Galle Fort – vain ripaus rappioromantiikkaa

Unescon maailmanperintökohde Galle Fort on siisti ja tyylikäs siirtomaa-aikainen kaupunki, jossa parasta on arkkitehtuuri.

Galle sijaitsee Sri Lankan etelärannikolla 116 kilometrin päässä Colombosta, aivan Unawatunan rantakohteen vieressä. Me vietimme Unawatunassa neljä päivää – kerron siitä lisää seuraavassa eli viimeisessä Sri Lanka -jutussa. Unawatunasta lähdimme pienelle retkelle Galleen, niin kuin varmasti useimmat muutkin turistit tekevät. 5–6 kilometrin matka taittui helposti tuktuk-taksilla.

Galle on noin 100 000 asukkaan vilkas kaupunki, joka on levinnyt melko laajalle. Sen sydän eli vanha osa on pieni, muurein ympäröity Galle Fort, jota meri reunustaa kolmelta puolelta. Tämä siirtomaa-aikainen kauppasatama on perustettu 1500-luvun lopulla, ja se on nähnyt niin portugalilaiset, hollantilaiset kuin brittiläiset valloittajat. Nykyään se on Unescon maailmanperintökohde, joka tunnetaan erityisesti linnoituksestaan, majakastaan ja siirtomaa-aikaisesta arkkitehtuuristaan. Siellä on paljon vanhoja kirkkoja, kartanoita ja museoita.

Me aloitimme Galleen tutustumisen linnoitusalueelta. Kävely rantaa pitkin kulkevaa muuria seuraillen aina eteläkärjessä sijaitsevalle majakalle saakka oli paahtavan kuuma suoritus, sillä mistään ei tuntunut löytyvän suojaa auringolta. Olikin suuri helpotus päästä sen jälkeen kävelemään kujien varjoisia puolia. (Olisi pitänyt ottaa sateenvarjo mukaan, vaikka se näyttääkin aurinkoisella säällä niin juntilta!)

Galle, Sri lanka - kellotorni
Kellotorni ja kauhea paahde.
Galle, Sri lanka - muuria
Muuri jatkui ja jatkui.
Galle, Sri lanka - meri
Tässä kohtaa olisi jo tehnyt mieli hypätä alas ja mennä uimaan…
Galle, Sri lanka - lisää muuria
No nyt se majakka näkyy!
Galle, Sri lanka - majakka
Jaksetaan vielä pieni pätkä.
Koululaiset hellevaatteissa
NÄIN SE KUULUU TEHDÄ! Srilankalaiset koulutytöt näyttävät esimerkkiä pukeutumisesta kuumalla. Me turistit emme vain sitä ymmärrä.
Ja taas muuria
Huh, ei enää tarvitse mennä takaisin tuonne paahteeseen.

Rapistuneita rakennuksia etsimässä

Tämän blogin lukijat ovat ehkä vuosien aikana huomanneet, että minulla on suoranainen pakkomielle rappioromantiikkaan. Odotin vierailua Gallessa, sillä halusin nähdä siirtomaa-aikaisia rapistuneita seiniä ja ovia. Meillä on hienoja kokemuksia sellaisista esim. Fort Kochista, Intian Keralasta. Tällä kertaa näimme Intian ja Sri lankan matkamme aikana tietysti ylivoimaisesti parasta rappioromantiikkaa Delhissä. Sitä ei oikeastaan ylitä mikään!

Ja koska lensimme Sri Lankaan Delhistä, katselin maata puolivahingossa intialaisten lasien läpi. Ehkä siksi Galle oli vähän hämmentävä kokemus.

Se oli ihan liian siisti!

Fort Kochissa, samantyyppisessä portugalilais-hollantilais-brittiläisessä siirtomaakaupungissa, ihastuin kaikenlaisiin hajonneisiin, lahoaviin rakennelmiin ja todelliseen menneen maailman tunnelmaan. Gallessa en tavoittanut samaa tunnetta. Suurin ongelma siisteyden lisäksi oli se, että Galle oli aivan täynnä länsimaisia turisteja. Tuntuu älyttömältä sanoa näin, sillä siellähän mekin kuljimme muiden joukossa. Ja olisimme halunneet olla yksin!

Vilkkaimmilla turistikujilla oli tyylikkäitä kahviloita, käsityöputiikkeja ja kauniisti restauroituja boutique-hotelleja. Kaikki oli miellyttävää ja kaunista, mutta minun makuuni vähän liiankin sliipattua.

Galle, Sri lanka - ostoskatu
Galle Fortin keskusta ei näytä Sri Lankalta.
Galle, Sri lanka - ravintoloita
Galle Fortissa oli paljon ravintoloita, joissa oli vain englanninkieliset ruokalistat.
Galle, Sri lanka - trendikästä lomaa
Trendikästä lomaa länsimaiseen makuun.
Galle, Sri lanka - tuktuk-taidetta
Tuktuk-taidetta The Heritage Café & Bistron edustalla.
Galle, Sri lanka - puutarha
Joku ihana sisäpiha puutarhoineen. Sen perällä olisi varmasti voinut nauttia kalliin erikoiskahvin.

Turistikatuja ei loppujen lopuksi ollut kuin muutama, sillä Galle Fortin alue on pieni. Kun kulki vähän sivummalle, alkoi löytyä kiinnostavampia kulmia: sellaisia katuja, joiden varrella ei ollut mitään palveluita. Löysinkin lopulta pieniä merkkejä kaipaamastani rappioromantiikasta.

Galle, Sri lanka - patinoitunut seinä
Trooppisessa ilmastossa ”ajan patina” muodostuu seinään nopeammin.
Galle, Sri lanka - vanha ovi
Tässä ovessa oli jo yritystä.
Galle, Sri lanka - rapistunut seinä
Kulkupelit olisi voinut vaihtaa vaikka antiikkisiin polkupyöriin, mutta muuten aika hyvä.
Galle, Sri lanka - keskusaukio
Keskusaukion puut olivat ainakin vanhoja ja sammaloituneita.
Galle, Sri lanka - koulu
Kaupungista löytyi ilahduttavasti myös paikallista elämää, kuten vilkas oikeustalo ja tämä koulu, jonka edessä seisoskeli paljon oppilaita vanhempineen.

Pari kivaa (ja ilmaista) käyntikohdetta

Mukava pieni vierailukohde Gallessa oli Historical Mansion Museum, ehkä enemmänkin antiikkiliike kuin museo, josta löysimme valtavat kokoelmat kaikenlaista siirtomaa-aikaista tavaraa. Rakennus oli viehättävä vanha talo, jonka sisäpihalla oli kaivo. Pääsimme myös katsomaan korukivien hiontaa.

Galle, Sri lanka - museo
Sisäänkäynti museoon.
Museo sisältä
Vanhoja posliinikuppeja joka lähtöön.
Vanhaa tavaraa museossa
Kiehtovaa vanhaa tavaraa!
Museon kaivo
Rakennus oli hyvä esimerkki siirtomaa-arkkitehtuurista.
Korukiviä
Sisäpihalla työskenteli paikallisia käsityöläisiä.

Olen siitä hankala matkakumppani, että käyn aina kaikissa tielleni osuvissa temppeleissä, vaikka olisin luvannut, etten sinä päivänä mene yhteenkään sisään. Gallessa päädyimme lopuksi tutkimaan Sudharmalaya-temppeliä, jossa oli sisällä isohko makaava Buddha ja värikkäitä kattomaalauksia srilankalaiseen tapaan.

Galle, Sri lanka - temppeli
Galle, Sri lanka - temppeli
Galle, Sri lanka - temppeli sisältä

Kaiken kaikkiaan Galle oli mukava kokemus – siellä viihtyi hyvin yhden päivän, mutta pitempi oleskelu olisi ehkä käynyt jo tylsäksi. Vaikka kaikki oli kaunista, puuttui kaupungista se jokin, joka olisi saanut sydämen pamppailemaan. Ehkä siellä takkusi juuri se, että Sri Lankassa odotin kokevani joko paikallista kulttuuria TAI historiallista siirtomaa-aikaista tunnelmaa. Gallessa puitteet olivat kyllä kohdallaan jälkimmäiseen, mutta sanotaan nyt suoraan: ne minishortseissa jäätelöbaareissa istuskelevat turistit olisi voinut kokonaan poistaa kuvasta. Ja oikeastaan ne jäätelöbaaritkin siinä samalla.

Parhaimmillaan Galle oli siellä, missä ei ollut yhtään design-puotia tai muita palveluita. Rakennukset itsessään olivat kauniita ja henkivät historiaa. Jos käyt Gallessa, suosittelen ehdottomasti kulkemaan kauemmas ostoskaduilta. Koko alue on niin pieni, ettei montaa ylimääräistä askelta tarvitse edes ottaa.

Galle, Sri lanka - rakennuksia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.