”No ei mitään erikoista, ihan vaan kotimaassa”

Oletko sinäkin syyllistynyt kotimaanmatkailun vähättelyyn? Lopeta heti! Nyt alkaa KESÄ SUOMESSA.

Keväällä ja alkukesästä moni tuttu taas kyseli, minkälaisia kesäsuunnitelmia meillä on tänä vuonna. Jotkut ehkä olettavat, että matkailutoimittajana olen jatkuvasti matkalla eksoottisissa kohteissa. Niinhän se ei ole koskaan ollut; en matkusta juuri enempää kuin naapurinikaan. Kirjoitan vain matkoista niin paljon, että muut luulevat meidän olevan koko ajan jossain.

Ai tänä kesänä? Vastaukset hämmästyttivät itseänikin, sillä en oikeastaan ollut harkinnut sanovani mitään sellaista. Sanoin kuitenkin.

”No me ollaan nyt tää kesä ihan vaan Suomessa.”

”Ei me oikeastaan lähdetä nyt mihinkään, kun ei löytynyt sopivaa saumaa – ihan vaan jotain kotimaanmatkailua.”

”No Lappia ja sellaista pientä retkeilyä, kotimaassa vaan.”

”Ehkä sitten syksymmällä mietitään, jos oikein lähdettäis jonnekin.”

Tulee mieleen se tilanne, kun joku kehuu kivaa puseroani ja vaistomaisesti kiirehdin oikaisemaan: ”No tää nyt on vaan tällainen alelöytö.” Tai vielä pahempaa: ”No tää nyt on vaan tällainen vanha rätti, meinasin jo melkein laittaa kirppikselle.”

Olen huomannut, että aika moni puhuu itsestään samoin. Joskus se oikein huvittaa: onkohan tämä joku suomalainen tauti?

Kehuja voi ja kannattaakin oppia ottamaan vastaan, mutta milloin oppisimme lopettamaan oman maamme vähättelyn?

Viimeistään nyt kaikkien pitäisi. Nykyisinä ilmastokriisin aikoina puhutaan yhä enemmän vastuullisesta matkailusta ja lähimatkailusta, eikä meillä ole varaa sivuuttaa sitä. Ehkä on ihan OK käydä harvakseltaan muuallakin, mutta kotimaanmatkailun osuutta kaikesta matkailusta pitää lisätä. Ympäristöasioiden ohella sillä on myös positiivisia taloudellisia vaikutuksia Suomelle. Se hyödyttää lopulta meitä kaikkia.

Paraskin sanoja – edelliset postaukseni ovat kertoneet Sri Lankasta! Rehellisesti ottaen en aio jatkossakaan lopettaa kaukomatkailua, mutta sen rinnalle on tulossa entistä vahvemmin lähimatkailu. Kirjoitin jopa jutun lähimatkailusta Holiday Clubin tämän kesän asiakaslehteen. Julkaisin keväällä myös staycation-jutun yhteistyössä Original Sokos Hotel Vaakunan kanssa. Ehkä olen huomaamattani muuttumassa jonkinlaiseksi lähimatkailun sanansaattajaksi?

Niin, me emme tänä kesänä lähde ulkomaille. Mutta kun nyt oikein ajattelen, on meillä silti kohdevalikoimassamme ainakin linna, kartano ja kylpylä, ihana vanha puukaupunki, pohjoinen kansallispuisto ja ehkä pari tunturia. Luontoa, kulttuuria, historiaa ja hyvää oloa. Eikö se muka ole matkailua parhaimmillaan? Moni ulkomaalainen maksaa maltaita moisesta setistä Suomessa. Meille on helppoa, kun jo valmiiksi olemme täällä. Nautitaan siitä!

Pari asiaa kotimaanmatkailussa kuitenkin arveluttaa. Listataanpa:

  1. Sää – aina joko sataa, tuulee tai on kylmä.
  2. Ravintolaruoka – kasvis-kalaruokavalio on varsinkin maaseudulla pieni haaste.
  3. Hinnat – ostetaanko sittenkin mieluummin eväät?
  4. Hyttyset – pystyykö tässä kuistilla istumaan?

Voihan se olla, että meillä on noidenkin asioiden suhteen satumainen onni. Tervetuloa seuraamaan, kuinka käy. Nyt nimittäin alkaa KESÄ SUOMESSA!

Ihan ensimmäisenä pääset seuraamaan meitä Instagramissa, sitten Facebookissa ja lopulta vielä blogissa ja lehdessä. Esittelemme kotimaan helmiä vähän sieltä täältä, inspiraatioksi muillekin. Iloksemme pystymme toteuttamaan monet reissumme yhteistyössä tarkkaan valittujen kohteiden ja yritysten kanssa, sillä aika moni on halunnut olla tässä mukana. Samalla elvytämme henkiin jo viime vuonna Matkastossa aloitetun Suomen kauneimmat kulttuurikohteet -projektin, joka katkesi pahasti putkiremonttimme takia. Sen ensimmäisiä juttuja on kuitenkin luettu todella ahkerasti ilmestymisestään saakka. Kotimaanmatkailu selvästi kiinnostaa nyt monia, ja se on hieno asia.

Tästä tulee mahtava kesä, josta riittää varmasti juttua pitkälle syksyyn saakka! Ole mukana 🙂

Kotimaanmatkailu - Pyhäniemi 2011

Postauksen molemmat kuvat on otettu Pyhäniemellä vuonna 2011.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.