Se kuulosti niin hyvältä: kakskyt-kakskyt. Tästä vuodesta piti tulla ehkäpä se kaikkien aikojen matkavuosi – tai ainakin suunnitelmat olivat suuret!

Tämän jutun voi jo kirjoittaa, vaikkei vuosi ole edes puolivälissä. Paljastan, mihin ulkomaan matkakohteisiin en tänä vuonna lähtenyt (tai tule lähtemään). Koronakriisiä edeltäneet suunnitelmat tuntuvat nyt vähän noloilta, ja ajattelin ensin pitää ne ihan omana tietonani. Tilanteen pitkittyessä päätin nyt kuitenkin jakaa ne teidän kanssanne. Enhän tietenkään ole ainoa, jolta on tänä vuonna KAIKKI PERUTTU.

On ollut oikeastaan iloinen yllätys huomata, että suunnitelmien peruuntuminen ei harmita. Ehkä ajatus matkailusta Suomen rajojen ulkopuolella on jo riittävän pitkään tuntunut utopistiselta unelmalta. Tilalle on tullut kaikenlaisia muita ajatuksia, joista voisin myös ehkä joskus kertoa.

Mutta asiaan… tässä ne kohteet nyt tulevat. Olisitko arvannut?

1. Malediivit – aina ei voi voittaa!

Vuosi alkoi hienosti, sillä sain kutsun lehdistömatkalle Malediiveille. Toisin sanoen, juuri kun pandemia oli ottamassa ensiaskeleitaan, minä etsin kaapin perältä uikkareita ja sandaaleita. ”Tuskin se nyt ainakaan heti tuollaiseen saarivaltioon iskee.” No ei iskenyt heti, mutta maailma alkoi sulkeutua sellaista tahtia, että maaliskuinen reissu peruuntui. Harmi – olisin niin mielelläni käynyt ottamassa selvää, kuinka esim. ekoturismi ja korallien suojelu Malediiveilla toimii – ja kertonut siitä teillekin.

2. Firenze – Lucy pääsi sinne, minä en

Olen jo 1980-luvulta saakka ollut elokuvan A Room With A View (Hotelli Firenzessä) suuri fani. Leffa pohjautuu E.M. Forsterin samannimiseen kirjaan vuodelta 1908. Teini-ikäisenä nappasin sen kirjaston poistokorista englanninkielisenä painoksena. Kaikki nämä vuodet se on ollut hyllyssäni, ja nyt VIHDOIN alkuvuodesta 2020 sain sen luettua! Olipa muuten koukeroista kieltä ja pitkiä lauseita. Kirjan innoittamana päätin lähteä huhtikuussa yksikseni Firenzeen ja kulkea siellä päähenkilön Lucy Honeychurchin jalanjäljissä tarinan oikeilla tapahtumapaikoilla. Suunnitelma oli mielettömän hyvä ja aiheesta olisi saanut upeaa sisältöä vaikka mihin! Ehdin jo lähes varata lennotkin. Älkää please varastako tätä ideaa, sillä saatan vielä joskus toteuttaa sen!

3. Granada – eroon Espanja-häpeästä

Minulla on sellainen todella nolo salaisuus, etten ole koskaan käynyt Espanjassa. (Siis kaikkihan ovat käyneet Espanjassa!) Halusin lopultakin eroon moisesta häpeästä ja suunnittelin jo kovaa vauhtia lähteväni pienelle kulttuurikierrokselle Andaluciaan. Olisin voinut lentää Malagaan ja jatkaa sieltä Granadaan ihailemaan Alhambran palatsia ja muuta arkkitehtuuria. Matka olisi ajoittunut toukokuuhun, ja mukaan olisin todennäköisesti ottanut toisen lapsistani. No niin… ehkä joskus.

4. Jaava ja Bali – mitä oikein kuvittelin?

Tämä neloskohta on vähän niin ja näin, mutta listataan sekin. Kaikkein hurjimmissa suunnitelmissa meillä väläyteltiin sellaista mahdollisuutta, että lähtisimme kesällä koulujen loputtua noin kuukaudeksi Indonesiaan. Junalla Jakartasta koko Jaavan halki, pysähdykset ainakin Yogyakartassa ja Borobudurissa, ja lopulta vähän seikkailua Balin sisäosien viidakoissa ja vesiputouksilla. Ehkei se olisi toteutunut, sillä kesällä on usein paljon muutakin ohjelmaa. Nyt voin vain todeta: ai luoja, tuollaistako on päässäni pyörinyt?

Balilla me olimme jo vuonna 2017, ja siitä voi lukea täältä!

5. Marokko – kaukorakkauteni jäi edelleen etäiseksi

Olen kauan sitten käynyt Marokossa ja siitä saakka haaveillut pääseväni sinne uudelleen. Suunnittelimme lähtevämme Marokkoon jo hiihtolomalla helmikuussa, mutta emme löytäneet sopivia lentoja. Marokko olisi joka tapauksessa ollut paljon helpompi ja toteutuskelpoisempi idea kuin kaukainen Indonesia. Siirsimme sen syyslomakohteeksemme, mutta jo nyt on helppo sanoa, ettemme ole menossa. En siis joudukaan pohtimaan, olisiko parempi valita Marrakech ja Ait-Ben-Haddou vai Fez ja Chefchaouen. Sitä ehtii miettiä toistekin.

6. Lisäksi ehkä Portugali

Olen jo pitkään halunnut käydä Portugalissa, ainakin Lissabonissa ja Sintrassa (tosin en tiedä, millä ihmeen ajalla se olisi tänä vuonna onnistunut). Nyt kun kaikki reissut peruuntuivat, on helppo ajatella, että olisinhan saattanut sinnekin lähteä. Melko varmasti! 😀

Mutta hei, yksi matka sentään onnistui!

Kävimme helmikuussa ihan oikeasti TUNISIASSA. En silloin vielä ymmärtänyt, kuinka tärkeä tuo matka tulisi minulle tänä vuonna olemaan ja kuinka fiilistelisin sitä pitempään kuin ehkä aioinkaan. Olen nyt kiitollinen, että päätimme hetken mielijohteesta lähteä, vaikka Malediivit ja Firenze siinä vaiheessa jo siinsivät silmissä. Tunisia olikin lopulta se vuoden ainoa mahdollisuus käydä ulkomailla.

Yllätys: koronakriisi vähensi stressiä

Yksi asia on sanottava. Viime aikoina on yhä enemmän käyty keskustelua lentomatkailun ympäristöhaitoista, ja kyllähän tämä pandemia on ollut todella tehokas pysäytin. En ole luopumassa lentämisestä, mutta olen miettinyt sen vähentämistä. Mieluiten matkustaisin harvoin ja viipyisin kohteessa pitkään. Nyt se on hankalaa koulun loma-aikojen puitteissa, mutta myöhemmin elämässä aion ehdottomasti panostaa tällaiseen matkailuun (jos siihen vielä tulee mahdollisuus).

Koronakriisi on myös rauhoittanut levotonta mieltäni. Yksi stressitekijä on poistunut kokonaan elämästäni ainakin toistaiseksi, kun ei ole tarvinnut miettiä matka-aikatauluja ja lentojen varaamista. Myönnän, että se on tuntunut helpottavalta. Vaikka rakastan matkustamista, en ole koskaan päässyt sinuiksi suunnittelustressin, pakkausstressin ja lähtöstressin kanssa. Lisäksi, uskokaa tai älkää, minulla on melko paha lentopelko. Nyt koronavirus on antanut syyn olla matkustamatta ulkomaille, ja on siinä näköjään hyvätkin puolensa.

Tulossa taas: kesä kotimaassa

Onnea Suomi, vietämme kesää 2020 kotimaan kohteissa – aivan kuten viime vuonnakin. Nyt kun olen asiaa ajatellut, on fiilis oikeastaan aika hyvä! Kotimaanmatkailu on kivaa.

Kaksi kohdetta on jo selvillä. Ne sijaitsevat aivan eri puolilla Suomea, ja molemmat ovat meille ennestään täysin tuntemattomia. On hienoa huomata, että kotimaassa riittää edelleen niin paljon nähtävää – vaikka olemme aiemminkin tehneet lukuisia autoreissuja vähän siellä sun täällä.

Pian kerron, minne olemme menossa. Meille saa myös ehdottaa käyntikohteita. Kyllä tästä hyvä kesä tulee!