Tallinnan joulutori – yllättävän lähellä!

Tallinnan joulutori

Miten ihana alku joulukaudelle: Tallinnan joulutori ja tunnelmallinen vanhakaupunki. Matka taittui Viking XPRS -aluksella, jouluherkuista nauttien.

En ole koskaan ollut Tallinnassa joulumarkkinoilla, vaikka ne järjestetään aivan tuossa lahden takana. Asia korjaantui viime viikolla, kun pääsin Viking Linen kutsumana käväisemään jouluisessa Tallinnassa. Visiitti oli lyhyt mutta lämminhenkinen ja herätti välittömästi halun lähteä Tallinnaan uudelleen. Jostain syystä unohdan joka kerta, kuinka hieno kaupunki se onkaan!

Joulutori sijaitsee Tallinnan vanhankaupungin sydämessä, Raatihuoneentorilla (Raekojaplats). Se ei ole suuren suuri, mutta puitteiltaan kuvankaunis. Sen keskellä kohoaa valtava, satumainen joulukuusi, jota myyntikojut ympäröivät säteittäin. Koko tori henkii vanhanajan joulua. Kojuissa myydään monenlaisia käsitöitä ja muuta lahjatavaraa sekä ruokatuotteita, mutta ihan jo pelkkä kävely ja katselukin riittää. Jos kylmä yllättää, voi ostaa höyryävän hehkuviiniglögin.

Tallinnan joulutori

Tallinnan joulutori

Me pistäydyimme lämmittelemässä saman torin laidalla sijaitsevassa Raadinapteekissa (Raeapteek), joka on vanhin edelleen samoissa tiloissa toimiva apteekki koko Euroopassa. Siitä löytyy merkintöjä jo vuodelta 1422.

Suosittelen Raadinapteekkia ehdottomasti kaikille muillekin Tallinnan-kävijöille, sillä se pitää sisällään hätkähdyttäviä ihmeellisyyksiä. Pienessä lasipurkissa on esimerkiksi kuivattu sammakko, ja myös kattoa kannattaa vilkaista: parrusta roikkuu todella mainio täytetty krokotiili, jonka nostaisin jopa yhdeksi Tallinnan must-nähtävyyksistä!

tallinna-raatihuoneen-apteekki-1

tallinna-raatihuoneen-apteekki-3

tallinna-raatihuoneen-apteekki-2

Moni matkustaa Tallinnaan kesällä, mutta omasta mielestäni vanhakaupunki on melkeinpä parhaimmillaan pilvisenä talvipäivänä, vähän kylmänä ja hämäränä. Silloin kaupungin henki tuntuu voimakkaampana ja pieniin yksityiskohtiin tulee kiinnittäneeksi huomiota uudella tavalla.

Kuljimme joulutorilta takaisin satamaan pienten jouluvaloin koristeltujen kujien ja sisäpihojen kautta ja pistäydyimme myös käsityöliikkeessä. Oli niin kaunista ja rauhallista, että olisin halunnut kävellä vaikka tunteja.

Koska meiltä Helsingistä puuttuu keskiaikainen upea vanhakaupunki kapeine kujineen, on lohdullista ajatella, että sellainen odottaa niin lyhyen laivamatkan päästä. Tallinnassa pistäytymiseen ei vaadita pitkällistä suunnittelua ja matkustusta: koko reissuun riittää yksi päivä. Esim. Viking XPRS kuljettaa perille 2,5 tunnissa, joka ei ole aika eikä mikään.

Tallinnan joulutori sijaitsee keskellä vanhaakaupunkia, Raatihuoneentorilla (Raekoja plats). Se pysyy paikallaan 7.1.2017 saakka ja on avoinna klo 10–19. Kauneimmillaan se on iltahämärässä, juuri kun viimeiset päivänvalon rippeet peittyvät illan tummaan viittaan.

Yhteistyössä Viking Line ja Visit Tallinn.

tallinna-jouluvalot-1

tallinna-jouluvalot-2

tallinna-vanha-kuja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 ajatuksia aiheesta “Tallinnan joulutori – yllättävän lähellä!”