Rooman ihanat, ilmaiset turistirysät

Yksi päivä aikaa Roomassa? Tähän kaikkeen se riittää – eivätkä nämä nähtävyydet edes maksa mitään! Kierroksella näet ikonisia paikkoja. (Muista lenkkarit.)

Vietin huhtikuussa Aulin kanssa upean viikon Roomassa. Alkuinnostus oli valtava ja jalat veivät eteenpäin, emmekä yksinkertaisesti pystyneet pysähtymään. Jo ensimmäisenä päivänä haukkasimme aika suuren palan Roomaa kiertämällä kaikki tässä postauksessa mainitut paikat.

Jos piipahdat Roomassa vain pikaisesti etkä ehdi jäädä jonottelemaan maksullisiin nähtävyyksiin, kierrä ainakin nämä. Välissä voit istahtaa pizzalle jollekin ihanista piazzoista, tutkia vähän karttaa ja jatkaa taas matkaa.

Nähtävyydeltä toiselle on todella helppo löytää ihan sokkonakin, sillä et taatusti ole yksin. Seuraamalla ihmisvirtaa päädyt todennäköisesti juuri sinne, minne olet menossa.

Rooma – kävelykierros yhdessä päivässä

Rooma kävelykierros

Piazza Navona

Meille tämä oli kävelykierroksen luonnollinen alkupiste, sillä hotellimme sijaitsi aivan vieressä. Rooman kauneimmaksi barokkiaukioksi kutsuttu Piazza Navona avautuu hieman erilaisena eri kuvakulmista. Se kannattaakin kiertää kamera kaulassa, hitaasti ihaillen. Täällä jos missä ymmärtää, kuinka suurenmoinen lahja italialainen kulttuuriperintö onkaan maailmalle. Piazzan laidalla on upea 1600-luvun barokkikirkko Sant’Agnese in Agone, jossa kannattaa pistäytyä myös sisällä.

Julkaisin aiemmin useita kuvia Piazza Navonalta tässä postauksessa.

Campo de´Fiori

Päästäksesi Navonasta Rooman ehkä tunnetuimmalle torille sinun on ylitettävä vilkasliikenteinen Corso Vittorio Emanuele II -katu. Sen toisella puolella jatkuvat pienet viehättävät kujat, joita seuraamalla pääset Campo de´Fiorille.

Alunperin kukkatorina toiminut Campo de´Fiori on nykyään värikäs sekoitus kukkia, hedelmiä, vihanneksia, ruokaa ja matkamuistoja. Torikojut ovat auki aamusta noin klo 14 saakka. Campo de´Fiorilta voit ostaa lähes kaikki italialaiset tuliaiset – mausteet, pastat, öljyt, kastikkeet ja jopa keittiövälineet. Turistilisää on hinnoissa varmasti, mutta ainakin miljöö on upea ja kiertely hauskaa.

Largo di Torre Argentina

Yksi päivä on ehkä liian lyhyt Colosseumille tai Forum Romanumille tungeksimiseen, mutta täällä, keskellä kaupunkia, saa annoksen antiikinaikaisia temppelinraunioita aivan jonottamatta ja ilmaiseksi. Me tupsahdimme Largo di Torre Argentinan laidalle vahingossa ja mykistyimme, tosin eri syistä. Minä lähdin innoissani kiertämään aukiota ja ihailemaan raunioita, kun taas Aulia kiinnostivat enemmän kissat.

Largo di Torre Argentinan alueella toimii myös kulkukissojen keskus, jossa ruokitaan ja hoidetaan raunioiden suojissa majailevia asukkeja. Niitä olikin paljon! Oli vaikea päästä jatkamaan matkaa, kun koko ajan jostain hiippaili näkyviin uusi kuvattava.

Pantheon

Kun koukkaat taas Corso Vittorio Emanuele II -kadun yli, pääset jatkamaan kohti Rooman ehkä tunnetuinta symbolia. Kohta Pantheonin rosoinen takaseinä jo pilkistää talojen välistä. Tämä antiikinaikainen temppeli, nykyinen kirkko on upea elämys ja must-see -kohde Roomassa. Kun sisäänpääsykin on ilmainen, ei ole mitään syytä jättää sitä väliin. Käy siis sisään!

Jos rakennuksen historia kiinnostaa, kirjoitin Pantheonista jo aiemmin Matkaston puolella.

Fontana di Trevi

Vain pieni kävelymatka Pantheonilta ja pääset huutamaan: La Dolce Vita! Oletko nähnyt Federico Fellinin kuuluisan elokuvan vuodelta 1960? Siinä tuon ajan tähtinäyttelijät Anita Ekberg ja Marcello Mastroianni kahlaavat Fontana di Trevin suihkulähteessä. Nykyään se tuskin onnistuisi, sillä paikka on tupaten täynnä turisteja. Aukio yllättää pienuudellaan ja suihkulähde suuruudellaan. Miltähän tuntuisi asua vastapäisessä talossa ja katsella lähes surrealistista näkyä olohuoneen ikkunasta?

Sanotaan, että kun heittää kolikon Fontana di Treviin oikealla kädellä vasemman olkansa yli, palaa uudelleen Roomaan. Siksi aika moni viskoo rahaa suihkulähteeseen kameroiden räpsyessä. Kolikot kerätään päivittäin ja käytetään hyväntekeväisyyteen.

Fontana di Trevi on järkyttävän massiivinen, tavallisten kerrostalojen rinnalla suorastaan huvittavan mahtipontinen luomus, jota ei voi olla rakastamatta. Osta vaikka jäätelö ja nauti se suihkulähteen solinassa – jos mahdut istumaan!

Piazza di Spagna ja Espanjalaiset portaat

Tänne on hyvä päättää Rooman kävelykierros: istahtaa portaille lepäämään ja sulattelemaan kaikkea näkemäänsä. Sitä ennen on kuitenkin kiivettävä portaiden yläpuolella sijaitsevalle Trinità dei Monti -kirkolle katsomaan maisemia.

Edessä aukeaa muotikatu Via Condotti. Jos sinulla on vielä energiaa ja ennen kaikkea katetta tilillä, voit käydä ostamassa maailmankuulujen muotihuoneiden vaatteita ja asusteita. Ovilla seisoskelevat mikrofonein ja korvanapein varustautuneet turvamiehet tummissa puvuissa. Me kävimme ainoastaan erään luksushotellin alakerrassa nauttimassa ylellisestä naistenhuoneesta. Palvelu hotellin aulassa oli tyrmistyttävän ystävällistä, vaikkemme edes olleet maksavia asiakkaita. (En millään usko, että kukaan kuvitteli sellaista ulkoasustamme).

Tästä voit palata takaisin minne sitten haluatkin. Me jatkoimme kävellen hotellillemme Navonaan lepuuttamaan uskollisesti palvelleita jalkojamme, jotta ne jaksaisivat seuraavana päivänä kuljettaa meitä muualle Roomaan. Miten ihanaa, että älysimme aamulla laittaa lenkkarit! Suosittelen sinullekin 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Rooman ihanat, ilmaiset turistirysät”