Tammisaaren Ramsholmen – Suomen hienoin lehto?

Tammisaaressa sijaitseva Ramsholmen on retkikohde vailla vertaa – varsinkin keväisin, kun puistometsä suorastaan räjähtää kukkimaan.

Siitä saakka kun kävin Ramsholmenissa kymmenisen vuotta sitten, olen joka kevät halunnut sinne uudelleen. En tiedä miksi vuodet ovat vierineet näin kauan, mutta nyt lopulta 20. toukokuuta 2017 toiveeni toteutui.

Kun lapset olivat lähteneet partioretkelle, me aikuiset keitimme kahvit termospulloon, pakkasimme eväät ja suuntasimme autolle. Eihän Helsingistä ole Tammisaareen kuin reilun tunnin ajomatka, ja ilmakin oli upea. Mikäs meitä olisi pidätellyt.

Noin kilometrin päässä Tammisaaren keskustasta sijaitseva Ramsholmenin puistometsäalue on lehto, joka keväisin räjähtää kukkimaan. Se on kuin iso kukkameri, johon tekee mieli sukeltaa. Maisema on satumainen: jalojen lehtipuiden katveessa kukoistaa miljoonittain valko- ja keltavuokkoja. Saniaiset availevat käppyräisiä nyrkkejään ja ilma täyttyy laululintujen sävelistä.

Oikeastaan 55 hehtaarin suuruiseen ulkoilualueeseen kuuluu kolme osaa: Hagen, Ramsholmen ja Högholmen. Niitä yhdistävät pienet kävelysillat. Hiekkapoluilla on helppo liikkua vaikka lastenvaunujenkin kanssa. Puistometsä on luonnonsuojelualuetta ja kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Alue on ollut kaupunkilaisten virkistyskäytössä 1870-luvulta lähtien ja sinne on rakennettu myös joitakin puistorakennuksia.

Kevät on varmasti Ramsholmenissa upeinta aikaa – en tiedä löytyykö Suomesta toista näin satumaisen hienoa lehtometsää. Mieli kyllä tekisi käydä Ramsholmenissa muinakin vuodenaikoina. Kesällä siellä pääsisi vaikka uimaan, sillä alueella on kiva pieni hiekkaranta. Myös syysretki Ramsholmeniin alkoi kiinnostaa: kuinkahan upealta lehto näyttää ruskan väreissä? Ehkä kerron siitä jonain päivänä tässä blogissa.

Nyt kuitenkin esittelen näitä keväisiä maisemia. Ramsholmeniin kannattaa mennä pian, jos vielä haluaa nauttia kevään ja alkukesän huumasta. Ja ensi vuonna tietysti uudelleen!

Tammisaari on ihana pikkukaupunki Uudellamaalla, noin tunnin ajomatkan päässä sekä Helsingistä että Turusta. Se on nykyään osa Raaseporia. Lisätietoja Ramsholmenista Visit Raseborgin sivuilla!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Tammisaaren Ramsholmen – Suomen hienoin lehto?”