The Tunisia tour: Sousse, El Jem, Kairouan, Sidi Bou Said, Tunis, Karthago. Hämmästyimme itsekin, kuinka paljon ehtii nähdä viikon matkalla!

Äkkilähtömme Tunisiaan muotoutui lopulta aikamoiseksi kulttuurikierrokseksi, jonka aikana ehdimme kokea erilaisia kohteita lähes laidasta laitaan. Tässä auttoi se, että Tunisia on kooltaan melko pieni maa, jossa on sujuva liikenne.

Ehkäpä haluat tietää, miten seikkailimme Tunisiassa ja kuinka matkamme käytännössä onnistui. Kerrotaan se siis tässä postauksessa. (Myöhemmin kirjoitan joistakin aiheista tarkemmin sekä Matkastossa että täällä Mangostaniassa.)

Tunisia, El Jem
Minttuteetä El Jemissä.

Matkaryhmäämme kuului tuttuun tapaan kaksi aikuista ja kaksi lasta (16- ja 10-vuotiaat). Mielestämme Tunisia oli todella helppo maa ominpäin kierreltäväksi, mutta tämä riippuu tietysti paljon siitä, millaisissa paikoissa on tottunut käymään. Me koimme maan melko siistinä, hyvin toimivana ja ihan ystävällisenäkin. (Mainitaan nyt sekin, ettei kenelläkään mennyt edes vatsa sekaisin – vaikka söimme ties mitä katuruokaa.) 😉

Suurimmat haasteet meille olivat helmikuun kylmät yöt – nukuimme lämpökerrastoissa ja villapuseroissa, välillä jopa pipo päässä – sekä ranskan kieli. Palataan siihen vielä.

Tunisia on eksotiikkaa lähellä Eurooppaa, lyhyen lennon päässä Suomesta – varsinkin, jos ottaa Deturin suorat lennot, niin kuin me teimme. Reilussa neljässä tunnissa olimme perillä aivan toisenlaisessa ympäristössä. Helppoa ja nopeaa!

Tunisian-reissumme oli selkeästi kulttuurimatka: emme nähneet koko aikana ollenkaan hotellialueita, uima-altaita, golfkenttiä tai paljon muitakaan turistijuttuja. Itse asiassa lähdettyämme lentokentältä emme nähneet yhden yhtä suomalaista – emmekä juuri muitakaan turisteja, jos Sidi Bou Saidia ei lasketa. Sen sijaan näimme paikallisia ihmisiä ja heidän elämäänsä. Sanon tämän vain siksi, että kaikki tässä jutussa olevat tiedot ovat niistä paikoista, joissa liikuimme. Turistialueilla saattaa olla erilaista: olettaisin, että vähän kalliimmat hinnat ja enemmän palveluita.

Me olimme Tunisiassa ensimäistä kertaa ja opimme käytännön asiat sitä mukaa kun ne tulivat vastaan, joskus vähän kantapään kautta. Jos lähdet kiertelemään Tunisiaa itseksesi, saattaa kokemuksistamme olla sinulle hyötyä. Reitinkin saa kopioida vapaasti, mutta ole tarkkana El Jem – Kairouan -välin kanssa! Kohta selviää miksi.

Tunisia – matkaohjelmamme:

Päivä 0 (eli lähtöpäivä)

Sousse, Hotel Medina
Hotel Medina, Sousse.

HELSINKI – MONASTIR – SOUSSE. Lento Helsinki–Vantaalta Nouvelairilla klo 20.20 ja perillä Tunisian Monastirissa puolenyön jälkeen. Nopeasti taksi Soussen keskustaan (15 km) ja majoittuminen kahdeksi yöksi Hotel Medinaan. Valitsimme sen, sillä se on ainoita hotelleja Soussen medinassa – ja lisäksi vieläpä todella edullinen: neljältä 29€/yö, sis. aamiaisen. (Huom: kahdelta hinta on puolet halvempi eli 14,50€!) Hotelli ajoi asiansa: se oli siisti ja aamupala oli ihan OK. Mitään luksusta emme tuohon hintaan odottaneet emmekä saaneet, mutta ainakin sijainti oli täysi kymppi.

Päivä 1

SOUSSE. Aamiainen hotellissa ja sen jälkeen tutustumista Soussen linnoitukseen (Sousse Ribat), jossa pääsee kiipeämään myös kapeaan, korkeaan näköalatorniin. Sieltä on upea näkymä yli koko medinan. Loppupäivän vaeltelimme kapeilla kujilla ja basaareissa. Sekä lounas- että illallispaikaksemme valikoitui Café Kasbah. (Nopean tutkimuksemme mukaan Soussen paras istuskelupaikka. Kokeile myös kattotarassia!)

*Lue lisää Soussesta täältä!*

Tunisia, Sousse Ribat
Sousse Ribat. Kuvaukset käynnissä.
Tunisia, Sousse medina
Sousse Ribat: maisema tornista.
Sousse: Café Kasbah
Minttuteetä Café Kasbahissa.

Päivä 2

SOUSSE – EL JEM – KAIROUAN. Aamiaisen jälkeen tutustuminen Soussen moskeijaan. Tämän olisi hyvin voinut tehdä edellisenäkin päivänä, mutta rajoitettujen aukioloaikojen ja medinassa vaeltelun takia se jäi aamuun.

Sousse, louage-asema
Liput El Jemiin, merci.

Sitten taksi louage-asemalle, josta louage eli jaettu taksi El Jemiin (71 km). Syy sinne menoon on kaikilla matkailijoilla todennäköisesti sama: El Jemin kuuluisa roomalainen amfiteatteri, Unescon maailmanperintökohde.

El Jemissä raahauduimme ensin tavaroidemme kanssa aivan amfiteatterin edessä sijaitsevaan kahvilaan, jätimme tavarat tiskin taakse säilöön (onnistui lähes kysymättä) ja söimme nopean lounaan. Sen jälkeen kävimme tutustumassa teatteriin, joka räjäytti tajunnan: aivan kuin Colosseum!

Tunisia, El Jem
El Jemin roomalaisaikainen amfiteatteri.
Tunisia, El Jem
El Jemissä olisi voinut ratsastaa kameleilla, mutta emme halunneet tukea keskellä kaupunkia tapahtuvaa eläinaktiviteettia. Ethän sinäkään.

Myöhään iltapäivällä palasimme tavaroinemme takaisin louage-asemalle toteamaan, ettei El Jemistä kulje liikennettä Kairouaniin, jonne olimme menossa. Jeskamandeera! Pieni paniikki alkoi iskeä, mutta asiathan aina lopulta järjestyvät – saimme huonolla ranskalla puhuttua itsellemme ”taksin” eli toisin sanoen joku paikallinen tyyppi heitti meidät Kairouaniin autollaan 25€:n maksua vastaan (matkaa 71 km). Toinen vaihtoehto olisi ollut lähteä takaisin Sousseen ja sieltä toisella kulkuneuvolla Kairouaniin.

VINKKI: El Jem ei oikeastaan ole ”matkan varrella” Soussesta Kairouaniin (tai toisinpäin) mennessä! 😀

Tunisia, Kairouanin louage-asema
Tenkkapoo iski El Jemin louage-asemalla. Sieltä ei päässyt kuin takaisin Sousseen!

Saavuimme perille Kairouaniin hämärän jo hiipiessä. Majoituimme kahdeksi yöksi keskellä medinaa sijaitsevaan Dar Hassine Allaniin, joka on samanaikaisesti 1800-luvun kotimuseo ja majatalo. Kokemus oli sataprosenttisesti autenttinen. Varaussivustoilla olevat kuvat eivät tee tälle paikalle oikeutta. Parasta oli paikallistyylinen sisustus, runsas aamiainen ja kattoterassi. Hintaa elämykselle kertyi reilut 90€/yö eli tunisialaisittain ehkä vähän liikaa.

Tunisia, Kairouan: Dar Hassine Allani
Dar Hassine Allani, sisäpiha.

Päivä 3

KAIROUAN. Meillä oli koko päivä aikaa tutustua jo 600-luvulla perustetun islamilaisen pyhän kaupungin nähtävyyksiin ja tunnelmaan. Kairouan oli oman matkani kohokohta ja olisin voinut jäädä sinne koko viikoksi tai vaikka kahdeksikin tutkimaan ikivanhoja moskeijoita.

Muu perhe oli kuitenkin valmis lähtemään kahden yön vierailumme jälkeen vähän länsimaisempaan ympäristöön, sillä varsinkin mieheni mielestä Kairouan muistutti liikaa hänen lapsuutensa Intiaa (ja rukouskutsutkin alkoivat käydä jo hermoille). Jos olet kuin hän, saattaa parin tunnin vierailu Kairouanissa riittää.

Minä kuitenkin rakastuin paikkaan. Ajatelkaa: lyhyt lento Suomesta ja tunti taksilla, ja olet tuollaisessa tuhannen ja yhden yön ympäristössä kuuntelemassa rukouskutsuja auringonlaskussa 1800-luvun majatalon kattoterassilla.

*Lue lisää Kairouanista täältä!*

Tunisia, Kairouan: Dar Hassine Allani
Kairouan, kattoterassimme.
Tunisia, Kairouan
Kairouanin katukuva on vanha ja kaunis.
Tunisia, Kairouan
Kairouanin vuonna 670 rakennettu moskeija on islamilaisen maailman neljänneksi pyhin.
Tunisia, Kairouan: mattokauppa
Jouduimme myös mattokaupoille…

Päivä 4

KAIROUAN TUNIS SIDI BOU SAID. Taksi medinasta Kairouanin louage-asemalle, sieltä noin kahden tunnin matka (162 km) Tunisin louage-asemalle, josta taas taksi Sidi Bou Saidiin (20 km). Majoituimme edellisenä iltana buukkaamaamme Airbnb-asuntoon, jossa oli kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja oma kattoterassi. Söimme illallista jossain pienessä kuppilassa Sidi Bou Saidin keskustassa.

VINKKI: Sidi Bou Said on kallis paikka jos haluat asua siellä hyvällä paikalla vähän tilavammin, tulee Airbnb selvästi edullisemmaksi kuin hotelli!

Tunisia, louage
Matkalla Kairouanista Tunisiin louagen kyydissä.
Tunisia, Sidi Bou Said
Ja seuraava kattoterassimme.

Päivä 5

SIDI BOU SAID / TUNIS. Kävimme katsomassa Sidi Bou Saidin näköalapaikkoja, vaeltelimme kylän sinivalkoisilla kaduilla ja nautimme myös mansikkamehut kuuluisassa Café des Delices -maisemakahvilassa, sillä pakkohan sinne oli istahtaa, vaikkei se mikään halpa ollutkaan. (Varoituksen sana: kahvilassa ei ole kaikkia hintoja selkeästi näkyvillä, edulliset tuotteet kuten virvoitusjuomat ovat ”loppu” ja tilauksen mukana tulee kakkuviipale, josta kannattaa kieltäytyä: se EI OLE ilmainen.)

Sen jälkeen laskeuduimme portaat alas sataman vieressä olevalle rannalle, jossa ei ollut ihan uintikelit, mutta aurinkoista ja melko lämmintä kuitenkin.

Tunisia, Sidi Bou Said: Café des Delices
Café des Delices Sidi Bou Saidissa on suosittu kuvauskohde.
Tunisia, Sidi Bou Saidin ranta
Sidi Bou Saidin ranta.

Tarkoituksemme oli viettää koko päivä Sidi Bou Saidissa, mutta paikallaan pysyminen on meille vaikeaa. Hyppäsimmekin yllättäen taksiin siitä rannan vierestä ja hurautimme pääkaupunkiin Tunisiin syömään. Ei sinne ollut kuin 15-20 minuutin matka.

Tunisin keskustassa ihmettelimme ranskalaistyylistä pääkatua Avenue de Francea ja livahdimme sitten medinan portista sokkeloiselle souk-alueelle. Siellä halusin löytää erään tietyn paikan: Café Panorama oli kummitellut mielessäni siitä lähtien, kun joskus kauan sitten näin siitä sattumalta kuvia. Google Maps toimi hyvin offline-tilassa ja pääsimme puikkelehtimaan oikeaan osoitteeseen uskomattoman vaivattomasti. Kahvilan kattoterassikin oli juuri niin upea kuin olin ajatellut.

Pois tullessa Google Maps sanoutui irti yhteistyöstä ja eksyimme medinan basaarikujille oikein perinteisellä tavalla: kiersimme kehää ja tulimme aina uudelleen ja uudelleen saman kaupan eteen. Paikalliset huomasivat sekoilumme ja alkoivat viittoilla meille tietä Avenue de Francen suuntaan. Huh. Illaksi pääsimme Sidi Bou Saidin asunnollemme TGV-junalla Tunis Marinasta.

Tunisia, Tunis
Tunisin pääkatu on ranskalaistyylinen.
Tunisia, Tunis: Café Panorama
Haaveeni toteutui, kun pääsin Café Panoraman terassille.

Päivä 6

SIDI BOU SAID / KARTHAGO / TUNIS. Aamupäivän käytimme Sidi Bou Saidissa kävellen ja maisemia ihaillen. Sitten hyppäsimme Karthagoon menevään TGV-paikallisjunaan ja ajoimme sillä Hannibal-asemalle, josta oli kävelymatka useille muinaisen Karthagon raunioille. Ehdimme tutustua Antoninuksen kylpylään, roomalaisiin huviloihin ja amfiteatteriin. Museoalueiden sulkeuduttua menimme (taas!) taksilla Tunisin keskustaan illalliselle, sillä Avenue de Francen pariisilaistunnelma viehätti meitä kovasti.

Tunisia, Karthago
Karthagon raunioilla: Antoninuksen kylpylä.

Päivä 7

SIDI BOU SAID – TUNIS – MONASTIR – HELSINKI. Aamulla jätimme Sidi Bou saidin asunnon taaksemme ja siirryimme taksilla Tunisin louage-asemalle, josta pääsimme reilussa kahdessa tunnissa Monastiriin (169 km). Louage ajoi lentokentän ohi ja jatkoi Monastirin keskustaan. Joimme siellä vielä matkan viimeiset ulkoilmakahvit ja tuorepuristetut appelsiinimehut auringosta nauttien. Taksilla pääsimme lentokentälle, josta lento Helsinkiin lähti klo 15. Hyvinhän se meni, eikä tullut edes kiire!

Tunisia, louage-jengi
Takapenkin jengi louagessa.
Tunisia, Monastir: lentokenttä
Pääsimme ajoissa kentälle!

Tunisia – hyödyllistä tietoa

Tunisia, TGV-liput
TGV-liput Tunis – Sidi Bou Said.

Liikkuminen

Mittaritaksi on Tunisiassa edullinen kulkupeli. 15-20 kilometrin matkat maksoivat tyypillisesti 3-4 euroa. (Kerran kohdalle sattui vähän viritelty mittari, joka haukkasi noin euron ylimääräistä.) Pitemmille matkoille paras kulkuneuvo on ehdottomasti louage eli jaettu yhteistaksi/minibussi, johon mahtuu kuljettajan lisäksi 8 matkustajaa. Se lähtee, kun kaikki paikat ovat täynnä. Louage-asema löytyy joka kaupungista eikä aikatauluja tarvitse tarkistaa etukäteen. Tunisiassa voi liikkua myös junalla: esim. Tunisista Sidi Bou Saidiin kulkeva TGV-juna on kätevä ja halpa kuin mikä!

Tunis: louage-asema
Tunisin louage-asema.

Tunisia – ruoka ja juoma

Sousse, Café Kasbah, kala-couscous
Kala-couscous.

Syöminen on Tunisiassa edullista: neljän hengen perheemme maksoi ravintolassa koko setistä yleensä noin 10–15€ juomineen. Söimme kaikenlaisissa paikoissa katukeittiöistä vähän fiinimpiin ravintoloihin, ilman ongelmia. Kokemuksiemme perusteella suosittelemme kuskus/couscous-ruokia ja grillattua kalaa. Jos tunisialainen ruoka alkaa tökkiä, saatavilla on myös paljon italialaistyyppistä ruokaa kuten pizzaa, pastaa ja lasagnea.

Joka päivä kannattaa tilata myös erilaisia tuorepuristettuja mehuja, esim. appelsiinia tai mansikkaa, sillä ne ovat edullisia ja hyviä! Lapset söivät myös irtojäätelöä, jota löytyi lukuisia makuja. Lisäksi minttutee maistuu aina ja kaikkialla, jos istahdat alas. Ja tietenkin kahvi! Kaikenlaisia ihania erikoiskahveja on saatavilla pikkurahalla. Alkoholia emme tilanneet ravintoloissa (sillä emme huomanneet sellaista vaihtoehtoa missään listassa!) mutta Sidi Bou Saidissa ostimme supermarketin laajasta valikoimasta pullollisen tunisialaista valkoviiniä, joka oli halvasta hinnastaan (noin 4€) huolimatta ihan kelvollista.

Tunisia – pääsymaksut

Tunisiassa on useimpiin kulttuurinähtävyyksiin pieni pääsymaksu. Joissain paikoissa myydään yksi lippu, johon sisältyy useita kohteita. Esim. Kairouanissa ja Karthagossa kaikki nähtävyydet ovat samalla lipulla, joka maksaa 12 000 dinaaria (3,90€). Ikärajat jäivät meille vähän epäselviksi, mutta 10-vuotias pääsi kaikkialle ilmaiseksi, 16-vuotiaasta meni aikuisen maksu.

Sähkövirta ja pistokkeet Tunisiassa

Helppo juttu: samat kuin Suomessa. Adapteria ei tarvita litteälle pistokkeelle. Pistorasiassa on reikien yläpuolella ylimääräinen tappi, joten isompi pistoke ei siihen välttämättä mene.

Tunisia – raha

Tunisian dinaari (TND) on suljettu valuutta: sitä ei voi vaihtaa Tunisian ulkopuolella eikä sitä saa viedä ulos maasta. Kannattaa ottaa mukaan reilusti euroja (käteisenä) ja vaihtaa niitä Tunisiassa rahanvaihtopisteissä. Dinaarin vaihtokurssi on kiinteä ja palkkiota rahanvaihdosta ei saa periä. Kannattaa SÄÄSTÄÄ rahanvaihdosta saatu kuitti, sillä vain sitä vastaan saat vaihdettua käyttämättä jääneet dinaarit takaisin euroiksi lähtiessäsi! (Me emme tätä hoksanneet, mutta h-hetkellä löysin sattumalta yhden rypistyneen kuitin laukkuni pohjalta pyörimästä.) 😀

Tunisia – kielet

Tunisian kielet ovat arabia ja ranska. Tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta Tunisiassa on usein ihan oikeasti äärimmäisen vaikeaa tulla toimeen englannilla. Emme ole koskaan ennen matkailleet maassa, jossa englannin taidosta olisi yhtä vähän hyötyä kuin Tunisiassa! Jouduimme virittelemään kouluranskaamme ja mongertamaan minkä pystyimme, sillä usein isostakaan joukosta ihmisiä ei löytynyt yhden yhtä, joka olisi ymmärtänyt englantia. Ota siis ranskan sanakirja mukaan tai kertaa taitojasi ennen matkaa. Meillä oli onneksi mukana teini, joka on lukiossa juuri siirtynyt pitkän ranskan ryhmään! 😀

Jos ranska ei suju, on toinen vaihtoehto sitten arabia. Monet kyltit, liput yms. ovat pelkästään arabiaksi, jota on kielitaidottomana täysin mahdoton lukea. Kauniiltahan se toki näyttää: sellaiselta koristenauhalta!

Louage-liput
Liput Tunis-Monastir (tai ainakin pitäisi olla). Arabiaa osaamaton on näistä vähän ulalla!

Islamilainen kulttuuri

Tunisialaista muotia
Paikallista muotia.

Tunisia on islamilainen maa, mikä vaikuttaa matkailijankin elämään monin tavoin. Rukouskutsuihin tottuu nopeasti – iltaisin auringon laskiessa ne ovat suorastaan komeaa kuunneltavaa. Jos et herää aamun ensimäiseen kutsuun noin klo 5.30, voit onnitella itseäsi hyvistä unenlahjoista.

Moskeijaan mennessä naisten pitää peittää päänsä huivilla (jos mukana ei ole omaa, sellaisen saa lainaksi). Kulttuurimatkalla kannattaa muutenkin pukeutua peittävästi (pitkät housut tai hame, olkapäät peitossa), että pääsee katsomaan nähtävyyksiä.

Kaupungit hiljenevät melko pian auringonlaskun jälkeen ja useimmat kaupat menevät kiinni aikaisin. Alkoholia on tarjolla hyvin rajoitetusti. Kaupunkien keskustoissa näkee iltaisin miehiä istumassa ulkoilmakahviloissa (ajaa kai saman asian kuin ”baari”). Naisia niissä ei istu, ellei sitten tällainen random-turisti eksy sekaan! 😉

Tunisia, moskeija-etiketti
Soussen moskeijassa teinille riitti pään peitoksi hupparin huppu.

Tunisia – matkan kohokohdat

Jos nyt saa sanoa, tässä oma top-viitoseni!

  1. Kairouanin kujilla vaeltelu
  2. Café Panorama Tunisissa
  3. El Jemin amfiteatteri
  4. Sidi Bou Saidin näköalat
  5. Antoninuksen kylpylä Karthagossa

Kaikkea emme Tunisiassa ehtineet nähdä. Mieli tekisi lähteä joskus maan eteläosiin aavikkomaisemiin, mutta se on sitten jo toinen juttu!