Sallan Poropuisto (Salla Reindeer Park) on ehdoton käyntikohde Sallan alueella. Se tutustuttaa porojen elämään yllättävän läheltä.

Kaupallinen yhteistyö: Sallan Poropuisto

Etelästä Lappiin ajaessa alkaa poroja näkyä tien laidalla (ja usein tielläkin) Suomussalmen tai ihan viimeistään Kuusamon kohdalla. Meidänlaisemme Helsingistä tulevat turistit kuvaavat niitä innoissaan auton ikkunasta. Poron kohtaaminen jää kuitenkin yleensä melko mitäänsanomattomaksi: muutama löntystelevä askel tien tukkeena, hölmistynyt katse, ja siinä se sitten olikin.

Siksi Sallan Poropuisto käyntikohteena ei ensin herättänyt minussa kovin suuria tunteita. Retki oli enemmänkin tarkoitettu perheemme nuorisolle: onhan se nyt kiva, että lapset pääsevät näkemään poroja vähän lähempää. Pian kuitenkin selvisi, että kokemus oli aivan yhtä elämyksellinen myös aikuisille!

Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park

Kössin poro-ohjelma oli parin tunnin ohjelmapaketti, jonka aikana tutustuimme poroihin mielenkiintoisella ja omakohtaisella tavalla. Oppaamme Timo piti meille ensin esityksen poronhoitovuodesta päärakennuksen auditoriossa ja näyttelytilassa, jonka jälkeen siirryimme autolla noin 1,5 kilometrin matkan syvemmälle puiston alueelle. Siellä pääsimme seuraamaan porojen kutsumista ja ruokintaa aivan lähietäisyydeltä. Lopuksi nautimme nokipannukahvit ja perinteiset kampanisut laavulla nuotion ympärillä, porot seuranamme.

Porojen kutsuhuuto kajahtaa!
Porojen kutsuhuuto kajahtaa!
Porot saapuvat juosten paikalle ja seuraavat opasta.
Porot saapuvat juosten paikalle ja seuraavat opasta.
Porojen ruokinta
Ruoka-aikaan kannattaa olla paikalla.

Kokemus oli loistava monessakin mielessä. Ensinnäkin, opimme poroista muutamassa tunnissa enemmän kuin koko aiemman elämämme aikana yhteensä. Opas kertoili meille poronhoidosta asiantuntevasti ja elämyksellisesti, ja saimme vastauksia hölmöimpiinkin mieleemme tulleisiin kysymyksiin. Parasta oli, kun saimme kuulla yksittäisistä poroista ”henkilökohtaisia juttuja”. Kuka tykkäsi vetäytyä omiin oloihinsa, kuka näyttää kaapin paikkaa vähän sarvia kalistellen.

Toisekseen, vapaana kulkevien porojen kohtaaminen niin läheltä oli mieleenpainuvaa – jotakin aivan muuta kuin eläinten näkeminen tien laidalla. Porot eivät tuntuneet paljoakaan välittävän läsnäolostamme, vaan päästivät meidät jopa taputtelemaan itseään. Sallan Poropuistossa on yhteensä noin 40 poroa, mutta kun ne kaikki tulivat yhtaikaa syömään, tuntui niitä pyörivän ympärillämme valtava määrä.

Kolmanneksi, ne nokipannukahvit ja aidot Lapin kampanisut (joita emme olleet koskaan ennen maistaneet, monista Lapin-matkoistamme huolimatta!) olisivat jo yksistäänkin olleet mukava elämys. Nyt selvisi sekin, että kampanisu on erinomainen kahvin kaverina, sillä se ei ole liian makea.

Tunnelma oli koko retken ajan leppoisa ja kiireetön – vähän erähenkinen, mutta helppo ja kotoisa. Tuohenlusikan kämppäpiha, jossa kohtasimme suurimman osan poroista ja istuimme laavulla, ansaitsee erityismaininnan viihtyisyydestä ja kauniista maisemista.

Kössin poro-ohjelma aikuisille 29€ ja lapsille 14,50€ (v. 2020). Lue lisää täältä!

Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Pääsimme heti hyvin lähelle poroja.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Porot antoivat meidän kulkea keskuudessaan.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Taustalla Tuohenlusikan kämppäpihan rakennuksia.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Ruuan jälkeen on mukava vähän lepäillä, vaikka kuistilla.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
”Menenkö lähemmäs?”
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
”Mene vaan, mutta varovasti!”
Tuohenlusikan kämppäpiha
Ja nyt kahville!
Kampanisut
Paikallinen standardisetti.
Nokipannukahvit
Nokipannukahvit tulossa.
Kuksakahvit ja kampanisut
Kuksakahvit ja kampanisut. Tämä se on Lappia.
Kuumaa mehua kuksasta
Ja kuumaa mehuakin.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Kiva tunnelma nuotiolla.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Yksi poro taisi hakea meistä vähän seuraa.
Poronsarviamuletti
Lopuksi saimme poronsarviamuletit. Nämä kuulemma pitävät sääsket loitolla! 😀

Poro laavussa, eli Sallan Poropuisto omin päin

Retken jälkeen saimme poropuiston pääsylipun, jonka kääntöpuolella oli kartta omatoimista vaeltelua varten. Sallan Poropuisto on kahdensadan hehtaarin suuruinen, ja sen alueella on merkittyjä retkeilyreittejä yhteensä noin 5,6 kilometrin verran. Pääsylipulla eli aluelipulla saa vapaasti liikkua puistossa ”koko lomaviikon ajan”, ja sen hinta ilman retkeä on 9€ (vuonna 2020). Lapset pääsevät puistoon aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Tuohenlusikkalampi.
Tuohenlusikkalampi.

Seuraavana päivänä palasimmekin poropuistoon kiertelemään itseksemme. Heti kierrokselle lähtiessämme tajusimme, kuinka suuri etu meille oli siitä, että olimme edellisenä päivänä tutustuneet poroihin oppaan johdolla. Timon opit olivat niin tuoreessa muistissa, että tiesimme miten toimia, emmekä turhaan arastelleet isompiakaan sarvipäitä.

Pitkospuut
Poropuiston alueella on paljon pitkospuita.
Räkkäsuoja
Porot hakeutuvat mielellään suojaan sääskiltä.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Poropuiston retkeilyreitillä vastaan tulee kauniita maisemia.

Lopuksi päädyimme tarkoituksella samaan paikkaan, jossa olimme edellisenä päivänä nauttineet niin hyvät kahvit. Tuntui kotoisalta, kun Tuohenlusikan kämppäpiha tuli näkyviin. Menimme heti tutulle laavulle ja lisäsimme vähän puuta nuotioon. Porot tulivat taas moikkaamaan, ja lapset jopa tunnistivat ja muistivat muutamia niistä nimeltä. Siinä me sitten taas kahvittelimme ja katselimme toisiamme, eläimet ja ihmiset.

Tuohenlusikan kämppäpiha
Tuttu paikka näkyvissä!
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Sama meininki kuin edellisenä päivänä.
Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Taas sieltä tulee yksi nuotiokaveri!
Nuotion sammutus
Sammutuspuuhissa.

Lähdön hetkellä sattui kuitenkin aloittelijan moka: yksi iso poro pääsi loikkaamaan sisään nuotioaitaukseen ja asettui muitta mutkitta seisomaan laverille laavun perälle. Yritimme varovasti ohjata sitä ulos puhumalla, viittoilemalla ja käyttämällä apuna puun oksaa, mutta eläin ei tietenkään hievahtanut senttiäkään. Välillä poistuimme laavun ulkopuolelle ja odottelimme, josko poro ymmärtäisi poistua. Ei. Lopulta nuoriso sai poron häädettyä työntämällä sitä takapuolesta. Eläin kiersi nuotion, loikkasi ulos ja löntysteli sitten jonnekin metsään.

Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Mitäs nyt tehdään? Onneksi tilanne selvisi ja saimme veräjän suljettua.

Porot ovat hassuja eläimiä. Ne ovat kaikki vähän eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia, ja niillä jokaisella on yksilöllinen luonne. Toiset ovat kiivaita ja toiset rauhallisia. Toiset viihtyvät erakkoina yksinään, toiset hakeutuvat vilkkaisiin porukoihin. Ihan kuin me ihmisetkin.

Sallan Poropuisto oli opettavainen kokemus. Kun seuraavan kerran näemme tien laidalla poroja, tiedämme, etteivät ne todellakaan ole mitään harmaata massaa. Siellä on joukossa vaikka minkälaisia persoonia.

Sallan Poropuisto - Salla Reindeer Park
Loppumatkan kuljimme poropuiston huoltotietä.

Sallan Poropuisto on kiva koko perheen kohde vain noin kolmen kilometrin päässä Sallatunturilta. Sen päärakennuksessa on kahvila, myymälä, näyttely ja auditorio. Puistossa ja sen ympäristössä järjestetään erilaisia retkiä: talvella poroajeluita, huskysafareita sekä lumikenkä- ja metsäsuksiretkiä, kesällä kanoottiretkiä, poroihin tutustumista, vaelluksia ja huskyvierailuita koiratilalla.

Lisätietoa kaikista retkistä Sallan Poropuiston omilla sivuilla.

Tuohenlusikkalampi