Meksiko – yksi lento, monta kohdetta

Rantoja, raunioita ja riippumattoja! Meksikoon kannattaa matkustaa nyt, kun sinne pääsee helposti suorilla lennoilla.

Niinhän siinä kävi – Meksiko avasi silmäni Latinalaiselle Amerikalle. Enää en ihmettele, miksi jotkut tuttavistani ovat viihtyneet siellä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Ihmettelen ainoastaan sitä, kuinka en itse ole aiemmin ymmärtänyt matkustaa tuohon upeaan maahan.

Toisaalta Meksiko on niin kaukana, että tuskin olisimme menneet sinne nytkään ilman Finnmatkojen suoria lentoja. Kirjoitin niistä jo aiemmin täällä. Oli mukava huomata, että Meksikoon pääsi lomalennoilla – ”pelkät lennot” mahdollistivat juuri omanlaisen matkareitin suunnittelun.

Helsinki – Cancun on siinä mielessä mainio lento, että perillä voi lähteä ihan minne haluaa. Meksiko on ISO – jo pelkästään Jukatanin niemimaan koluamiseen saisi kulumaan monen monituista lomaa. Tässä blogissa on voinut seurata meidän matkaamme ja valintojamme (Tulum Cobá Valladolid Holbox), mutta paljon muutakin olisi ollut tarjolla.

Ominpäin kiertely on kokemuksemme mukaan Meksikossa helppoa. Bussimatkailusta kirjoitin tässä postauksessa. Niille, jotka pitävät enemmän valmiista pakettimatkoista, Finnmatkat tarjoaa talvikaudelle 2015/2016 useita erilaisia kohteita:

meksiko-finnmatkat-kohteet
Finnmatkojen Meksikon-kohteet merkitty punaisella. Meidän kohteemme (paitsi Holbox) merkitty oranssilla.

Cancun

Lomaunelmia jenkkityyliin. Olettaisin, että tämä on takuuvarma kohde shoppailusta, auringonpalvonnasta ja kansainvälisestä huvielämästä kiinnostuneille. Spring Breakin aikana (helmikuun lopusta huhtikuun alkuun) paikka kuhisee juhlivia amerikkalaisia ja kanadalaisia opiskelijoita. Me kiersimme Cancunin kaukaa, mutta eihän se tarkoita, etteikö joku muu pitäisi siitä… 😉 Plussaa: lyhyt matka lentokentältä (noin 20 km hotellialueelle). Vakituisia asukkaita yllättävänkin paljon: 900 000!

Playa del Carmen

Maya-rivieran toisiksi vilkkain keskus vetää puoleensa varsinkin eurooppalaisia lomailijoita – sekä jonkin verran myös amerikkalaisia nuoria Spring Breakin aikaan. Täällä voi nauttia pitkistä rannoista, golfista, vesiurheilulajeista ja huvielämästä.  Vakituisia asukkaita on 150 000 ja lentokentälle matkaa 52 km. Me näimme paikan vain vilaukselta vaihtaessamme siellä bussia, ja se näytti sen verran vilkkaalta, ettei Cancunista väliä. (Ajay olisi kuulemma tykännyt jäädä muutamaksi päiväksi.)

Maya-rivieran pienet ja hiljaiset

Puerto Morelos – Rauhallisempi vaihtoehto Cancunin ja Playa del Carmenin välissä. Hienohiekkaisia, pitkiä rantoja, snorklausta ja sukellusta. Vakituisia asukkaita on 1100 ja lentokentälle matkaa kätevästi vain 30 km.

Puerto Aventuras – Rakennettu lomakohteeksi huvivenesataman ympärille. Lähistöllä useita golfkenttiä. Vakituisia asukkaita on noin 1000 ja lentokentälle kertyy matkaa 85 km.

Akumal – Merikilpikonnistaan tunnetussa rauhallisessa rantakohteessa voi harrastaa vesiurheilua ja golfia. Sijaitsee 23 kilometrin päässä Tulumista ja 110 kilometrin päässä lentokentältä. Vakituisia asukkaita on 1200.

(Jos näistä kolmesta vaihtoehdosta pitäisi päättää, oma valintani olisi todennäköisesti Akumal. – PS. Ehdotus Finnmatkoille: Tulum sopisi hyvin jatkoksi tähän listaan!)

Isla de Holbox

Aidompaa paikallistunnelmaa ja luonnonrauhaa etsiville. Finnmatkojen ainoa kohde, joka ei sijaitse Maya-rivieralla. Holbox oli meidän valintamme rantakohteeksi, ja kirjoitin siitä jo aiemmin täällä. Saarella on noin 2000 vakituista asukasta ja matka lentokentältä suhteellisen pitkä: ensin bussilla Chiquilaan 170 km ja sieltä lautalla Holboxille 25 minuuttia. Mutta se kannattaa!


Meksikon-lomalla on lähes pakollista tutustua myös maya-intiaanien rauniokaupunkeihin, joihin tehdään retkiä rantakohteista. Me näimme niitä matkallamme kolme: Tulumissa, Cobássa ja Chichen Itzassa, ja ne tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Lisäksi Valladolid on värikäs ja tutustumisen arvoinen siirtomaakaupunki. Kannattaa myös käydä uimassa ainakin yhdessä cenotessa!

Olen tässä blogissa kirjoittanut kaikesta siitä, mitä Meksikossa koimme. Päällimmäisinä mieleen jäivät häikäisevä valo ja iloiset värit, uskomattoman lämmin merivesi ja käsityskyvyn ylittävä kulttuurihistoria mayaraunioineen. Menisinkö uudestaan? No kyllä! Enhän ehtinyt vielä nähdä juuri mitään! (Viimeksi tänään 6-vuotias poikani tutki Chichen Itzan esitettä ja kysyi, milloin me taas menemme sinne Meksikoon…)

Niin kivaa kuin se olisikin palata mayojen maailmaan, seuraavaksi Mangostaniassa jatketaan muiden aiheiden parissa. Ne ovat itsellenikin vielä täysi yllätys. Kiitos kaikille Meksiko-postausten lukijoille! 🙂

Lopuksi…

Matkabloggaajien ja yritysten välisestä yhteistyöstä on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua. Tässä kohtaa haluaisinkin kertoa hieman matkamme taustoista. Juttuhan meni siis niin, että sain Finnmatkoilta lennot Cancuniin, kun itse ehdotin blogiyhteistyötä. Perheeni lennot ja muut kulut menivät omasta pussista. Halusin kirjoittaa Meksikosta puhtaasti oman kiinnostukseni vuoksi – mielipiteisiini ei liity kaupallisia kytköksiä eikä ajatuksiani voi ostaa. (Myös tämän postauksen aihe oli oma ideani.) Kaikki mitä olen blogissani suositellut, on ollut itse koettua ja hyväksi havaittua. Tällainen linja palvelee varmasti parhaiten kaikkia osapuolia. Ilokseni olen huomannut, että blogista on ollut jo useammalle lukijalle hyötyä. 🙂

-Päivi-

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.