Sidi Bou Said on pieni, nätti ja korkealla. Sen maalatuilla kujilla ja mereen viettävillä rinteillä kävelet Tunisian matkailumainoksessa.

Sidi Bou Said – olin vähällä kirjoittaa otsikkoon turistirysä, mutta tulin viime hetkellä toisiin ajatuksiin. Sanotaan sittenkin turistikylä. Sekään ei ole aivan oikein, sillä Sidi Bou Saidissa asuu myös paikallisia. Kohtasimme siellä kuitenkin enemmän turismia kuin missään muualla koko Tunisian-matkallamme. Paljon enemmän kuin Soussessa, puhumattakaan Kairouanista.

Sidi Bou Said

Sidi Bou Said on niin kaunis, että arkkitehtuuri ja maisemat vievät siellä kaiken huomion. Pikkuinen noin 6000 asukkaan kylä on korkealle rakennettu, ja siellä on useita huimia näköalapaikkoja. Lähes kaikki rakennukset on maalattu sinivalkoisiksi, ja koristeellisia oviakin on tarjolla taattuun tunisialaiseen tapaan.

Tunisialainen ovi

Päiväturistit kulkevat kylää halkovalla pääkadulla, jonka varrella on matkamuistoliikkeitä ja taidegallerioita, tai istuvat maisemakahviloissa. Muualla kylässä oli ainakin helmikuussa hyvin rauhallista.

Sidi Bou Saidin pääkatu
Sidi Bou Saidin pääkatu.
Sidi Bou Said, taidegalleria
Kylä on täynnä gallerioita.
Sidi Bou Said, pääkatu
Taidetta myydään lähes joka kulmassa.

Kannattaa lähteä kulkemaan pääkadulta rinnettä ylös, kauniille hiljaisemmille kujille, joita saa tutkia melko lailla itsekseen.

Sidi Bou Said
Sidi Bou Said
Sidi Bou Said
Sidi Bou Said

Majakalle johtavalta tieltä on huima näkymä Sidi Bou Saidin yli merelle ja aina pääkaupunki Tunisiin saakka.

Sidi Bou Said, maisema
Sidi Bou Said, maisema
Tunisialaiset ovet
Majakan edustalla on useita hienoja ovia.
Majakka
Majakka näkyy, kun kiertää sen toisella puolella olevalle näköalapaikalle.
Turkoosi meri
Meri on aivan turkoosinsininen.
Kissa
Pensaikossa lymyilee valtavasti kissoja.

Kylä maalattiin 1920-luvulla

Sidi Bou Said on nimetty 1100–1200-luvulla eläneen sufi-pyhimyksen Abu Said al-Bajin mukaan, joka asettui aikoinaan alueelle ja perusti sinne pyhäkön. (Pyhimyksen nimi, koko komeudessaan, oli Abu Said ibn Khalef ibn Yahia Al-Tamimi Al-Baji, mutta hänet tunnettiin myös nimellä Sidi Bou Said.)

Pääkaupunki Tunisin varakas väestö alkoi 1700-luvulla rakentaa Sidi Bou Saidiin huviloitaan. 1900-luvun alkupuolella sinne muutti myös itämaista eksotiikkaa etsiviä eurooppalaisia taiteilijoita. Sidi Bou Said tunnetaankin nykyään taiteilijakylänä, jossa monet maalarit ja muusikot ovat asuneet lyhyempiä ja pitempiä aikoja.

1920-luvulla ranskalainen taidemaalari ja musiikin tutkija Rodolphe d’Erlanger päätti maalata Sidi Bou Saidissa sijaitsevan palatsinsa sinivalkoiseksi, ja muu kylä seurasi hänen esimerkkiään. Tuo palatsi, Ennejma Ezzahra, kohoaa edelleen näkyvällä paikalla jyrkänteen reunalla. Rakennus toimii museona, ja siellä järjestetään myös arabialaisen musiikin konsertteja.

Ennejma Ezzahra
Ennejma Ezzahra näkyy kuvan oikeassa laidassa.
Ennejma Ezzahra
Näkymä palatsin portilta merelle.

Toinen Sidi Bou Saidin tunnettu rakennus on Café des Délices, jyrkänteen reunan maisemakahvila, josta monet Tunisian matkaesitteiden kuvat on otettu. Se on ehdottomasti turistirysä. Olen harvoin istunut paikassa, jossa yritetään niin avoimesti höynäyttää matkailijaa. Maisema on kyllä ihana, mutta ole tarkkana hintojen ja ”ylimääräisten tilausten” kanssa!

Café des Délices
Café des Délices takaapäin nähtynä.
Café des Délices
Café des Délices
Café des Délices
Café des Délices

Myös Sidi Bou Saidin hotellihinnoissa on aika paljon kauniin paikan lisää. Huomasimme majoitusta etsiessämme, että isompia edullisia huoneita ei juurikaan ole, ja Airbnb-asunto tulee varsinkin perheelle huomattavasti halvemmaksi. Niitä onkin Sidi Bou Saidissa valtavasti – ja monissa on omat kattoterassit.

Sidi Bou Said, Airbnb-asuntomme
Ylin sininen ovi ja kattoterassi oli meidän.
Auringonlasku kattoterassilla
Auringonlasku kattoterassilla.
Auringonlasku kattoterassilla

Sidi Bou Said on myös rantalomapaikka

Vaikka kylä sijaitsee todella korkealla, pääsee sieltä myös rannalle. Alas johtaa helppokulkuinen kivetty kävelytie portaineen. Rannan vieressä on satama, jossa voi istua ulkoilmakahvilassa. Helmikuussa oli liian kylmää uimiseen; navakka tuuli puhalsi rannalla, eikä siellä ollut meidän lisäksemme ketään muita. Hiekalla kävellessämme mietimme, että kesäaikaan tuo pikkuinen ranta varmaankin täyttyy uimareista ja auringonottajista.

Sidi Bou Said, satama ja ranta
Satama ja ranta ylhäältä nähtynä.
Sidi Bou Said, kävelytie rannalle
Kävelytie rannalle.
Sidi Bou Said, ranta
Vesi oli kylmää…
Sidi Bou Said, ranta
Sidi Bou Said, satama
Satamakahvila.
Sidi Bou Said, satama

Karthago ja Tunis kivenheiton päässä

Sidi Bou Said sijaitsee Pohjois-Tunisiassa vain noin 20 kilometriä maan pääkaupungista Tunisista. Aivan sen vieressä aukeavat muinaisen Karthagon raunioalueet. Taiteilijakylä onkin hyvä tukikohta myös Karthagon ja Tunisin valloittamiseen. TGM-juna kulkee kätevästi: matka on helpompi ja nopeampi kuin monista Helsingin lähiöistä keskustaan. Liputkin ovat niin halpoja, ettei niiden hintaa kannattanut edes etsiä tätä juttua varten. Olisiko ollut parikymmentä senttiä? Taksillakaan matka ei ole kallis, vain muutaman euron. Turisti voi siis halutessaan sahata tuota väliä aivan mielin määrin.

Tunis
Tunis näkyy Sidi Bou Saidista näin hyvin (no, onhan tämä tietysti zoomilla otettu kuva).
Mangostanian matkaryhmä
Matkaryhmä viihtyi Sidi Bou Saidissa.

Suurkaupunki Tunis ja pikkukylä Sidi Bou Said muodostavat kiinnostavan kontrastin. Kun kulkee junalla kaupungin vilinästä takaisin taiteilijakylään, alkaa ymmärtää, miksi varakas väki on rakentanut sinne ja läheisen Karthagon alueelle hulppeita huviloitaan. Jos asuisin Tunisiassa ja olisi varaa, tekisin varmaan samoin!

Sidi Bou Said