Skopelos – parhaat rannat (ja vähän enemmänkin)

Skopelos on rantakohde, jossa riittää valinnanvaraa: tekee tiukkaa ehtiä kaikille hienoille rannoille viikon loman aikana. Me teimme parhaamme ja kiersimme melkein kaikki Skopeloksen rannat!

Emme varsinaisesti ole mitään rantalomailijoita (jos perheemme 9-vuotiasta ei oteta lukuun). Meille matkailun tärkein anti on aina paikallinen kulttuuri, mutta jos kohteessa on lisäksi kivoja biitsejä, ei se tietenkään haittaa. Skopeloksella niitä löytyi niin paljon, että matkailufilosofiamme taisi kääntyä vähän päälaelleen.

Kävimme viikon loman aikana niin monella rannalla (12!), että se löi kaikki aiemmat ennätyksemme kirkkaasti. Vietimme paljon aikaa vedessä ja hiekalla – sekä pikkukivikossa. Vesi oli niin kirkasta, että jo pelkkä akvaarioefekti riitti herättämään meidän aikuistenkin kiinnostuksen uintiin. Oli upea tunne kellua kristallinkirkkaassa vedessä, jossa pohja näkyi aivan selvästi vielä kun jalat lakkasivat ylettämästä pohjaan.

Skopeloksella rantojen kiertely ei käy tylsäksi, sillä niitä on niin monenlaisia: hiekkaisia, kivisiä ja jotakin siltä väliltä. Maisemat ovat kauniita ja monien rantojen taustalla kohoavat jyrkät kalliot. Toiset rannat ovat lähes autioita, toisia reunustavat pienet ravintolat.

Esittelen nyt kaikki kokeilemamme rannat Skopeloksen kaupungista myötäpäivään ja kerron, mitä niistä tykkäsimme. Valitse omasi!

1. Stafylos

Saavuimme pieneen Stafyloksen kylään vuokra-autolla, jonka pysäköimme Stafilos-ravintolan kohdalle. Siitä pääsi jalkaisin alas rannalle, mutta ensin kannatti toden totta käydä vilkaisemassa myös pienen niemekkeen toisella puolella avautuvaa maisemaa. Otin tuossa paikassa ehkä parhaat kuvani Skopeloksen rosoisista, jyrkistä kallioista. Stafyloksen ranta oli pitkä, kaareva ja ihan kelvollinen, muttei mikään erityisen ihmeellinen. Viihdyimme siellä uimatauon verran. Seuraavan niemekkeen takana olisi ollut vielä hieman syrjäisempi Velanion ranta, ehkäpä saman veroinen kuin Stafylos, mutta meillä oli tuossa vaiheessa niin meno päällä, että se jäi väliin.

Stafyloksen ranta ylhäältä kallioilta katsottuna.
Stafyloksen ranta alempaa.
Parasta Stafyloksessa oli kuitenkin tämä maisema.

2. Agnondas

Pidimme todella paljon tästä pienestä poukamasta, jossa oli muutamia kivoja ravintoloita ja kaunis maisema veneineen ja laitureineen. Tunnelma oli paratiisimainen, ja aivan ravintoloiden edustalla saattoi uida kirkkaassa vedessä. Toki uimaan piti mennä ns. ”veneiden sekaan”, mutta ilmapiiriltään tämä ranta oli aivan ihana. Siellä olisi voinut viihtyä vaikka koko päivän uiden, syöden ja lepäillen. Kokemuksemme mukaan Agnondas on hyvä uimapaikka perheille, joissa on vähän isompia lapsia: onhan se kätevää, kun voi toimia uimavalvojana terassilla istuen.

Agnondas. Alpo vähän kokeilee vettä.
Agnondasisssa ravintolat ovat lähellä rantaa.
Pakko päästä uimaan!
Kyllähän tällaisessa maisemassa melellään istuskelee.

3. Limnonari

Jos jatkat Agnondasista vähän eteenpäin, päädyt tähän pieneen poukamaan, pussinperään, josta ei enää pääse pitemmälle. Limnonarissa vallitsi erilainen tunnelma kuin Agnondasissa: rannan tuntumassa oli baari, josta kantautui ympäristöön hiljaisesti jytkyttävää clubimusiikkia. Myös aurinkotuoleja oli melko paljon ja paikka näytti sopivan nuorekkaille lomailijoille. Vesirajassa oli jonkinlainen litteä kivilaatta, joka oli kyllä sileä jalan alla, mutta muuttunut ajan saatossa niljaskaisen liukkaaksi. Kun laatta loppui, tuli äkkisyvää. Snorklasimme laatan reunakohdassa, jossa tuntui viihtyvän kaloja. Ranta oli kyllä maisemaltaan kaunis, mutta hieman keinotekoisen oloinen, eikä siksi kuulunut aivan kirkkaimpiin suosikkeihimme.

Limnonarin ranta oli sekoitus hiekkaa ja kiviä.
Alpo pallottelee Limnonarin rannalla.

4. Panormos

Jos et pidä siitä, että hiekaa liimautuu uimarannalla joka paikkaan, on Panormoksen pikkukiviranta sinulle hyvä valinta. Me vietimme siellä peräti kaksi iltaa, sillä ihastuimme rantakylän tunnelmaan. Vesi oli Panormoksessa uskomattoman kirkasta ja kivet mukavan pyöreitä, ja kauemmas lahdelle ankkuroidut komeat purjeveneet tekivät maisemasta maalauksellisen. Rannan läheisyydessä oli muutama kiva ruokapaikkakin. Jos olisimme olleet Skopeloksella omatoimimatkalla, olisimme voineet olla Panormoksessa jopa yötä.

Panormoksen ranta ilta-auringossa.
Ravintolapöytään voi istua suoraan rannalla.
Alpo kävi iltauinnilla.
Maisema auringonlaskun aikaan oli satumainen.

5. Milia

Tätä rantaa mainostetaan usein Skopeloksen parhaana, mutta meille sen hienous ei aivan avautunut. Ranta oli toki hyvä, mutta mielestäni näimme kauniimpiakin. Ehkä Milia on kuitenkin hiekkarantana Skopeloksen parhaimmistoa? Omaan makuuni se oli vähän liian aukea ja laakea, sillä pidän pienistä poukamista. Asiaan saatoi vaikuttaa sekin, että rannalla kävi kova tuuli. Nyt jälkeenpäin kuvia katsoessa Milia näyttää paremmalta kuin muistinkaan, joten ei sitä ainakaan kannata väliin jättää!

Rosoisia kivimuodostelmia Milian rannalla.
Aallot löivät pitkälle.
Rannalla oli myös isoja, sileitä kivimöykkyjä ja pientä soraa.

6. Kastani

Skopeloksesta ei oikein voi kirjoittaa mitään mainitsematta Mamma Mia -elokuvaa, ja sen mainitsemisen aika tulee nyt. Kastani on nimenomaan se ranta, jota käytettiin elokuvan kuvauksissa. Se on ihan mukava ranta, mutta tunnelmaltaan nyt, kymmenisen vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen, ehkä vähän väsähtänyt. Iso rantaklubi Mamma Mia -mainoksineen näytti ainakin meidän vierailumme aikana melkoisen ylimitoitetulta, eikä clubimusa mielestäni koskaan kauhean hyvin sovi rannalle (ei täällä eikä Limnonarissa, josta jo mainitsin). Ehkä koko klubin voisi purkaa ja tehdä rannasta ihan vain luonnontilaisen? 😉

Mamma Mian maisemissa.
Kastani on kirkasvetinen ranta.
Nuorekas hengailupaikka?
Rantaklubi oli mielestämme ylimitoitettu.

7. Hovolo

Jos käyt Skopeloksella vain yhdellä rannalla, harkitse Hovoloa. Joudut vähän vedenpinnan korkeudesta riippuen kahlailemaan kivikossa päästäksesi perille, mutta se on sen arvoista. Hovoloon pääsee Neo Kliman (Elioksen) kylästä, jossa auto kannattaa jättää mahdollisimman lähelle eteläkulmaa. Sieltä on muutaman sadan metrin kävely kapeaa ja kivistä kaistaletta pitkin rannalle. Hovolo ei ole hiekkaranta – siellä on pieniä ja vähän isompia pyöreitä kiviä – mutta vesi on kirkasta kuin akvaariossa. Meille tämä taisi olla kaikista paras uimapaikka koko Skopeloksella!

Matkalla Hovolon rannalle.
Siellä se jo näkyy!
Luulen, ettemme ole missään nähneet näin kirkasta vettä.
Hovolossa ei ollut tungosta. Joku porukka meloi horisontissa.

8. Loutraki

Jos olet menossa upeaan Glossan vuoristokylään, poikkea ihmeessä myös ”alhaalla” Loutrakin satamassa. Sinne ohjataan Skopelokselle tulevat veneet ja lautat, jos tuuli saaren toisella puolella, pääkaupungissa, on liian kova. Loutraki on syrjäisen oloinen, pieni ja hiljainen rantakylä, jossa pääsee helposti irti kaikesta. Sieltä löytyy myös aallonmurtajaa myötäilevä pitkähkö uimaranta, joka oli keskeisestä sijainnistaan huolimatta tyhjä ja luonnontilainen. Tämä oli kierroksemme ainoa ranta, jossa kukaan meistä ei varsinaisesti uinut, joten en osaa kertoa siitä tarkemmin. Ehkä joku muu käy kokeilemassa?

Loutraki on pikkukylä, josta löytyy muutamia tavernoita ja hotelleja.
Aallonmurtaja ja ranta.
Aallonmurtajan toisella puolella on myös rantaa, mutta se ei taida soveltua uimiseen.

JA SITTEN SIIRRYMME TOISELLE PUOLELLE SAARTA:

9. Agios Ioannis

On pakko mainita Mamma Mia toistamiseen. Tämä ranta sijaitsee parinsadan metrin päässä kuuluisasta Agios Ioanniksen kappelista, jota käytettiin elokuvan hääkohtauksessa. Jos ja kun käyt kappelissa, varaa riittävästi aikaa myös uintihetkeen. Se kannattaa – tämä on ehdottomasti yksi Skopeloksen parhaista (ja kauneimmista) rannoista. Me menimme sen upeudesta niin sekaisin, että teimme jotakin, mitä emme yleensä ikinä missään tee: vuokrasimme aurinkotuolit! 😀 Jo se todistaa, että täällä on todellakin pakko käydä.

Jos ei tiedä rannan olemassaolosta, jää se kuitenkin kokonaan väliin – se on piilossa viereisessä poukamassa, tavernan takaa lähtevän polun päässä. Rannalle laskeudutaan portaita pitkin. Huom: Agios Ioannikseen on hankala päästä ilman autoa, sillä bussit kulkevat vain Glossan kylään saakka, josta on melkoinen kävelymatka perille: lähes 5 kilometriä tietä pitkin.

Ensinäkymä Agios Ioannis -rannasta on kuin postikortti.
Portaat johtavat alas rannalle.

Vedessä on komeita kivimuodostelmia.

10. Glysteri

Skopelos on turistisaari, mutta jos haluat päästä hetkeksi eroon (lähes) kaikista muista ihmisistä ja leikkiä autiota saarta, kannattaa sinun vuokrata auto tai skootteri ja taiteilla se mutkaisia teitä tänne syvän lahden pohjukkaan, jossa maailma on ajat sitten pysähtynyt. (Bussilla Glysteriin ei pääse, mikä on ehkä rauhaa hakeville hyvä asia).

Jos tarkkaan katsot, kuvissa näkyy kummassakin päässä rantaa yksi teltta tai päivänvarjo. Lisäksi yksinäinen purjevene käväisi lahden suulla. Muuten rannalla vallitsi aivan täydellinen rauha. Vesi oli – niin kuin tässä on tullut jo useaan kertaan mainittua – kristallinkirkasta. Näissä maisemissa on muuten myös kuvattu sitä Mamma Miaa…

Saimme olla aika lailla itseksemme.
Mihin vesi loppuu, mistä ranta alkaa?
Siksi rakastamme Kreikkaa…
Glysteri-rantaa ympäröivillä kukkuloilla on kuvattu monia Mamma Mia -elokuvan kohtauksista. Jossain täällä sijaitsi elokuvassa nähtävä talo, ”Villa Donna”.

11. Glyfoneri

Tämä ranta sijaitsee vain noin neljän kilometrin päässä Skopeloksen kaupungista, mutta korkeuserojen ja mutkaisten teiden takia kävely olisi luultavasti melkoisen haastava suoritus. Bussit eivät kulje Glyfoneriin, mutta autolla sinne pääsee. Tie alas oli kuitenkin niin jyrkkä, etten uskonut auton selviytyvän perille raapaisematta jotakin kaidetta tai vuorenseinämää. Ihmeen kaupalla kuski selvitti menopelin parkkiin ja sai sen myös keploteltua takaisin ylös. (Aika voimakas moottori noissa pikkuautoissa kuitenkin on…) Glyfonerin ranta oli hienon hiekan ja kivien sekoitusta ja sopi ihan mukavasti uintiin ja vesileikkeihin. Melkein vieressä oli muutama hyvin paikallisen oloinen ravintolakin.

Glyfonerin ranta näkyy kauempana.
Skopeloksen kaupunki vähän pilkistää niemen takaa.

12. Skopeloksen kaupungin ranta

No niin – kun on käynyt muilla Skopeloksen rannoilla, tuntuu tämä kaupungin ranta (jota ei kaikissa matkaoppaissa mainita edes uimarantana) todella vaatimattomalta. Voihan siinä pulahtaa, jos tulee kuuma. Ei se kuitenkaan houkuttele viettämään aikaa, sillä Skopeloksen vanhakaupunki  kauniine valkoisine kujineen ja kirkkoineen on huomattavasti viehättävämpää katseltavaa. Parasta rannalla olivat ehkä lentopalloverkot – mekin vedimme siellä parit matsit Alpon ostamalla neonvärisellä Miami Beach -pallolla.

Kaupungin rannalla on vilskettä, vaikkei se mikään kummoinen olekaan.
Vesi ei ole täällä ollenkaan niin kirkasta kuin muualla saarella.
Lentopalloa päästiin kuitenkin pelaamaan!

Skopeloksella on muutamia muitakin rantoja, joita tässä ei mainittu. Luulen kuitenkin, että nämä 12 esiteltyä riittävät useimmille normaaleille matkailijoille. Vähän saa jo olla hullukin, jos haluaa ne kaikki kiertää. 😉

Meidän TOP5 SKOPELOKSEN RANNAT näyttää tältä:

  1. Hovolo
  2. Agios Ioannis
  3. Panormos
  4. Agnondas
  5. Glysteri

Ehkä oma listasi on erilainen?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Skopelos – parhaat rannat (ja vähän enemmänkin)”