Gunung Kawi – Balin upein nähtävyys

Antakaahan kun kerron, miksi Ubudin pohjoispuolella sijaitseva Gunung Kawi on hienoin retkikohde Balilla.

Usein ikimuistoisimmaksi paikaksi osoittautuu sellainen, josta ei ole etukäteen suuria odotuksia. Täsmälleen näin tapahtui Balilla Gunung Kawin hautamonumentti- ja temppelialueen kohdalla: se ylitti kaikki kuvitelmat.

Tampaksiringissa noin 15 kilometriä Ubudista pohjoiseen sijaitseva Gunung Kawi kuuluu kyllä monen Balilla tehtävän päiväretken ohjelmaan, mutta sitä ei hehkuteta niin paljon kuin tunnetumpia nähtävyyksiä. En siis oikein tiennyt, mitä odottaa. Olin etukäteen nähnyt kuvia kallioon hakatuista rivissä seisovista monumenteista, jotka – myönnetään – näyttivät vähän tylsiltä. Kuvat taisivat olla huonoja, sillä jos olisin antanut niiden vaikuttaa retkikohteita valitessamme, olisin menettänyt yhden parhaista kokemuksistani Balilla.

On helppo listata peräti kuusi syytä, miksi Gunung Kawi on niin upea. Ne tulevat tässä.

1. Gunung Kawissa on kauniita riisiterasseja.

Edellisessä postauksessa kerroin Tegallalangin riisiterasseista, jotka on kaupallistettu niin pitkälle, että turistit saavat kulkea jonossa ja muutaman askeleen välein tyrkytetään kaikenlaisia palveluita. Käytyämme Tegallalangissa tuntui Gunung Kawi todelliselta paratiisilta. Alue oli pienempi eivätkä riisiterassit olleet yhtä jyrkästi porrastettuja, mutta niiden ympäriltä puuttui kaikki se kaupallinen hälinä, joka Tegallalangissa häiritsi. No, joku kookospähkinäkoju löytyi Gunung Kawistakin, mutta se sopi ihan kivasti maisemaan. Turistejakin oli vain muutama, joten leppoisa tunnelma oli helppo tavoittaa.

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

2. Gunung Kawissa on upeaa sademetsäluontoa.

Gunung Kawi sijaitsee vehreässä jokilaaksossa, ja vehreä tässä yhteydessä tarkoittaa todellakin sellaista aivan höyryävän kosteaa ja vehreää sademetsälaaksoa, jossa vesi solisee ja kaikki kasvaa kohisten. Koko paikka on kuin viidakon ympäröimä tasku, jonne eivät Tampaksiringin kylän rakennukset näy tai liikenne kuulu. Pystysuorat kalliot ja jokiuoma tuovat maisemaan dramaattisesti vaihtelevia muotoja. Luonnon vihreys tuntuu aivan vyöryvän ylitse.

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

3. Gunung Kawissa on ikivanhoja monumentteja.

Gunung Kawin vanhimmat osat on rakennettu 1000-luvulla. Alue tunnetaan erityisesti kymmenestä kallioon veistetystä pyhäköstään (candi), jotka on kaiverrettu 8 metriä korkeisiin syvennyksiin. Candien uskotaan olevan Balin 1000-luvun kuninkaallisten hautamonumentteja. Lisäksi Gunung Kawissa on todella vanhoja, kallioon louhittuja rakennuksia. Monumentit ovat hämmästyttävän hyvin säilyneitä – kuin olisi harpannut kauas toiselle aikakaudelle.

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

4. Gunung Kawissa on kaunis temppeli.

Kalliomonumenttien lisäksi alueella on temppelikokonaisuus, joka koostuu balilaiseen tyyliin lukuisista pienistä rakennuksista. Se sijaitsee upealla paikalla pystysuorien, louhittujen kallioiden vieressä ja näkyy hienoimmin yläviistosta, jolloin komeat katot tulevat esiin. Kiipeä siis rinnettä hieman ylemmäs näköalapaikalle.

Jos jatkat edelleen rinnettä ylös, tulet pienemmälle pyhäkölle, jonne on naisilta pääsy kielletty. Sieltä ei kuulemma ole yhtä hienoa näköalaa, ja paikka on muutenkin hyvin vaatimaton. Ilmeisesti en siis menettänyt kovin paljoa (tai sitten mies halusi olla kiltti ja jätti totuuden kertomatta). 😉

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

5. Gunung Kawissa on Indiana Jonesillekin sopivia maisemia.

Kaikkihan me katsomme Indiana Jonesia sillä silmällä, että olisi huimaa päästä käymään elokuvissa vilahtelevissa eksoottisissa paikoissa – eikö vain? Gunung Kawissa seikkailuelokuvien viidakkotunnelmaan virittäytyminen käy helposti, sillä lavasteet ovat valmiina (ja ne ovat kaiken lisäksi aitoja). Älä missään nimessä käänny pois temppelit nähtyäsi, vaan lähde kipuamaan rinnettä ylös. Äkkiä olet uskomattomien kallion sisään hakattujen kammioiden äärellä. Haukoin henkeäni ne nähdessäni: sammaloituneet kammiot ja ympäröivä viidakko olivat aivan kuin… no siitä Indiana Jonesista!

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

Bali, Gunung Kawi

6. Gunung Kawissa vallitsee rauha ja hiljaisuus.

Se väenpaljous, joka monissa muissa Balin nähtävyyksissä pakostakin vähän häiritsee, loistaa Gunung Kawissa poissaolollaan. Ei isoa parkkialuetta, ei valtavia rivistöjä matkamuistokojuja. Alueelle vievien portaiden molemmin puolin on kyllä kauppoja ja kahviloita, mutta mitä kauemmas kulkee, sitä vähemmän tulee vastaan edes muita matkailijoita.

Aivan täydellistä sille, joka etsii pientä seikkailua.

BONUS – Gunung Kawissa on käärmeitä!

Niin on taatusti muuallakin Balilla, mutta Gunung Kawissa me törmäsimme sellaiseen ainoan kerran koko matkallamme. Lähes metrin pituinen luikertelija liikkui suoraan edessämme ensin puisen ritilän yli, sitten polun poikki, häviten ruohikkoon. Olen niin pahasti käärmekammoinen, että minulle oli mahtava saavutus ottaa mokomasta kuva. Tarkennusta ei ehtinyt miettiä, kun pakorefleksi hakkasi takaraivossa.

Varsinainen käärme paratiisissa!

Bali, Gunung Kawi

Lähtiessämme Gunung Kawista kuulin pienen keskustelun, jota jäin miettimään.

Nainen istui noin 5-vuotiaan lapsensa kanssa matkamuistomyymälöiden vieressä kahvilassa kokiksella. Hän odotteli kai miestään, joka oli lähtenyt katsomaan temppelialuetta.

Mies palasi juuri silloin takaisin ja kertoi, että Gunung Kawissa oli ollut aika mielenkiintoista.

”Ai onko tuolla alhaallakin jotain katsottavaa?” nainen kysyi. ”Okei, kiva.” Eikä hän tehnyt elettäkään liikkuakseen.

Jotain katsottavaa?! Teki mieli käydä ravistelemassa naista ja tökätä hänet menemään portaita alas. Hei tajuatko, menetät elämäsi tilaisuuden! Ja ota lapsi mukaan, siellä on jännää!

Jätin kuitenkin sanomatta. Nyt jälkeenpäin toivon, että he menivät sinne alas.

Käy lukemassa myös Matkaston juttu Balin nähtävyyksistä, joita et voi jättää väliin! Siinä on Gunung Kawin lisäksi 13 muutakin vinkkiä Balille.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.