Pikkukaupungin talvi on aliarvostettu vuodenaika. Voisiko sitä markkinoida paremmin? Varmasti, sanon minä.

Moni kaupunki Suomessa on ”kiva kesäkaupunki”. Se kuulostaa mukavalta mutta toimii muiden vuodenaikojen kannalta kuin kirous: kääntää ajatukset hetkessä hellemekkoihin, jäätelökioskeihin ja piknikkeihin. Miksi menisin kesäkaupunkiin muissa merkeissä? Haluan valita sen kauneimman ja lämpimimmän päivän, kun pilvenhattarat lipuvat sinisellä taivaalla ja ihmiset nauttivat eväitä rannalla tai puistossa kukkaloiston ympäröiminä.

Talvi. Se ei sanana oikein houkuta, ellei kyse ole hiihdosta hohtavalla hangella jossain kansallispuistossa. Pikkukaupungin talvi kuulostaa erityisen ankealta ja hiljaiselta. Se on vain välttämätön paha, ja kun siitä selviytyy yli, tulee lopulta kevät ja kauan odotettu kesä kukkivine puistoineen.

Tammisaari talvella

Väitän, että pikkukaupungin talvi on täysin aliarvostettu vuodenaika. Voisiko siitä saada henkilökohtaisesti enemmän irti? Entä voisiko sitä markkinoida matkailijoille aivan erityisenä aikana nauttia kaupungista? Molempiin kysymyksiin: ehdottomasti kyllä!

Näin maaliskuun puolivälissä voinee jo sanoa, että olemme kokeneet ensimmäisen talvemme Tammisaaressa. Se talvi on ollut poikkeuksellinen koronatalvi: kaikki mitä ajatella saattaa on ollut joko kiinni, peruutettu tai muuten vain huono ajatus. Olemme silti nauttineet talvikuukausista täällä. Itse asiassa olemme nauttineet valtavan paljon!

Ensin mieltä liikuttivat joulukuusen valot ja vanhankaupungin ikkunoihin luukku kerrallaan ilmestynyt tunnelmallinen joulukalenteri. Sitten vähitellen porttien päälle kerääntyi valkoista puuterilunta ja räystäistä alkoi roikkua komeita (joskin vaarallisia) jääpuikkoja. Meren jäälle avautui ihana pieni luistinrata, jonka vieressä pyöri nostalginen napakelkka. Yhtenä päivänä kävelimme jäätietä pitkin Ramsholmeniin upeassa auringonpaisteessa, ja toisena päivänä katselimme, kun koko tienoo kietoutui unenomaiseen harmaaseen sumuun. Sekin oli kaunista.

Kohta talvi on ohi ja myönnän odotavani jo malttamattomana kevättä. Saan istuttaa kukat ruukkuihin ovenpieleen ja kantaa puutarhakalusteet ulos. Kun istun kahvikuppini kanssa terassillla, voin muistella menneitä kuukausia: kuinka joka kerta kulkiessani iltaisin vanhankaupungin kujia tunsin itseni etuoikeutetuksi, että sain kävellä siellä, satumaisessa tunnelmassa, lähes yksin.

Talvisen Tammisaaren hämärtyvässä illassa rauhan tunne koskettaa syvältä. Tuo tunne häviää jossain vaiheessa, kun ihmiset lähtevät liikkeelle lämpimästä säästä huumaantuneina. Alkaa vilkas ja elämäniloinen kesäkausi, ja tiedän jo nyt, että minun tulee silloin salaa – ihan vähän – ikävä talvea.

Tulee ikävä sitä, kun katulyhdyt syttyvät ja niiden valossa pienet lumihiutaleet leijailevat kutittamaan nenää. Kun on muuten aivan hiirenhiljaista, mutta kengän alla narskuu pakkashanki. Kun saa iltalenkillä unohtua omiin ajatuksiinsa kohtaamatta ketään tai mitään ja sulautua osaksi vanhaakaupunkia – sen menneisyyttä ja nykyisyyttä. Sellaisina hetkinä en kaipaa ympärilleni kesän iloa, valoa tai hyörinää.

Sanon aina, että kaikki on kiinni asenteesta. On se vähän kiinni myös kerrospukeutumisesta.

Seuraa Villa Matkaston tarinaa Instagramissa!

Talvi Tammisaaressa – kuvat kertovat

Ensin tuli lumeton mutta kaunis joulunaika valoineen…

Tammisaaren joulukuusi
Tammisaaren jouluvalot
Tammisaaren joulukalenteri

Saatiin aurinkoisia hetkiä…

Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella

Sitten saapuivat kireät pakkaset!

Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella

Meri jäätyi luistinradaksi ja kävelyreiteiksi

Tammisaari, meri talvella
Tammisaari, meri talvella
Tammisaari, luistinrata
Tammisaari, jäätie

Saatiin rutkasti lunta…

Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella

… myös Villa Matkaston naapurustoon

Villa Matkasto talvella
Villa Matkasto, parvekenäkymä talvella

Välillä oli harmaampia sävyjä…

Tammisaari talvella
Tammisaari talvella

… mutta kylmyys toi mukanaan myös kauniit auringonlaskut.

Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella
Tammisaari talvella

Tätä kaikkea oli Tammisaaren talvi 2020/2021. Tervetuloa ensi kerralla uudestaan!