Mikä ihme siinä on, että koko hommasta tulee kuitenkin aina yksi iso kaaos!

Toiset varaavat lomareissujaan puoli vuotta etukäteen. Mekin olemme monesti yrittäneet, mutta ei se meiltä onnistu. Kuukausi, pari on jo tosi pitkä aika. Joskus tulee myös äkkilähtöjä. Esimerkiksi tämä viimeisin matkapäätöksemme syntyi aika rytinällä.

Kyllähän me koko ajan tiesimme, että koulujen talviloma on helmikuussa. Päivämääristä tiedotettiin varmaankin jo joskus edellisenä kesänä. Silti lykkäsimme lentojen varaamista – ensin siksi, ettemme tienneet, minne haluamme ja sen jälkeen siksi, ettei sopivia lentoja tuntunut millään löytyvän.

Se on kallista aikaa matkustaa, tuo koulujen talviloma!

Ensin meidän piti mennä Marokkoon. Sitten meidän piti mennä Espanjaan tai Portugaliin ja viimeiseksi Italiaan, koska Milanon lento oli siinä vaiheessa ainoa järkevän hintainen vaihtoehto. (Sää kyllä arvelutti: siellähän voi olla talvella aika kylmä!) Tein matkasuunnitelmat kaikkiin mainittuihin kohteisiin, yhteen toisensa jälkeen. Kyllä siinä monta iltaa sai kulumaan.

Lopulta päätimme, ettemme sittenkään lähde ulkomaille, sillä joko lentoaikataulut olivat aivan älyttömiä tai hinnat kalliita. Ehkä korkeintaan joku kylpyläloma kotimaassa? Talvi on ollut tosi väsyttävä, ja voihan se olla, että oikeastaan kaipaamme vain lepoa ilman mitään rasittavaa tekemistä.

Tietäähän sen, mitä heti tämän päätöksen jälkeen tapahtui. Erään matkanjärjestän edulliset ”pelkät lennot” ihan uuteen kohteeseen hyppäsivätkin silmille. Noi me otetaan, mies sanoi heti. Ootko varma, minä kysyin.

No me otettiin ne. Euroopan ulkopuolelle maahan, jossa emme olleet koskaan käyneet ja josta emme edes tienneet paljon mitään. Kaikki suunnittelu alkoi alusta.

Sitten tajuttiin, että hetkinen, minulla ja pojalla on passi juuri vanhenemassa. Äkkiä Verkkokauppaan ottamaan valokuvat (nyt ei ollut ajallisesti mahdollista käydä siinä yhden euron kuvassa, jota olemme aiemmin hyödyntäneet) ja online-passihakemukset saman tien vetämään.

Oma hakemukseni meni suoraan läpi: järjestelmä ilmoitti, ettei tunnistautumista poliisiasemalla tarvittaisi. Lapsen hakemus sen sijaan käsiteltäisiin vasta, kun hän olisi käynyt näyttämässä naamaansa ja allekirjoittamassa. Katsoin läpi kaikki pääkaupunkiseudun poliisiasemat: seuraava vapaa aika oli noin kuukauden päästä!

Raasepori.

Ajoimme heti seuraavana päivänä Helsingistä Raaseporiin (188 kilometriä edestakaisin), jotta poika pääsi allekirjoittamaan.

Passin käsittelyaika on normaalisti 5-8 arkipäivää. Meillä oli viikko lähtöön, joten otimme express-palvelun, joka maksoi 19 euroa lisää. Maksan ihan vain mielenrauhasta, sanoin virkailijalle. Passi tuli kahdessa päivässä R-kioskille ja olemme siis kohta matkalla Tunisiaan.

Hassua kyllä, minua yritettiin juuri kysyä Tunisiaan lehdistömatkalle, joka järjestetään samalla viikolla, mutta kieltäydyin lasten talviloman takia. Hetkeä myöhemmin buukkasinkin omatoimisen reissun sinne. Joskus tässä elämässä ei ole mitään järkeä.

Suunnitelmat on nyt tehty – olen sellaisissa tosi nopea. Yksi viikko, kolme hotellia ja neljä tai jopa viisi kohdetta. En tiedä voiko sitä lepolomaksi sanoa, mutta seikkailun makua siinä kyllä on. Tunisia, täältä tullaan!

Voit myöhemmin lukea matkastamme tästä blogista. Seuraa matkaamme myös somessa: Instagram matkasto_mangostania, Facebook Matkasto ja Mangostania.

Jutun alussa olevan kuvan otin kotona, taustalla jokin aika sitten maalaamani olohuoneen ja keittiön väliset pariovet. Ne ovat aika coolit, vähän sellaiset marokkolaisen pinkit. Vaikka kohteemme nyt onkin Tunisia, tulee minulle kuvasta pohjoisafrikkalaiset vibat! Mahtavaa päästä pitkästä aikaa kunnolla reissuun.

Pari vinkkiä lentoja varaavalle:

  • Varaa ajoissa! TAI varaa myöhässä ja hyödynnä joku yllättävä mahdollisuus.
  • Tee suunnitelmat siihen kohteeseen, johon olet varannut lennot. TAI tee suunnitelmat mihin tahansa kohteeseen ja hyödynnä niitä joskus myöhemmin elämässä.
  • Tarkista passin voimassaolo ajoissa (monissa kohteissa passin tulee olla voimassa 3-6 kk matkan päättymisen JÄLKEEN). TAI katso passihommat kuntoon viime hetkellä, stressaa vähän ja hae pikapassia. Kyllä se hyvin menee.
  • Matkusta rennolla asenteella. Tähän en annakaan toista vaihtoehtoa.

PS. koska lähdemme matkaan tänään ystävänpäivänä, toivotamme samalla oikein ihanaa ystävänpäivää kaikille teille lukijoille!