Ahvenanmaa: lähimatkailua melkein ulkomailla!

Ahvenanmaa on lähimatkakohteena virkistävä vaihtoehto Tallinnalle ja Tukholmalle. Reissu onnistuu kätevimmin ajamalla omalla autolla suoraan laivaan.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Ahvenanmaa / Visit Åland

Tunnustan: aiemmin kun puhe kääntyi Ahvenanmaahan, hävisin vaivihkaa jonnekin takavasemmalle. Oli noloa myöntää, etten ollut koskaan käynyt koko paikassa. Tai no, olin mennyt ruotsinlaivalla ohi.

Nyt ei enää tarvitse vältellä Ahvenanmaa-aihetta, sillä olemme viimein käyneet siellä – ja menemme varmasti toistekin, sillä ei se ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin olimme ajatelleet. Salaisuus olikin TURKU.

Helsingistä laiva-aikataulut Ahvenanmaalle ovat melko hankalat: perillä Maarianhaminassa ollaan aamulla joskus kukonlaulun aikoihin. Viimeksi Tukholman-risteilyllä mietimme, että pitää olla vähän hullu jäädäkseen siellä pois kyydistä. Myönnän, että meillä helsinkiläisillä on aika rajoittunut maailmankuva emmekä aina tule ajatelleeksi muita vaihtoehtoja. Olikin kiva huomata, että Turusta aikataulut olivat niin paljon kätevämmät ja merimatkat lyhyemmät. (Ja lisäksi: Turkuunhan ajaa Helsingistä alle kahdessa tunnissa!)

Viking Amorella, Turku–Maarianhamina

No, perjantaina herätys oli silti todella aikainen. Yleensä ”kahdeksan aamu” tuottaa meille jo suurta tuskaa, joten 5.30 oli aivan epäinhimillinen aika repiä itsensä ylös. Pystyimme siihen ajattelemalla, että Ahvenanmaa odotti meitä ja edessä olisi mukava päivä.

chai masala
Kotona hörppäsimme pikaisesti chai masalat. Syödä ei ehditty.

Matka Helsingistä Turkuun taittui yllättävän nopeasti pimeää ja hiljaista moottoritietä pitkin. Lapset nukkuivat takapenkillä lähes koko matkan ja heräsivät vasta Turun linnan kohdalla. Tuli tunne, että meidän pitäisi ehdottomasti käydä joskus Turussa ajan kanssa, viipyä vaikka muutama päivä ja fiilistellä kaupunkia. Sehän on upea, jos oikein muistan! Nyt ei kuitenkaan ehtinyt nousta edes autosta, sillä matkamme jatkui suoraan satamaan.

On muutakin tunnustettavaa. Tämä oli paitsi ensimmäinen matkamme Ahvenanmaalle, myös ensimmäinen kerta, kun veimme auton laivaan. (Ihan aiheellista oli siis korjata samalla sekin puute.)

Meillä ei ollut tarkkaa käsitystä, kuinka pitäisi toimia. Ensin ajattelimme, että lähtöselvitys tapahtuisi terminaalissa ja vain kuski saisi sen jälkeen ajaa laivaan. Onneksi päätimme kuitenkin kokeilla onneamme ja menimme koko porukalla suoraan autojonoon, sillä se tuntui niin paljon helpommalta. Kertokoot sitten, jos se ei käy! No kävihän se, ja lähtöselvityskin tapahtui kätevästi auton ikkunasta. Saimme paperilapun ripustettavaksi peiliin, ajoimme rampista sisään ja parkkeerasimme menopelimme laivan sisuksiin. Sieltä oli helppo siirtyä hissillä matkustajakansille.

Jos joku olisi kertonut sen olevan näin yksinkertaista, olisimme ehkä kokeilleet jo aiemmin!

Turku - Maarianhamina: auto laivaan!
Åååååå, olemme matkalla Ahvenanmaalle!
Viking Amorella matkalla Ahvenanmaalle.
Viking Amorella lipuu Turun saariston halki.
Viking Amorella.
Viiden tunnin matkalla ehtii tehdä kaikki ne jutut, joita laivoilla yleensäkin tehdään.
Viking Amorella.
Lukioainen tarvitsee tietokoneen läksyjen tekoa varten. Pikkuveli voi sillä vähän pelaillakin…

Merimatka Viking Amorellalla sujui mukavasti. Buffet-aamiainen on kyllä ihana keksintö aikaisille lähtijöille, jotka eivät ole kotona ehtineet tai jaksaneet syödä mitään. Valikoimaa oli niin runsaasti, että siinähän hoitui samalla istumalla melkein lounaskin.

Oikeastaan viiden tunnin merimatka on juuri sopiva; ei liian pitkä eikä lyhyt. Aamiaisen jälkeen mies teki töitä ja teini lukiotehtäviä läppärillä. Laivan yleisissä tiloissa toimi wifi ja oli hyvin tilaa istua. Minä kävin sillä välin 10-vuotiaan kanssa katsomassa Charlie Chaplin -showta ja tapaamassa Ville Vikingiä. (Nyt ollaan ihan niillä rajoilla, että vielä saa ottaa yhteiskuvan ja laittaa sen Instagramiin.) Kävimme myös Tax Freessa suunnittelemassa etukäteen paluumatkan ostoksia. Ja sitten yhtäkkiä olimmekin jo Maarianhaminassa.

Viking Amorella.
Myös Amorellan Food Garden näytti tyylikkäältä.

Klintvägen Apartments – kotimme Maarianhaminassa

Heti saavuttuamme Ahvenanmaalle huomasimme, että Maarianhamina on ihanan pieni. Satamasta oli parin minuutin ajomatka keskustaan Visit Ålandin toimistolle ja sieltä samanmoinen matka majapaikkaamme kaupungin pohjoislaidalle. Klintvägen Apartments, harmaa kaksikerroksinen pienkerrostalo, oli mukavan tavallinen ja kodinomainen majoitus keskellä paikallista miljöötä. Siellä tunsimme olevamme melkein kuin kaupungin asukkaita.

Ahvenanmaa - Klintvägen Apartments.
Ei hotelli vaan maarianhaminalainen pienkerrostalo.

Asunnossa oli siisti, täysikokoinen keittiö, ylellisen oloinen makuuhuone ja tilava olohuone, jossa oli aivan valtava sohva ja iso telkkari. Lapsille sai pedattua sängyt sohvan molempiin laitoihin.

Ahvenanmaa - Klintvägen Apartments.
Kylmää omenamehua isosta tölkistä.

Pakko myöntää, että olemme viime vuosina tulleet entistä mukavuudenhaluisemmiksi matkaillessamme. Ennen riitti joku pienikin komero, mutta nyt tuntuu hyvältä, jos on enemmän tilaa ympärillä. 16- ja 10-vuotiaiden lasten kanssa siinä on ehdottomasti puolensa, ettei tarvitse ahtautua yhteen pieneen hotellihuoneeseen. Myös iso keittiö teki Klintvägen Apartmentsista todella kätevän majapaikan. Vaikka emme varsinaisesti laittaneet ruokaa, oli siellä mukava istuskella ja keitellä kahvia ja teetä. Aamiaistarvikkeet, mehut ja maidot pysyivät kylminä täysikokoisessa jääkaapissa ihan niin kuin kotona. (On niitä monesti tungettu minibaariinkin, ja se ei todellakaan ole sama asia!)

Ahvenanmaa - Klintvägen Apartments.
Makuuhuoneen tunnelma oli hitusen juhlava.
Ahvenanmaa - Klintvägen Apartments.
Iso keittiö, valtava sohva ja vieläpä legoja rakenneltavaksi.
Ahvenanmaa - Klintvägen Apartments.
Tunsimme asuvamme keskellä maarianhaminalaista idylliä.

Auringonlaskusta tapaksille

Ahvenanmaalle kannattaa tulla omalla autolla, sillä sen ottaminen mukaan laivaan on paitsi helppoa, myös yllättävän edullista. Auto antoi meille sellaista liikkumisen vapautta, joka melkein huumasi. Koko Manner-Ahvenanmaa oli ulottuvillamme, ja jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme varmasti käyneet sen jokaisessa kolkassa.

Aivan kaikkialle emme nyt kuitenkaan ehtineet. Ensimmäisenä iltana ajoimme Maarianhaminan keskustan halki etelään, pienten saarten kautta niin pitkälle kuin pääsimme. Siellä seisoimme meren rannassa kuin katsomossa seuraamassa auringonlaskunäytöstä. Ajomatkalla hämärtyvässä illassa huomasimme kliseisiä Ahvenanmaa-elementtejä kuten majakan ja punaisia mökkejä. Aika ihanaa!

Ahvenanmaa - maisema.
Ahvenanmaa on marraskuussakin kaunis.
Ahvenanmaa - maisema.
Auringonlasku tien päässä Maarianhaminasta etelään.
Ahvenanmaa - maisema.
Meri ja majakka illan väreissä.
Ahvenanmaa - maisema.
Saaristoidylliä auringonlaskun jälkeen.

Marraskuussa aurinko laskee aikaisin, Ahvenanmaallakin. Ajoimme takaisin asunnollemme, vaihdoimme vähän siistimpää päälle ja lähdimme keskustaan syömään. Kävelymatkaa Klintvägen Apartmentsilta oli viitisentoista minuuttia. Siinä vaiheessa alkoi jo tuntua, että paikka oli tuttu kuin olisimme asuneet siellä viikon – vaikka todellisuudessa oli kulunut vasta muutama tunti. Niin pieni ja helposti lähestyttävä on Maarianhamina.

Boquerian.
Boquerian – mikä mahtava ilta!

Illallispaikkamme Boquerian, trendikäs tapas-ravintola, ansaitsee kehut. Kokemus oli todella onnistunut sekä ruuan että tunnelman puolesta. Olimme todennäköisesti ainoat suomenkieliset (tai jos nyt ihan totta puhutaan, suomen, englannin ja hindinkieliset) koko paikassa. Ympärillämme istui iloisia ruotsinkielisiä seurueita, ja meillä oli kivaa, sillä tunsimme olevamme kuin ulkomailla. Miten ruotsinkieliset aina ovatkin niin hyväntuulisia ja puheliaita? Voihan se osittain olla klisee, mutta Boquerianissa se ainakin tuntui pitävän paikkansa.

Muuten, jos menet tuohon ravintolaan, suosittelisin paria ruokalajia: 1) gambas, 2) kantarellirisotto ja 3) tonnikala. (Lasten suosikki taisi olla halloumi.) Lisäksi vähän valkosipulileipää, perunoita ja aiolia, niin on hyvä setti koossa.

Ahvenanmaa on täynnä nähtävää

Kahdessa vuorokaudessa ehdimme melko hyvin käydä läpi Ahvenanmaan tärkeimmät nähtävyydet ja käyntikohteet. Kokosin jo aiemmin Matkastoon 12 vinkkiä Ahvenanmaalle – käy poimimassa sieltä!

Matkan aikana tajusimme kuitenkin, että Ahvenanmaalla on aivan valtavasti muutakin koettavaa, eikä sitä mitenkään voi pistää pakettiin yhdessä viikonlopussa. Syitä lähteä uudestaan on vaikka kuinka.

Kastelholman linna ympäristöineen oli monipuolinen vierailukohde, jota voi ehdottomasti suositella. Linna itsessään oli tietysti historiallisesti kiinnostava, mutta samalla näimme kauniita maisemia, rapsuttelimme lampaita ja pistäydyimme viereisessä ulkoilmamuseossa, jossa rakennukset tosin eivät olleet myöhään syksyllä enää auki.

Ahvenanmaa - Kastelholman linna.
Kastelholman linna oli kiinnostava käyntikohde koko perheelle.
Ahvenanmaa - Kastelholman linna.
Linnassa pääsi vähän kokeilemaan eri juttuja.
Ahvenanmaa - Kastelholman linna.
Varusteiden testailua seuraavaa taistelua varten.
Ahvenanmaa - lampaat.
Yksi parhaita asioita Ahvenanmaalla olivat lampaat.
Ahvenanmaa - lampaat.
Aina yhtä kiva kokemus.
Entax Virtual Reality.
Entax Virtual Reality.

Jos lapsilta kysytään, meni Ahvenanmaan käyntikohteiden ykkössija kuitenkin toisaalle. Oikeastaan se jakautui kahden kohteen kesken. Mariebadin kylpylä tarjosi vauhdikasta vesiviihdettä pariksi tunniksi, ja sen jälkeen iltamme jatkui virtuaalitodellisuuden parissa Entax Virtual Realityssa. Molemmat olivat mukavia kokemuksia aikuisellekin. Voit lukea niistä lisää jo mainitusta Matkaston jutusta.

Mariebad.
Mariebad.

Sunnuntainakin ehdimme vielä tehdä monenmoista, sillä Viking Linen lähtöaika Maarianhaminasta Turkuun oli vasta 14.25. Tutustuimme Merikortteliin ja sen jälkeen vielä Ahvenanmaan merenkulkumuseoon, joka oli todella upeasti toteutettu. Olisi ollut hienoa päästä sisälle myös museolaiva Pommerniin, mutta se on auki vain kesäkaudella.

Maarianhaminan Merikortteli.
Merikorttelissa oli saaristolaistunnelmaa.
Maarianhaminan Merikortteli.
Laiturialueella oli mukava kuljeskella.
Maarianhaminan Merikortteli.
Saatiinpas ryhmäkuva.
Ahvenanmaan merenkulkumuseo.
Merenkulkumuseoon menossa. Siis ihan kohta!
Pommern.
Pommernin sisätiloihin tutustuminen jäi seuraavaan kertaan.

Viking Grace, Maarianhamina–Turku

Kun saapuu Ahvenanmaalle perjantaina ja lähtee sunnuntaina, tuntuu se jo ihan lomalta. Lähdön hetkellä odottelimme tyytyväisin mielin laivamatkaa Viking Gracella, sillä olimme varanneet koko perheelle buffet-illallisen. Mikä olisikaan parempi tapa matkata takaisin Manner-Suomeen ja päättää onnistunut reissu?

Viking Grace.
Viking Grace lähti liikkeelle sinitaivaan alla.
Viking Grace.
Laiva oli tyylikkään moderni.
Viking Grace.
Muotoilussa oli jopa vähän suuren maailman tuntua.

Ahvenanmaa oli kiva kokemus!

Matkalla mietimme, millaisia ajatuksia Avenanmaa ensivierailun perusteella herätti. Se oli ihana, pieni ja sympaattinen kohde, jossa tunsimme olomme heti kotoisaksi. Päällimmäisinä mieleen jäivät ehkä rauha ja hiljaisuus, siisti ympäristö sekä ruotsin kieli. Yritimme kuvitella, millaista Maarianhaminassa olisi kesäisin – aivan varmasti paljon vilkkaampaa. Nyt kuitenkin tykkäsimme omasta rauhasta. Ehkä syksy oli meille juuri sopiva aika käydä Ahvenanmaalla? Sääkin menetteli: oli melko leutoa, ei oikeastaan satanut kertaakaan ja aurinko näyttäytyi välillä. Marraskuun värit olivat maanläheiset ja kauniit, vaikka ruska oli jo ohi.

Jos joskus tuntuu, että Tukholma on laivalla vähän liian kaukana ja Tallinna liian lähellä, kannattaa muistaa Ahvenanmaa. Se on mainio kotimaankohde, jossa pääsee kuin puoliksi ulkomaille. Se on tarpeeksi pitkällä mutta kuitenkin yllättävän kätevän matkan päässä. Saaristossa on oma erilainen tunnelmansa ja neljä vuodenaikaa takaavat sen, että maisema muuttuu jatkuvasti. Siksi meidänkin on kai lähdettävä sinne uudelleen katsomaan myös muiden vuodenaikojen värejä. Tämän reissun perusteella voin kyllä suositella syksyä.

Toisaalta haluaisin nähdä myös Ahvenanmaan kevään: sen hetken, kun luonto talven jälkeen herää. On vielä kylmää, ehkä tuulistakin. Näen itseni sormikkaat kädessä valokuvaamassa saariston kasveja, kun niiden lehdet oikenevat käppyrästä. Ehkä vielä sen teen.

Ahvenanmaa: sateenkaari ja majakka.

Kun olimme jättäneet Maarianhaminan taaksemme ja matkasimme kohti Turkua Ahvenanmaan pienten ulkosaarten vieritse, tapahtui jotain kaunista. Taivaalta repesi yllättäen sateenkaari, joka näytti kuin laahaavan saarten päällä laivan tehdessä matkaa. Kun se kosketti pientä majakkaa, näppäsin kuvan. Miten täydellinen lopetus kivalle viikonlopulle.

Viking Grace.

Ahvenanmaa sopii loistavasti tämän vuoden matkailuteemaamme, joka on ollut lähimatkailu ja kotimaanmatkailu. Taas olemme nähneet uuden kolkan kauniista Suomesta!

Vinkki: Ahvenanmaalla ehtii viettää kiireettömän viikonlopun, kun ottaa perjantain vapaaksi. Turusta perjantai-aamuna lähtevä laiva on perillä Maarianhaminassa jo kahden aikoihin iltapäivällä. Paluumatkalle voi lähteä sunnuntai-iltapäivänä, jolloin laiva on takaisin Turussa iltakahdeksan aikoihin. Saman illan aikana ehtii vielä hyvin ajaa kotiin esim. pääkaupunkiseudulle. Lisätietoja Viking Linen aikatauluista täällä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Ahvenanmaa: lähimatkailua melkein ulkomailla!”