Kesä 2019 – kotimaan kohokohdat

Enpä olisi uskonut: vietimme koko kesän Suomessa, eikä edes harmittanut. Tässä Mangostanian kotimaan kesäkokemusten TOP 10!

*Juttu sisältää mainintoja kesän aikana tehdyistä kaupallisista yhteistöistä*

Edellisessä postauksessa kirjoitin kotimaan matkailusta ja siitä, kuinka meillä oli edessä kesä ”ihan vaan Suomessa”. Nyt on tullut aika pistää kulunut kesä pakettiin. Vaikka meillä oli vain vähän varsinaista lomaa (yrittäjän loma, mikä se on?), ehdimme kesän aikana nähdä ja kokea yllättävän paljon eri puolilla maata. Noista kokemuksista riittää juttua pitkälle syksyyn niin verkkolehti Matkastossa, täällä blogissa kuin sosiaalisen median kanavissakin.

Muutaman jutun olen jo ehtinyt julkaista, mutta suurin osa on vielä jonossa odottamassa vuoroaan. Jotta pääsisin harppaamaan eteenpäin, listaan nyt tähän postaukseen lyhyesti kesämme matkailulliset kohokohdat. Vaikka ne on numeroitu, ei järjestyksellä ole väliä. Osa on pieniä, osa isompia kokemuksia, kaikki jollakin tavalla meille merkittäviä juuri tänä kesänä, ja joistain niistä kuulette vielä lisää. (Myöhemmin linkitän perään postaukset ja artikkelit sitä mukaa kun julkaisen niitä.)

1. Mustion linna

Kotimaanmatkailu 2019 - Mustion linna

Kävimme viime vuonna Mustion linnan puutarhassa, ja silloin heräsi innostus käydä tutkimassa tarkemmin tätä upeaa paikkaa, joka on varmasti yksi Etelä-Suomen hienoimmista nähtävyyksistä. Tänä kesänä pääsimme viettämään kulttuuripitoista aikuisten viikonloppua Mustion mailla, ja sen historialliset puitteet ja mielenkiintoiset tarinat veivät mukanaan. Vierailu toteutui kaupallisessa yhteistyössä Mustion linnan kanssa. Tähän mennessä sieltä on julkaistu yksi juttu:

2. Kristiinankaupunki

Ennen matkaa piti oikein kartasta tarkistaa, missä tämä kaunis vanha puukaupunki sijaitseekaan. (No länsirannikolla, Porin ja Vaasan välissä!) Viikonloppu Kristiinankaupungissa oli todella iloinen yllätys – tunnelma siellä oli mukavampi kuin olisimme osanneet aavistaakaan. Tämä kaupunki ansaitsee mielestäni paljon enemmän kuin pienen maininnan; on aika nostaa se kunnolla kotimaan matkailukartalle. Ja siksi tietysti sinne menimmekin, sillä vierailu toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä Visit Kristiinankaupungin kanssa. Kyseessä on laajempi kokonaisuus, josta on toistaiseksi julkaistu nämä jutut:

Kotimaanmatkailu 2019 - Kristiinankaupunki

3. Museokortti ja Helsingin museot

Kesän alussa teimme yhden parhaista ostoksistamme koskaan, kun Ajay hankki itselleen Museokortin. Olisin itsekin ostanut sellaisen, mutta toimittajana minulla on jo pressikortti, jolla pääsee moneen paikkaan. En ole sitä kovin usein vuosien varrella hyödyntänyt, sillä liikun harvoin yksin museoiden liepeillä vapaa-ajallani. Nyt kun meillä – siis pariskunnan molemmilla osapuolilla – oli omat kortit, aloimme vilautella niitä mm. Helsingin taidemuseoissa. Pistäydyimme ihan vain huviksemme esimerkiksi Kiasmassa ja Amos Rexissä, ja se tuntui mahtavalta! Kai tämä on nyt sitä keski-ikää ja sen mukanaan tuomia iloisia puolia.

Kotimaanmatkailu 2019 - Museokortti

4. Hvitträsk

Kuinka usein retkeilemme Kirkkonummella? Sehän on tuossa ihan vieressä. Olen lapsuudessani kyllä vieraillut Hvitträskissä, ja muistan sen jo niiltä ajoilta kauniina paikkana. Sittemmin se on melkein unohtunut, kunnes nyt tänä kesänä innostuimme käymään siellä useammankin kerran – sekä upean arkkitehtuurin että kivan uimarannan takia. Saarisen, Geselliuksen ja Lindgrenin kansallisromanttista mestariteosta tulevat turistit katsomaan maailman toiselta puolelta saakka, ja luulen, että meistä lähempänä asuvista tuli nyt vakiokävijöitä. Myös Hvitträskiin pääsee Museokortilla, ja ajattelin kirjoittaa siitä jutun Matkastoon jossain vaiheessa syksyä.

Kotimaanmatkailu 2019 - Hvitträsk

5. Keskustakirjasto Oodi

Vaikka Helsingin uusi ylpeys, Oodi, avattiin yleisölle jo joulukuussa 2018, ehdimme kunnolla tutustua siihen vasta tämän kesän aikana. Olin mykistynyt! Vaikka tavallisesti olen vannoutunut vanhojen rakennusten ystävä, tuntui hienolta huomata, että moderni arkkitehtuurikin voi olla jotain niin kaunista. Oodissa moni asia on onnistunut täydellisesti ja lopputulos on silmiä hivelevä. Hienoa Helsinki!

Kotimaanmatkailu 2019 - Keskustakirjasto Oodi

6. Pyhä-Luoston kansallispuisto

Vietimme elokuun alussa kokonaisen lomaviikon Lapissa Pyhätunturin alueella, sillä meillä on intialaisen Club Mahindran lomaosake, jota voimme Suomessa käyttää pientä vaihtomaksua vastaan Holiday Clubin kohteissa. Tämä selityksenä sille, miksi me aina viivymme Lapin kohteissa tasan viikon. 😉 Mökkiloma rauhallisella alueella teki hyvää, sillä se antoi meille pääkaupunkiseutulaisille mahdollisuuden keskittyä hetkeksi ihan yksinkertaisiin asioihin, kuten luonnon kauneuteen, saunomiseen ja lettujen paistoon. Tämän jutun aloituskuva on muuten napattu mökkimme kuistilta! Lisätietoa Pyhätunturin alueesta täällä. Yleisluontoinen matkajuttu Pyhä-Luoston alueesta on tulossa Matkastoon, ja täällä blogissa on julkaistu seuraavat jutut:

Kotimaanmatkailu 2019 - Pyhä-Luosto

7. Lampivaaran Ametistikaivos

Ehkä jännittävin yksittäinen nähtävyyskohde Lapin-matkallamme oli tällä kertaa tämä Luoston alueella sijaitseva jalokivikaivos, jossa pääsimme itse etsimään ametisteja avolouhoksesta. Lampivaarassa ametistikaivoksen toiminta tapahtuu ympäröivää luontoa ja maisemaa kunnioittaen, hitaasti ilman koneita, mikä tuntuu nykyisenä maailmanaikana kunnioitettavalta ratkaisulta. Vierailu toteutui kaupallisessa yhteistyössä Lampivaaran Ametistikaivoksen kanssa.

Kotimaanmatkailu 2019 - Ametistikaivos

8. Runnin kylpylähotelli

Kun matkustaa autolla etelärannikolta Lappiin, on hyvä yöpyä matkalla. Mitä jos sen tekisi vähän tyylikkäämmin? Tällä kertaa pysähdyimme Iisalmessa Spa Hotel Runnissa sekä meno- että paluumatkalla, jotta pääsimme testaamaan paikan molempia majoitusvaihtoehtoja: vanhaa, tunnelmallista kartanohotellia ja modernia kylpylähotellia. Erityisen mielenkiintoista oli tutustua hotellin alueella edelleen pulppuavan, Runnin ihmelähteenä tunnetun mineraalipitoisen terveyslähteen historiaan.

Vierailut toteutuivat kaupallisesssa yhteistyössä Spa Hotel Runnin kanssa. Lue juttu täältä:

Kotimaanmatkailu 2019 - Spa Hotel Runni

9. Hiljainen kansa

Jokunen vuosi sitten näin tämän taideteoksen vahingossa auton ikkunasta. Se vilahti sekunnin ajan silmissäni ja ehdin vain ihmetellä, mikä kumma se oli. Jälkeenpäin harmittelin, ettemme tuolloin pysähtyneet. Nyt kun taas olimme aikeissa ajaa Viitostietä, halusin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja hyppäsin tienpientareelle valokuvaamaan. Näiden vanhoihin vaatteisiin puettujen hahmojen tarina alkoi jo 1988, ja ne ovat seisseet nykyisellä paikallaan Suomussalmella vuodesta 1994. Jos haluat kokea kotimaassa jotakin todella erikoista, suosittelen pysähtymään! Lisätietoa täällä.

Kotimaanmatkailu 2019 - Hiljainen kansa

10. Helsinki Cup

Tämä viimeinen kohta ei liity matkailuun vaan vapaa-aikaan. Olen joskus maininnutkin, että meillä pelataan futista. Tänä kesänä pääsimme ensimmäistä kertaa mukaan Helsinki Cup -turnaukseen, jossa oli mahtava tunnelma. Kyllä, futis on koko perheen laji, mikä tämänkin pienen tekstikappaleen sanamuodoista tulee hyvin esiin: yksi pelaa ja toiset jännittävät huoltojoukoissa. Ensi vuonna pitää muistaa varata lomaa koko turnauksen ajaksi, etteivät työt pääse häiritsemään kokemusta! 😀 Hyvä pojat!

Kotimaanmatkailu 2019 - Helsinki Cup

Ainakin Mustiosta, Kristiinankaupungista, Runnista, Hvitträskistä Pyhä-Luostosta on tulossa piakkoin juttua eri kanaviini. Muista myös seurata Instagramissa: matkasto_mangostania ja Facebookissa: Matkasto sekä Mangostania, niin olet mukana seikkailuissamme.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Kesä 2019 – kotimaan kohokohdat”