Mitä meistä jää

Vanhat lelut roskalavalta

Äkkiä käsissäni on jonkun toisen ihmisen koko lapsuus.

”Näin ei voi tapahtua… mä jotenkin nyt vaan hoidan tämän!”

Seison roskalavan reunalla, pienellä metallisella ulokkeella, ja yritän kurotella kellastuneita valokuvia. Juuri silloin lavan toiselta puolelta kuuluu ääni. Suunnilleen ikäiseni mies kertoo löytäneensä vanhoja leluja, joista muutamia hän on jo vienyt kotiinsa.

Jätän valokuvat ja kiipeän lavan reunalle toisesta kohtaa. Ensin saan käsiini pahvirasian, jossa on pienet lääkärinvälineet. Sitten mies antaa käteeni pörröisen lelukoiran. ”Siellä oli tällainenkin.”

Kiitos kun kerroit, eihän näitä voi heittää pois. Mä hoidan tämän…

Mies lähtee ja jään penkomaan lavaa kuohun vallassa. Tajuan, ettei mitään saa nyt päästää ohi. Pienet tavarat eivät saa vahingossa lipsahtaa lavan pohjalle, sillä sieltä en enää saa niitä ongittua.

Tehtävä onkin helppo. Löytyy kannellinen laatikko ja pieni lipasto, joiden sisällä kaikki loput lelut näyttäisivät olevan. Nostan ne kokonaan pois lavalta, mikä on melkoinen ponnistus murtumasta kuntoutuvalla ranteella. En kuitenkaan edes huomaa kipua, sillä tämä on moninverroin tärkeämpää.

Avaan laatikon enkä ole uskoa silmiäni. Nukkeja. Keittiötarvikkeita. Palapelejä. Lipastosta löytyy iso kokoelma käsintehtyjä nukenvaatteita. Kaikki on viikattu ja järjestetty kauniisti, kuin ne olisi rakkaudella pakattu vielä viimeisen kerran.

Käsissäni on jonkun toisen ihmisen koko lapsuus, ja tajuan olevani vastuussa siitä.

Vanhat lelut roskalavaltaTärisevin käsin käyn läpi kaikki tavarat. Otan yhden isomman nuken ja pari pientä. Tietenkin otan sen söpön koiran. Palapelit. Ja vähän muuta. Sitten järki alkaa huutaa, etten voi raahata kaikkea kotiimme, jota yritän juuri tyhjentää turhasta roinasta putkiremontin takia. Suljen laatikon ja lipaston hieman raskain mielin ja jätän ne odottamaan roskalavan viereen.

Palaan vielä katsomaan vanhoja valokuvia. Löydän paljon kuvia pienestä tytöstä, joka työntää nukenvaunuja. Olen varma, että vaunuissa on kyydissä joku nyt laatikossa makaavista nukeista.

Vanhat lelut roskalavalta

Kotona lähetän viestin taloyhtiön Facebook-ryhmään, ja muutama asukas tuleekin pian hakemaan osan jäljelle jääneistä leluista. Tiedän, koska roskalava on suoraan ikkunamme alla. (En stalkkaa, kunhan vähän katson…) Tavaroita kuitenkin jää vielä. Käyn illan mittaan monta kertaa vilkaisemassa ikkunasta, ovatko ne siellä. Yölläkin valvon ja mietin, miten niille käy.

Seuraavana aamuna koko lelulaatikko on hävinnyt! Lipasto on heitetty takaisin roskalavalle. No sehän olikin ihan rikki. Juoksen ulos katsomaan ja huomaan, että kaikki nukenvaatteet on otettu lipaston laatikoista. Kyynel pyrkii silmään: jokainen lelu on ilmeisesti pelastunut.

Pari tuntia myöhemmin isot koneet tulevat ja roskalava tyhjennetään. Kaikki tavarat runtataan sekaisin ja viedään pois. Mikä onni, että… vai onko sillä kenellekään väliä?

Mietin, missä vaiheessa se tärkein ja rakkain muuttuu kaatopaikkaroskaksi, josta kukaan ei enää välitä. Missä vaiheessa ainutkertainen lapsuus lakkaa olemasta?

♥ Tämä lavalle heitetty lapsuus ei päättynyt ainakaan vielä.

Se jatkuu meidän kaapissamme. ♥

Vanhat lelut roskalavalta
Parhaat ystävät.
Vanhat lelut roskalavalta
Maijal oli karitsa…
Vanhat lelut roskalavalta
Ei huolta, kyllä te meille mahdutte.
Vanhat lelut roskalavalta
Sinusta tykkään ihan erityisesti.
Vanhat lelut roskalavalta
Tervetuloa perheeseemme, pikkuinen.
Vanhat lelut roskalavalta
Kenen hatut ja tossut, sitä tiedä en.
Vanhat lelut roskalavalta
Nämä tossut ovat ehkä se hienoin löytö: ihanan pehmeää nahkaa ja niin taitavasti ommellut.
Vanhat lelut roskalavalta
Keittiövälineitä.
Vanhat lelut roskalavalta
Lääkärinlaatikko.
Vanhat lelut roskalavalta
Apua joka vaivaan!
Vanhat lelut roskalavalta
Palapelipussit ovat kuin aikakapseleita. Kuminauha murenee avatessa pieneksi silpuksi. Joku on pussit aikanaan sulkenut – ja minä avaan ne vuosien jälkeen ensimmäisenä.
Vanhat lelut roskalavalta
Lapsuuden joulu…
Vanhat lelut roskalavalta
Metsäretkellä voi yllättyä.
Vanhat valokuvat roskalavalta
Vanhat valokuvat voi säilyttää roskalavalta aiemmin löytyneessä Fazerin makeisrasiassa.
Vanhat postikortit roskalavalta
Lelujen lisäksi löytyi vanhoja postikortteja. Muistoja matkoilta vuosien takaa.
Vanhat postikortit roskalavalta
Jonkun toisen Pariisi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.