Lokakuu ja marraskuu, yleensä aika synkät ja vähän vaikeatkin kuukaudet, eivät ole koskaan menneet näin nopeasti.

Jos elämäsi tuntuu pitkäveteiseltä, hanki talo! Sen jälkeen ei tule enää koskaan sellaista tyhjää hetkeä, jolloin voisit harmitella tekemisen puutetta.

Emmehän me edes ymmärtäneet, kuinka paljon elämämme tulisi muuttumaan, kun ostimme kakkoskodiksemme vuonna 1810 rakennetun talon Tammisaaresta. Sen parissa koko koronasyksy on mennyt kuin siivillä.

Syksy 2020 Tammisaaressa - Villa Matkasto marraskuussa
Marraskuu.

Olemme näiden ensimmäisten kuukausien aikana tutustuneet kaikkiin talon yksityiskohtiin. Tulleet sinuiksi takan, ilmalämpöpumpun, sähköpattereiden ja kiukaan kanssa, kiinnittäneet kattolamppuja, verhotankoja ja naulakoita, ostaneet vanhoja huonekaluja, myyneet hutiostoksia ja maalanneet onnistuneita hankintoja. Olemme miettineet kuumeisesti seinämaaleja ja tapetteja. Pakanneet, roudanneet ja järjestelleet.

Tekniikkaakin on taloon saatu. Nettiyhteydet nyt tietysti sekä ylä -että alakertaan, mutta lisäksi Ajay on asentanut lämmityksen ja valaistuksen toimimaan kauko-ohjauksella kännykästä. Lämmöt saa siis kätevästi päälle jo Helsingistä lähtiessä, eikä lamppuja tarvitse juosta sammuttamassa, jos ne ovat unohtuneet päälle esimerkiksi nukkumaan mennessä. (Miten ihmeessä silloin 1800-luvun alussa on pärjätty, kysyn vaan!)

Syksy 2020 Tammisaaressa
Yläkerran aula ihan typötyhjänä.

Vaikka talo oli hyvässä kunnossa ostaessamme sen, on sisustuksen suhteen vielä todella paljon tehtävää. Tavaroita ja kalusteita löytyy nettikirppiksiltä ja vanhan tavaran liikkeistä yksi kerrallaan. Jokaisen kohdalla mietimme, sopiiko se talon henkeen. Periaatteenamme on olla ostamatta mitään uutta, ellei se ole välttämätöntä. (Patjat, vuodevaatteet, pyyhkeet ja sen sellaiset ovat yksi poikkeus.)

Syksy 2020 Tammisaaressa
Vanha kakkostelkkarimme oli odotellut jo pitkään Helsingissä pahvilaatikossa, että sille tulisi joskus käyttöä. No nyt tuli.
Syksy 2020 Tammisaaressa
Takkahuone – ihan kesken. Patjatkin lattialla vielä. Kaikki tässä kuvassa näkyvät seinät tulevat vaihtamaan väriä…

Talo on joka suuntaan vinksallaan. Sieltä ei taida löytyä yhtään suoraa seinää, nurkkaa, ikkunanpokaa tai kynnystä. Minulle se oli aluksi vähän vaikeaa. Ajatelkaa nyt vaikka verhotankoa vinon ikkunan päällä! Teki mieli ottaa karmeista kiinni ja vetäistä ne ojennukseen. Vanha talo on kuitenkin kuin oma erikoinen persoonansa, jonka ärsyttävyyksiin ei sovi puuttua. Loppujen lopuksi juuri ne tekevät siitä niin sympaattisen kuin se on.

Syksy 2020 Tammisaaressa
Kirppislöytöjä.

Myös Tammisaari ja varsinkin omat kulmamme vanhassakaupungissa ovat alkaneet käydä tutuiksi ja rakkaiksi. Kävelyreittimme ovat vakiintumassa ja tunnemme jo osan alueen palveluista. Muuten olo on kuitenkin vielä kuin turistilla. Innostumme pienistä asioista, kuten siitä, että kirkon torni näkyy omalta pihaltamme talojen välistä – iltaisin kauniisti valaistuna. Jos nyt tarkkoja ollaan, näkyy kirkon kylki ihan vähän myös keittiön ikkunasta.

Syksy 2020 Tammisaaressa
Keittiön pöytä (Espoosta) ja tuolit (porvoosta) olivat ensimmäisiä kirppishankintojamme. Tuolit ovat kunnioitettavan vanhat – ne on tehty kokonaan ilman nauloja.

Olemme huomanneet, että Tammisaaressa kellot käyvät vähän hitaammin kuin Helsingissä. Aika kuluu takkaa sytyttäessä, huonekaluja kunnostaessa, kahvia juodessa, saunoessa ja vilvoitellessa. Elämästä on tullut perinteisellä tavalla kiireistä, sillä pientä puuhaa on jatkuvasti. Koneet ovat ottaneet selvästi pienemmän roolin.

Syksy 2020 Tammisaaressa
Maalaushommia. Niitä riittäisi lähes loputtomasti.

Vaikka meillä on nyt todella paljon muuta tekemistä, julkaisen aina välillä kuvia uudesta, inspiroivasta elämänvaiheestamme Instagramissa ja yritän silloin tällöin kirjoittaa myös tänne blogiin. Haluan kertoa, miten meillä Tammisaaressa menee ja kuinka olemme hiljalleen tulossa osaksi vanhan puukaupungin elämänmenoa. Pienissä ympyröissä, vanhassa talossa, kaikki tuntuu erilaiselta.

Tästä ei kuitenkaan ole tulossa pelkkää talo- ja sisustusblogia. Matkailun aika koittaa vielä, sekä Raaseporissa että sen ulkopuolella!

Syksy 2020 Tammisaaressa
Syksyinen valo ja uusi vanha sivupöytä.

Kuvituksena on tällä kertaa myös sisäkuvia talostamme. Keskeneräisiä näkymiä ensimmäisistä hetkistä sekä kaikenlaisia sisustuskokeiluja, joista osa ehkä jää, osa korvautuu muilla ideoilla. Niitä löytyy paljon, vaikka koko loppuelämäksi.

Syksy 2020 Tammisaaressa
Ihan näin tummat värit eivät ole tulleet jäädäkseen.

Ilman koronavirusta olisimme tänä syksynä saattaneet mennä Intiaan tai vaikka Balille. Suunnittelisimme jo täyttä häkää matkoja vuodelle 2021. Miten hassu ajatus! Nyt sahaamme Helsingin ja Tammisaaren väliä, eikä se harmita yhtään.

Ihanaa joulun odotusta – pysytään terveinä ja nautitaan ihan pienistä, mukavista asioista!

Syksy 2020 Tammisaaressa
Myönnetään, syömme joskus aamiaista lattialla takan edessä.