Tunisian Sousse pääsi yllättämään. Ei se ollutkaan mitäänsanomaton turistirysä, vaan aito ja kuvauksellinen kulttuurikaupunki.

Lapsuudessani TV-tarjonta oli mitä oli: lauantai-iltaisin katsoimme usein Napakymppiä. Matkakärpänen oli jo tuolloin puraissut minua, ja odotin aina ohjelman loppuhuipennusta – sitä hetkeä, kun palkintokäärö avattiin Kaitsun plimputtaessa pianoa. Kääröstä paljastui matka joko kotimaahan, Eurooppaan tai kaukokohteeseen. Minulla on sellainen muistikuva, että käärössä luki kerran SOUSSE. Yleisö taputti villisti: se oli se kaukomatka, napakymppi.

Minun piti käydä kartasta selvittämässä, missä Sousse sijaitsee.

Tämän ensimmäisen Sousse-muistoni jälkeen olen nähnyt kaupunkia mainostettavan golf-kohteena ja rantalomapaikkana, jossa on valtavia all inclusive -resorteja. Jos olette tätä blogia seurailleet, lienee selvää, ettei kumpikaan ole ihan minun juttuni.

Napakymppi ja all inclusive. Valitettavasti nämä olivat ajatukseni Soussesta, kun päädyimme buukkaamaan Tunisian kiertomatkamme esimmäiset yöt sinne. Se oli käytännön sanelema pakko, sillä lento laskeutui keskellä yötä läheiselle Monastirin kentälle, ja piti vain päästä jonnekin lähelle nukkumaan. Miksei siis samalla tutustuisi Sousseen? Ei kai se nyt NIIN juntti paikka voisi olla?

Valitsen hotellit aina kaupunkien keskustoista, jotta pääsemme helposti katsomaan nähtävyyksiä. Oli siis itsestään selvää varata majapaikka Soussen medinasta. Siellä oli todella vähän hotellivaihtoehtoja, sillä ilmeisesti kaikki muut haluavat Tunisiassa rannalle! Päädyimme yksinkertaiseen hotelliin, jonka nimi oli iskevästi Hotel Medina.

Saavuimme siis yöllä. Perässä vedettävä matkalaukku piti kauheaa meteliä tyhjien, siivottujen katujen muhkuraisilla kivillä. Missään ei näkynyt ketään – oli aivan hiljaista ja autiota.

Sousse, Tunisia

Vasta aamulla totuus valkeni. Sousse olikin ihan oikea tunisialainen kaupunki: kiehtova, värikäs ja täynnä paikallista elämää.

Soussen medinassa riitti käveltävää ja kuvattavaa koko päiväksi. Valkoisia kujia, sinisiä ovia, laiskoja kissoja, huimia näkymiä kattojen yli. Tuhannen ja yhden yön tunnelmaa! Uskoisitko, että tässä postauksessa olevat kuvat ovat Soussesta?

Ihmeellisintä oli, ettei muita turisteja näkynyt missään. Tulimme siihen lopputulokseen, että heti lentokentältä lähdettyään he häviävät jonnekin kaupungin ulkopuolella levittäytyvälle, rantaa seurailevalle hotellialueelle. Ehkä he käyvät medinassa vain pikaisesti shoppailemassa? Soukeissa pyöriessämme emme kyllä nähneet heitä senkään vertaa. Ainoastaan Ribatissa eli Soussen linnoituksessa tuli vastaan pari eurooppalaisen näköistä matkailijaa.

Sousse, Tunisia

Meillä oli hieman epäuskoinen olo: missä kaikki oikein olivat? Miten oli mahdollista, että saimme vaellella medinan kaduilla aivan itseksemme?

Tunisia oli joskus menneinä vuosikymmeninä melko suosittu matkakohde Suomestakin, mutta sitten maan turismi koki takaiskun alueen poliittisten levottomuuksien vuoksi. Arabikevät alkoi Tunisian vallankumouksesta vuodenvaihteessa 2010–2011, ja vuonna 2015 maassa tapahtui kaksi järkyttävää terrori-iskua: pääkaupungissa Tunisissa ja Soussen lähellä Port El Kantaouissa. Viimeistään nämä tapahtumat saivat matkailijat kaikkoamaan.

Nyt turismi on Tunisiassa jälleen elpymässä. Matkamme aikana kuulimme kuitenkin useampaan kertaan paikallisten harmittelevan, että suomalaisia kyllä kävi paljon joskus 1990-luvulla, mutta nyt heitä ei näy enää. Vastasimme: Ainakin me olemme nyt täällä.

Joitakin jäänteitä edellisestä Suomi-turismin aallosta oli yhä ilmassa. Matkamuistokojuissa myyjät osasivat edelleen huutaa peräämme omalla kielellämme. Ohittaessamme erästä kauppaa sen sisältä kajahti: Mitä kuuluu, Tarja Halonen, Kalevi Sorsa! Siitä sai vähän aikaperspektiiviä.

Sousse on historiallinen ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa saa helposti kulumaan päivän tai pari nähtävyyksiä katsellen ja kujilla vaellellen. Sen jälkeen on hyvä suunnata muualle Tunisiaan. Me matkasimme Soussesta El Jemiin katsomaan roomalaista amfiteatteria, ja sieltä jatkoimme Kairouaniin, josta kirjoitin jo jutun Matkasto-lehteen. (Siinäpä vasta kiehtova kohde – kannattaa käydä katsomassa kuvat!)

Koko Tunisian matkareittimme näet edellisestä postauksesta.

Kolme vinkkiä Sousseen

  • Ribat-linnoitus – Kiipeä torniin katsomaan näkymää koko medinan yli!
  • Suuri moskeija – Islamilaista kulttuurihistoriaa keskellä kaupunkia.
  • Café Kasbah – Soussen houkuttelevin istuskelupaikka, jossa on useita erilaisia kerroksia (myös kattoterassi).

Soussessa on yllättävän paljon kuvattavaa:

Ribat, näkymä medinan yli.
Näkymä Ribatista medinan yli.
Suuri moskeija.
Näkymä Ribatista Suureen moskeijaan ja satamaan.
Suuri moskeija.
Suuri moskeija.
Sousse, Tunisia
Keskusaukio ja Ribatin torni.
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Fatiman käsi.
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Café Kasbah.
Café Kasbah.
Café Kasbah.
Café Kasbah.
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Sousse, Tunisia
Moskeija-asu.
Moskeija-asu.