista haluaisit tietää, onko siinä virheitä. Mitä teet?

 1. Otat yhteyttä johonkin oikolukua tarjoavaan toimistoon ja maksat X euroa alkavalta tunnilta, vaikka työhön menee vain pari minuuttia.
 2. Kysyt kaverilta, vaikkei hän alan ihminen olekaan.
 3. Julkaiset tekstin tarkistamatta – eihän sillä nyt niin väliä ole.

Tässä tulee neljäs vaihtoehto: joustavaa oikolukua tarpeittesi mukaan (virtuaaliassistentti palveluksessasi!)

NÄIN SE TOIMII:

Lähetä teksti minulle sähköpostitse (viestikenttään kopioituna) tai Facebook Messengerin kautta. Tarkistan tekstin saman päivän aikana – usein heti – ja lähetän sen sinulle korjattuna takaisin.

Teksti voi olla vaikkapa

 • somepäivitys
 • sähköpostiviesti
 • blogipostaus
 • asiakaskirje
 • tai se nettisivulle tuleva lause.

Liian lyhyttä, turhaa tai noloa tekstiä ei olekaan.

Merkitsen muistiin työhön kuluneen ajan, esim. viisi minuuttia. Jos korjattavaa tekstiä tulee myöhemmin lisää, voit lähetellä sitä pienissä pätkissä aina kun haluat. Lasken minuutit yhteen.

Lähetän laskun sopimuksen mukaan esim. kerran kuussa. Lasku sisältää vain todelliset minuutit, ei mitään lisäkuluja. Lähetän ensimmäisen laskun vasta, kun ainakin yksi tunti on tullut täyteen – kuitenkin viimeistään kolmen kuukauden kuluttua.

Pyydän tekstipätkät sähköpostin viestikentässä tai Messengerin kautta, jotta me molemmat vältymme turhalta dokumenttien avaamiselta ja tallentamiselta. Näin työ nopeutuu ja tulee sinulle edullisemmaksi.

Vuonna 2021 palvelun hinta on 45 €/tunti (+ALV). Yhdessä tunnissa ehtii jo aika paljon! Olen nopea, mutten kuitenkaan hutiloi. Kun teemme töitä yhdessä, opit varmasti luottamaan vauhtiini. Toivonkin erityisesti asiakkaita, joiden kanssa voin työskennellä jatkuvalla periaatteella.

Olen aiemmin oikolukenut esimerkiksi suuren kustantamon oppikirjoja, Suomen Lakia, suosittua matkailulehteä, e-kirjoja, verkkosivuja sekä yritysten lehdistötiedotteita ja asiakaskirjeitä. Teen työni tehokkaasti yli 15 vuoden rutiinilla.

Kiinnostuitko oikolukupalvelusta? Ota ensin yhteyttä sähköpostitse: paivikaarina@matkasto.net, jotta voimme sopia yksityiskohdista. Heti sen jälkeen voit lähettää tekstejä tarkistettaviksi aina kun niitä tulee, vaikka pätkä kerrallaan. Takaan, että työskentely kanssani on mukavaa ja joustavaa!

Oikoluen myös kokonaisia verkkosivustoja, kirjoja ja niin edelleen. Isommista töistä annan aina ensin tarjouksen, johon on merkitty maksimituntimäärä ja hinta. Asiakas saa siis takuun, ettei hinta ylity (se saattaa ainoastaan laskea). Vuosien varrella olen oppinut arvioimaan ajankäyttöni melko hyvin, joten uskallan ottaa pieniä henkilökohtaisia riskejä.

Sisällöntuotanto

Aloitin urani vuosituhannen vaihteessa freelance-matkailutoimittajana, ja se rooli istuu edelleen melko tiukasti. Vaikka olen sittemmin perustanut Matkaston, Kirjoitan mielelläni matkailuartikkeleita muuallekin kuin omaan lehteeni! Usein pystyn järjestämään juttuihin myös kuvia.

Lisäksi teen monenlaisia muitakin kirjoitustöitä. Tarvitsetko yrityksesi nettisivuille sisältöä kuten yritysesittelyn, tuotekuvauksia, artikkeleita tai blogipostauksia? Oletko suunnittelemassa lehdistötiedotetta, asiakaskirjettä, kirjaa? Kerro ideasi ja pyydä hinta-arvio!

Sosiaalinen media

Jos yritykseltäsi puuttuu Facebook-, Instagram- tai Twitter-tili tai et ehdi päivittää somekanaviasi, voin hoitaa asian puolestasi. Suunnitellaan yhdessä paketti, johon kuuluu tietty määrä päivityksiä viikossa. Minulla on paljon ideoita varsinkin matkailualalla toimiville yrityksille!

Omat someprofiilini löytyvät Facebookista nimillä Matkasto ja Mangostania, Instagramista nimellä matkasto_mangostania ja Twitteristä nimellä Matkasto. Viihdytän mielelläni yleisöä, keksin sisältöä kuten kilpailuja ja pyynnöstä myös valokuvaan. Uskallan olla lennokas, mutta säilytän kuitenkin aina ammattimaisen otteen.

Ota yhteyttä ja kysy lisää: paivikaarina@matkasto.net.


Referenssit

Oikoluku ja editointi: Asiakkainani on ollut vuosien varrella lukuisia yrityksiä, joiden tiedotteita, asiakaskirjeitä ja tilinpäätöksiä olen tarkastanut ja muokannut. Koska suurin osa materiaalista ei ole julkista, kerron näistä enemmän yksityisviestillä.

Kirjoittaminen: Suurin osa asiakkaille kirjoittamistani artikkeleista on ilmestynyt printtilehdissä: esim. Matkaopas, Menu (Kespron asiakaslehti), Vapaalla (Holiday Clubin asiakaslehti), Aurinkomatkojen ja Finnmatkojen (nykyisen TUI:n) asiakaslehdet, Viherpiha ja Turun Sanomat. Tällä hetkellä kirjoitusnäytteitäni voi helpoiten lukea omista nettijulkaisuistani: Matkasto-verkkolehdestä ja Mangostania-matkablogistaMyöhemmin, kun ehdin, lisään tälle sivulle joitakin linkkejä muihin julkaisuihin. Parantelen muutenkin tätä referenssiosiota. Sivu on vielä vähän vaiheessa – kiitos kärsivällisyydestä! 😉