Matkablogi Mangostania – hyppää mukaan!

Matkablogi Mangostanian teemoja ovat mm. omatoiminen kulttuurimatkailu ja kulttuurien tutkimuksen opiskelu.

Moi, olen Päivi. Matkailutoimittaja ja matkabloggaaja, verkkolehti Matkaston perustaja ja ikuinen haavematkailija. Tämä matkablogi kertoo elämästäni kaiken sen, mitä siivilöin jatkuvasta ajatusteni tulvasta.

Mangostanian aiheena ovat enimmäkseen minun ja perheeni matkat niin kotimaassa kuin kaukomailla. Mukana seikkailevat välillä mieheni Ajay ja lapseni Alpo ja Auli. Varsinaisena aiheena ei silti koskaan ole ollut perhematkailu – ei silloinkaan, kun lapset olivat pieniä – vaan mieluumminkin omatoiminen kulttuurimatkailu ja seikkailut, joissa lapset ovat kulkeneet luontevasti mukana. Toivoisin, että voisin kannustaa vanhempia lähtemään lasten kanssa myös ”perhekohteiden” ulkopuolelle – siitä on hyötyä loppuiäksi!

Tunisia, El Jem, 2020.

Suomalais-intialaisena perheenä olemme reissanneet melko paljon eri puolilla Intiaa ja muutakin Aasiaa. Sen lisäksi suosikkejamme ovat Etelä-Euroopan maat, erityisesti Italia. Kesäisin kiertelemme yleensä kotimaassa. Olemme avoimia monenlaisille uusille kokemuksille ja ryntäämme usein reissuun hyvinkin pienellä varoitusajalla.

Olen kirjoittanut lehtijuttuja jo vuodesta 2001, enimmäkseen freelance-toimittajana, ja profiloitunut aina voimakkaasti matkailualan asiantuntijaksi. Huomasin kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa, ettei matkailu itsessään ollut se mieltäni kiehtonut aihe – en syttynyt lomailusta ja turismista, vaan minua vetivät puoleensa erilaiset kulttuurit ja elämäntavat, joita halusin päästä näkemään. Toisin sanoen: matkailu ei ole koskaan tarkoittanut minulle lomaa tai edes rentoutumista, vaan tutkimusretkeä.

Jos nyt saa suoraan sanoa: vieroksun uimarantoja, allasalueita, baarikatuja, shoppailua sekä urheilullisia (ja aika pitkälti muitakin) aktiviteetteja. Siis melkein kaikkea perinteistä lomatekemistä.

Tämä ristiriita johti siihen, että vuonna 2012 perustin oman mediani, kulttuurimatkailusta ja maailman kulttuureista kertovan Matkaston. Sen ideana ei ole matkailu sinänsä vaan erilaiset kulttuurit, joita matkailemalla voi kokea. Sen kautta olen pystynyt julkaisemaan juttuja juuri sellaisilla painotuksilla kuin olen itse halunnut. Mangostania-blogi on tukenut lehteä ja toistanut sen aiheita henkilökohtaisemmasta näkökulmasta.

Journalismin ja muun sisällöntuotannon lisäksi olen jo parikymmentä vuotta tehnyt erilaisia tekstitöitä (copywriting, editointi, oikoluku) varsinkin matkailualan yrityksille. Olen harjaantunut pyörittelemään matkaesitteistäkin tuttuja sanankäänteitä, mutta välttelen puhkikulutettuja lauseita ja yritän edelleen joka kerta löytää jotakin erilaista sanottavaa.

Virallisena tietona mainittakoon, että olen toki Journalistiliiton ja Matkailutoimittajien killan jäsen. Ehkä se luo jonkinlaista kuvaa vakavasti otettavasta tekijästä ja on siksi hyvä mainita.

Nykyään voisi sanoa, että olen pienimuotoisesti myös matkailuyrittäjä: syksyllä 2020 hankimme Tammisaaren vanhastakaupungista yli 200-vuotiaan talon, jonka olemme sisustaneet vanhanajan henkeen ja jossa vietämme vapaa-aikaamme nikkaroiden, puutarhassa möyrien ja kahvia juoden. Vuokraamme Villa Matkastoa aina mahdollisuuksien mukaan muillekin kulttuurimatkailusta kiinnostuneille. Talomme tarinaa voi seurata Instagramissa: Villa Matkasto 1810.

Opiskelin vuodesta 1994 lähtien Helsingin yliopistossa Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitoksella. Pääaineenani oli Japanin tutkimus ja sivuaineina mm. kulttuuriantropologia ja uskontotiede, mutta opintoni jäivät loppuvaiheessa kesken. Vuonna 2023 tein ison elämänmuutoksen aloittamalla opinnot uudelleen alusta kulttuurien tutkimuksen kandiohjelmassa. Opiskelualani liittyy läheisesti kaikkeen, mikä minua inspiroi: maailman kulttuureihin, matkailuun ja erilaisten elämäntapojen ymmärtämiseen. Siksi kirjoitan nykyään myös opiskelustani tässä blogissa.

Sosiaalisessa mediassa voit seurata minua Instagramissa ja Facebookissa. Vaihdetaan ajatuksia vaikka kulttuurimatkailuun ja miksei opiskeluunkin liittyvistä aiheista!

Tervetuloa maailmaani. Se on vähän boheemi, värikäs ja rönsyilevä. Toivottavasti tykkäät.

– Päivi –


Kaupallinen yhteistyö

Julkaisen kanavissani (verkkolehti Matkasto, matkablogi Mangostania ja sosiaalinen media) monipuolista matkailusisältöä vuosien kokemuksella. Teen harkittua kaupallista yhteistyötä kanavieni arvoihin sopivien kohteiden ja palveluiden kanssa. Blogipostauksista ja artikkeleista veloitan kirjoituspalkkion. Lue yhteistyöstä tarkemmin Matkaston puolelta ja ota sitten yhteyttä: paivikaarina@matkasto.net.


Avustajat työssään.