Ubud, Bali – parhaat nähtävyydet kävellen

Ubud on useimpien Balin-matkaajien listalla – ja kun sinne menet, käy nyt ainakin katsomassa nämä viisi upeaa kohdetta.

Kirjoitin viimeksikin Ubudista, mutten vielä silloin päässyt nähtävyyksiin saakka. Matkasto-verkkolehdessä sitävastoin olen ehtinyt julkaista artikkelin Balin nähtävyyksistä, joita et voi jättää väliin. Ubud oli listassa hyvin edustettuna. Tässä postauksessa haluaisin näytää Ubudin kohteista enemmän kuvia kuin mitä tuohon Matkaston juttuun mahtui.

Kaikki nämä nähtävyydet sijaitsevat joko aivan Ubudin keskustassa tai pienen kävelymatkan päässä sieltä. Mitään omia jalkoja kummempaa kulkupeliä ei paikkoihin tutustumiseksi siis tarvita. Tervetuloa kierrokselle!

1. Ubud Palace (Puri Saren Agung)

Voiko joku käydä Ubudissa vierailematta Ubudin palatsissa? Se sijaitsee niin keskeisellä paikalla pääkadulla (Jalan Raya), ettei sitä voi olla huomaamatta. Balilaiseen tyyliin rakennetussa palatsissa ei ole mitään varsinaisia sisätiloja vaan lukuisia pieniä, koristeellisia rakennuksia, joita kierrellään ihailemassa ulkona. Koska palatsi ei ole kooltaan mikään kovin suuri, tuntuu se lähes kotoisalta.

Jos satut paikalle samaan aikaan ison turistiryhmän kanssa ja haluat valokuvata kauniita portteja, joudut odottelemaan pitkään. Monet asettautuvat niiden eteen jos jonkinlaiseen jooga-asentoon matkakumppaninsa kuvattavaksi. Itse kävin ottamassa kuvia aina ohi kulkiessani, kun huomasin, että tila oli vapaa. Ja tältä siellä näytti:

Ubud Palace

Ubud Palace

Ubud Palace

Ubud Palace

Ubud Palace

Ubud Palace

Palatsia restauroitiin, kun olimme Ubudissa. Ensimmäinen ajatukseni oli voi ei – miksi juuri nyt? Kun vähän aikaa seurailin puuhaa, tajusin, että oli oikeastaan hyvä tuuri päästä näkemään entisöintiprosessia. Melkein teki mieli tarttua työkaluihin ja osallistua siihen itsekin. (No sitä en sentään tehnyt.)

Ubud Palace

Ubud Palace

Ubud Palace

2. Saraswati-temppeli (Pura Taman Saraswati)

Samalla puolella pääkatua, vain yhden korttelin päässä Ubudin palatsista, sijaitsee kaunis temppeli. Etkö löydä sitä? Se on siellä Lotus Cafén ja Starbucksin takana! (Herranen aika, kuinka Ubudin historialliseen keskustaan on voitu avata Starbucks?) No, sujahda nyt joka tapauksessa Lotus Cafén läpi, niin tupsahdat suoraan temppelin edessä olevan lammen äärelle. Et varmasti ole kamerasi kanssa yksin, kun yrität ikuistaa vaaleanpunaisia lootuksia.

Tältä siellä näyttää:

Ubud - Saraswati-temppeli

Ubud - Saraswati-temppeli

Ubud - Saraswati-temppeli

Ubud - Saraswati-temppeli

Ubud - Saraswati-temppeli

3. Ubud Monkey Forest

Kun ensimmäisen kerran kuulin Ubudin apinametsästä, ajattelin sen olevan jonkinlainen eläin- tai teemapuisto. En ole sellaisista kauhean innostunut, mutta arvelin kuitenkin, että se kiinnostaisi lapsia. Niin kiinnostikin, mutta muuten arvioni meni kirjaimellisesti täysin ”metsään”.

Monkey Forest oli itselleni merkittävä kohde kahdesta syystä, eikä kumpikaan liittynyt apinoihin. Se oli 1) upea luontokohde ja 2) mielikuvitusta kiehtova vanha temppelialue. Harvoissa paikoissa olen nähnyt niin hienoa ja samalla helposti saavutettavissa olevaa viidakkoa. Ei tarvinnut ottaa kuin muutama askel päästäkseen keskelle maisemaa, joka olisi voinut olla joltakin toiselta historialliselta aikakaudelta. 1300-luvun temppelit sammaloituivat siinä noin vain kuin mitkäkin elokuvakulissit. Olin mykistynyt.

Apinatkin ovat toki kivoja eläimiä, ja niitä Monkey Forestissa riittää riesaksi asti. Kaikki varotoimet kannattaa tehdä ennen vierailua: hatut ja aurinkolasit pois päästä, irtotavarat laukkuihin, vetoketjut kiinni. Tarkista vielä, ettei mitään ruokaa – esim keksejä – ole unohtunut kassiin! Jos arastelet apinoita, yritä olla ottamatta niihin katsekontaktia. Silloin saat kulkea melko rauhassa. Jos taas olet rohkeampi, ne tulevat kyllä olalle istumaan. Meidän perheessämme lapset olivat rohkeita.

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

4. Pura Gunung Lebah

Tätä temppeliä harvemmin mainitaan, vaikka ehdottomasti pitäisi. Meillä muodostui Gunung Lebahiin lähes henkilökohtainen suhde, sillä katselimme sitä suoraan hotellimme (Ani´s Villas) aamiaispöydästä. Pura Gunung Lebah sijaitsee uskomattoman vehreässä ja kauniissa rotkossa reilun puolen kilometrin päässä Ubudin ydinkeskustasta. Seuraa vain pääkatua Jalan Rayaa länteen. Jos tulet rotkon ylittäville silloille, olet kävellyt liian pitkälle. (Silloilta on upea näköala temppelille, joten älä heti käänny takaisin, vaan käytä hetki maisemien ihailuun).

Gunung Lebah -temppeliltä voi käydä seikkailemassa myös rotkon pohjalla jokirannassa. Siellä on varsinkin sateen jälkeen todella mutaista ja liukasta. Kuohu on mahtava, eikä sademetsän ympäröimänä millään voisi uskoa olevansa niin lähellä Ubudin keskustaa ja varsinkaan pääkatua (joka kulkee lähes yläpuolella).

Ubud, Pura Gunung Lebah. Etualalla hotellimme Ani´s Villas uima-altaineen. Taka-alalla Gunung Lebah -temppeli rotkon ja joen toisella puolella.
Etualalla hotellimme Ani´s Villas uima-altaineen. Taka-alalla Gunung Lebah -temppeli rotkon ja joen toisella puolella.

Ubud - Pura Gunung Lebah

Ubud - Pura Gunung Lebah

Ubud - Pura Gunung Lebah

Ubud - Pura Gunung Lebah

Ubud - Pura Gunung Lebah. Ubudin pääkatu kulkee tuolla ylhäällä!
Ubudin pääkatu kulkee tuolla ylhäällä!
Ubud - Pura Gunung Lebah. Rotkon yli vie kaksi siltaa - toinen kävelijöille ja toinen autoille.
Rotkon yli vie kaksi siltaa – toinen kävelijöille ja toinen autoille.

5. Campuhan Ridge Walk

Ubud on siitä ihana kaupunki, että sen vilinästä on todella helppo astua pois, suoraan luonnon rauhaan. Campuhan Ridge Walk on ehkä Ubudin suosituin kävelyreitti, joka alkaa äsken mainitun Gunung Lebah -temppelin vierestä. Pääset nauttimaan kaikista näkemistäsi maisemista kahdesti, sillä reitti kulkee vain yhteen suuntaan. Toisin sanoen joudut jossakin vaiheessa kääntymään takaisin – mutta jatka ainakin riisipelloille saakka. Vastaan tulee pienenpieniä kyliä, joissa on kivoja kahviloita ja ravintoloita. Hattu ja vesipullo ovat pakolliset varusteet, varsinkin jos aurinko paistaa.

Campuhan Ridge Walkin varrella on yksi Ubudin lukuisista keinuista. Niitä on viritelty vähän sinne tänne, ilmeisesti siksi, että ihmiset voisivat ottaa toisistaan kuvia Instagramiin. Ensin meitä vähän nauratti koko touhu, mutta… otimme sitten kuitenkin kuvat. Olisi muuten saattanut jäädä harmittamaan. 😉

Ubud - Campuhan Ridge Walk

Ubud - Campuhan Ridge Walk

Ubud - Campuhan Ridge Walk

Ubud - Campuhan Ridge Walk

Ubud - Campuhan Ridge Walk

Tässä postauksessa esittelin Ubudin nähtävyyksiä. Seuraavaksi voisimme käydä vähän kaupungin ulkopuolella, sillä sieltä vasta löytyykin hienoa nähtävää! Pysy kanavalla 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.