Kusadasi – lopultakin kohtasimme

Kusadasi on rento ja sopivan kokoinen turkkilainen rantakaupunki.

Hassua, että tutustuin Kusadasiin vasta nyt. Parikymmentä vuotta sitten Kreikan Samoksella matkaillessani katselin horisontissa näkyvää Turkin rannikkoa ja harkitsin lähteväni päiväretkelle Kusadasiin. Opiskelijan lomabudjetti taisi tuolloin olla sen verran tiukka, että jätin reissun toiseen kertaan. Silloin vähän harmitti, mutta nyt se toinen kerta sitten tuli.

Kesäkuisella Turkin lehdistömatkalla ehdimme pyörähtää myös Kusadasissa peräti kahden yön verran. Eihän se lomailijalle pitkä aika ole, mutta lehdistömatkoilla on tehokas tahti! Ehdimme siis nähdä sen verran, että pystyn nyt näyttämään teille vähän maisemia. 😉

Kusadasi on sopivan kokoinen rantakaupunki Turkin Egeanmeren puoleisella rannikolla. Jos kaipaat pienempää, mene Cesmeen tai Alacatiin. Jos kaipaat suurempaa, mene Izmiriin. Jos et osaa päättää, on Kusadasi hyvä. Kusadasissa on asukkaita noin 80 000 – kesäkuukausina moninkertaisesti enemmän. Se on jo itsessään mukava lomapaikka, mutta sieltä pääsee myös kätevästi retkeilemään lähiseudulle.

Kusadasi on rento ja moderni kaupunki, jossa voi viettää rantaelämää, tehdä ostoksia ja nauttia auringosta – tai auringonlaskuista – kauniissa maisemissa. Lähes pakollinen retkikohde lähiseudulla on Efesoksen muinainen raunioalue, jonne on Kusadasista matkaa vain noin 20 kilometriä.

Kusadasin linna näkyi suoraan hotellin terassilta.
Kusadasin linna näkyi suoraan hotellin terassilta.

Kusadasi on tottakai rantakohde. Alueella on monia rantoja, joista me ehdimme katsastaa vain yhden: aivan kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevan Ladies Beachin. Mitä siitä kertoisin? No, se oli vilkas! Sekä hiekalla että vedessä oli valtavasti turkkilaisia matkailijoita (tai paikallisia?) nauttimassa auringosta. Väenpaljouden nähdessäni tunsin ensin lievää pakokauhua – hakeudun yleensä lähes autioille rannoille, syrjään hälinästä. Mutta kokemus se oli tämäkin – menin siis reippaasti sekaan!

Mitään autio paratiisiranta -kokemusta Ladies Beach ei tarjoa, mutta se on hyvä valinta, jos haluaa saada tuntumaa todelliseen turkkilaiseen menoon. Hiekkapohja oli ainakin erittäin sileä ja ranta syveni loivasti, joten se on varmasti hyvä lapsiperheille. Melko mukava se oli myös tällaiselle kerrankin ilman lapsia matkustavalle, joka tykkää kahlailla pehmeässä hiekassa.

Kusadasi, Ladies Beach.

Kusadasi, Ladies Beach.

Kusadasi, Ladies Beach.

Kusadasi, Ladies Beach.

Kusadasista löytyy myös paljon ostospaikkoja – oikeastaan aivan liikaa siihen nähden, kuinka vähän ehdimme niissä kiertelemään. Olen vähän yllättynyt kirjoittaessani näin, sillä yleensä en välitä shoppailusta ollenkaan.

Esimerkiksi Flormar on turkkilainen kosmetiikkaketju, jonka liikkeissä on kiva käydä hypistelemässä kaikissa sateenkaaren väreissä loistavia meikkejä ja kynsilakkoja. (Kyllä, tyttöjen juttuja…) Vaateputiikkejakin löytyy vähän joka lähtöön. Hintataso on suomalaiselle todella kohtuullinen, jopa huomattavan edullinen. Erillinen ostosmatka Kusadasiin ei siis ole kovinkaan huono ajatus, jos kaupat yleisesti ottaen houkuttelevat.

Kusadasi, Flormar.

Kusadasi, ostoskatu.

Ja mikä siellä Kusadasissa oli parasta? Ehdottomasti illallinen auringonlaskun aikaan, satamamaisemaa ihaillen. Ei kai kukaan voi sanoa, ettei viihtyisi näissä puitteissa. Marina Deniz -ravintolaa aivan sataman vieressä voi suositella jo upean näköalansa takia.

Kusadasi, Marina Deniz -ravintola.

Kusadasi, Marina Deniz -ravintola.

Kusadasi, Marina Deniz -ravintola.

Kusadasi, Marina Deniz -ravintola.

Kusadasi, Marina Deniz -ravintola.

Myös satamakatu oli tunnelmallinen. Kun aurinko laski linnanraunioiden taakse ja veneet keinuivat pehmeillä aalloilla, tunsin olevani kuin kotonani lämpimässä illassa. Siis kiitos Kusadasi – onneksi kohtasimme! Sain nähdä taas uuden, hienon palan Turkkia.

Kusadasi, linna.

Kusadasi, rantakatu.

Venti Hotel Luxury

Hotellimme on myös pienen esittelyn arvoinen. Kukkulalla sijaitsevasta Venti Hotel Luxurysta ja sen allasalueelta avautui upea näkymä ympäröivään kaupunkiin. Turkissa on se mukava puoli suomalaiselle matkaajalle, että laatua saa kohtuuhintaan: tämäkin hotelli maksaa kahdelle hengelle alle 40 €/yö (hinta lokakuulle 2017, Booking.com). Ei siis muuta kuin lennot Istanbulin kautta Izmiriin ja ylellisen edullisesta lomasta nauttimaan. 😉

Lopuksi tunnustus. Lehdistömatkat ovat paitsi äärettömän mielenkiintoisia ja hauskoja, myös hyvin väsyttäviä. Kun kaikki tapahtuu pikakelauksella ja uusia kokemuksia tulee eteen taukoamattomana sarjana, on mielessä vain yksi ajatus hotelliin saapuessa. Se on tämä (kuva alla). Hetken ajan on hyvä tuijottaa seinää ja yrittää muistella, mitä ihmettä seuraavaksi pitikään tehdä.

Kuvan ottamisen jälkeen jaksoin kyllä vaihtaa uikkarit ja käydä pulahtamassa tuolla parvekkeen alla avautuvassa upeassa altaassa ennen illalliselle lähtöä. Raskas työ vaatii raskaat huvit. 😉

Matka toteutettiin yhteistyössä Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston kanssa. 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Kusadasi – lopultakin kohtasimme”